malino Napisano 25 Maja 2023 Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 Po długim czasie zdecydowałem się na złożenie roweru elektrycznego we własnym zakresie w oparciu o ramę jak na zdjęciu. Do Was uprzejma prośba o pomoc, bo im więcej czytam tym mniej wiem. Z racji wieku (52 lata) nie będę na rowerku szalał jak małolat (chociaż pewnie syn nie raz go pożyczy) i przede wszystkim chcę aby zawieszenie było max komfortowe a z drugiej strony jeszcze nie wygrałem w lotto zatem szukam kompromisu pomiędzy komfortem a ceną/ceną serwisu. Doradźcie proszę jaki amortyzator kupić, aby był to rozsądny kompromis. Rozważałem wstępnie RockShox Zeb albo Revelation, ale czy to nie będzie w moim przypadku przerost formy nad treścią ? Zastanawiam się też jakiego szukać dampera ( 230x60mm) aby spełnił moje oczekiwanie (tak samo ma być komfortowo i bez szalonych wyczynów). Na zdjęciu rower stoi na 27,5 kołach - czy 29 poprawią komfort czy to nie ma znaczenia ? Z góry uprzejmie dziękuję za wszelkie sugestie i za poświęcony czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 25 Maja 2023 Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 Amortyzator przód Revelation pewnie wystarczy, do jazdy jak opisujesz i tak na wyrost. Zresztą nie wiem czy wybór ramy jest jakkolwiek racjonalny. Dobrać samodzielnie damper to nie takie łatwe zadanie - potrzebowałbyś dane dot. kinematyki ramy, kilkunastu godzin na lekturę/poszukiwania na anglojęzycznych stronach, później serwis pewnie i tak musiałby kombinować z zaworowaniem etc. Silnik dodatkowo komplikuje w mojej ocenie z uwagi na masę. Nie masz opcji zakupu z dedykowanym damperem? W mojej ocenie zdecydowanie rozsądniejsze/pewniejsze co do efektu końcowego. Nie ma czegoś takiego jak jeden uniwersalny "wygodny" damper. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 25 Maja 2023 Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 Zamiast składać rower na jakiejś przypadkowej, chińskiej ramie, o niewiadomej jakości wykonania, kup coś gotowego od renomowanego producenta. Samodzielne składanie wyjdzie drożej, bo producenci rowerów kupują części po cenach nieosiągalnych w detalu. Do tego wyegzekwowanie gwarancji na chińczyka może być trudne albo wręcz niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 25 Maja 2023 Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 Kilkakrotnie kombinowałem rower z części (teoretycznie) i zawsze wychodzi drożej, jedynie w przypadku dostępu do części używanych, posiadania części z demontażu i kombinacji ze starymi modelami można przeskoczyć dobrych producentów. Szczególnie wredne jest zawieszenie. Mam wrażenie, że taki fox specjalnie trzyma wysokie ceny w detalu, by zwiększyć wartość swojego znaczka na rowerach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 25 Maja 2023 Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 Na tej ramie (albo bardzo podobnej) składa u nas w pl Tosa. Sprawdź ich ofertę, myślę że to lepsza opcja bo masz gwarancję na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 11 godzin temu, Wojcio napisał: i zawsze wychodzi drożej, Niby tak, ale jak kupisz gotowca to po roku masz liste czesci ktora chcesz wymienic . Wiec nie jest drozej, tylko cena gotowca jest rozlozona w czasie. Ja mam 6 rowerow (no dobra 3, bo drugie 3 sa zony ). 4 skaladaki i dwa gotowce. Z tych gotowcow, oryginalne pozostaly tylko ramy 22 godziny temu, malino napisał: Doradźcie proszę jaki amortyzator kupić, A nie mozesz zapytac producenta ramy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malino Napisano 2 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 dziękuje za wszystkie informacje i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi