fajny123 Napisano 24 Maja 2023 Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Siema!!! Chciałbym sparować zacisk sram guide z klamka shimano m6100 wiem, że shimano korzysta z oleju mineralnego a sram z dota. Natomiast posiadam zacisk który po prostu postanowił pęknąć na łączeniu z ramą, wymieniłem tłoczki do mt520 co opisywałem jakiś czas temu w innym wątku ale zostały mi uszczelki, które chciałbym przełożyć do sram guide, jest to w ogóle możliwe ? Wydaje mi się, że tak zaciski na olx od srama są naprawdę tanie a to może zadziała. Wiem, że to wszystko to druciarstwo ale od kilku dni dręczy mnie to pytanie a więc postanowiłem się zapytać ludzi tacy jak wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 24 Maja 2023 Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 A czym byś chciał to zalać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Maja 2023 Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Na mineralnym zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 24 Maja 2023 Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Gdzieś czytałem, że działa w obie strony, tzn hamulce na dot zalane olejem mineralnym i hamulce na olej zalane dotem, pod warunkiem, że nie były wcześniej zalewane. Nie wiem ile w tym prawdy, bo druciarstwo wokołohamulcowe to chyba ostatni rodzaj druciarstwa jaki chciałbym uprawiać:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Maja 2023 Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Pewnie tak. Aczkolwiek dot jest bardziej agresywny np. dla tworzyw i lakierów i nie wiadomo jak dlugoterminowo guma shimano to zniesie. Krótkoterminowo byli tacy co używali nawey śmietany 30% czy wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 24 Maja 2023 Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Rurociąg z bitą smietaną? Gdzie mam się podpisać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajny123 Napisano 24 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 2 godziny temu, Roballinho napisał: A czym byś chciał to zalać? Oczywiście, ze olejem mineralnym, gdy chcę wymienić uszczelki na shimano to nie widzę sensu zalewania tego dotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Maja 2023 Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Uszczelek nie podmienisz bo mechanicznie są inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajny123 Napisano 24 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 W jakim sensie uszczelki są mechaniczne? to nie są takie jak w zwykłym zacisku shimano ? W zestawach naprawczych mamy takie o-ringi https://allegro.pl/oferta/sram-zestaw-naprawczy-do-zacisku-guide-r-rs-rsc-10513994444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Maja 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 Uszczelki od tłoczków to nie są oringi. Plan miałby szansę zadziałać jakby owe uszczelki były takie same, a to mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Maja 2023 Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 Zacisk srama na mineralnym- wszelkie uszczelki spuchną. Kiepski pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Maja 2023 Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 9 godzin temu, fajny123 napisał: W jakim sensie uszczelki są mechaniczne? to nie są takie jak w zwykłym zacisku shimano ? W zestawach naprawczych mamy takie o-ringi https://allegro.pl/oferta/sram-zestaw-naprawczy-do-zacisku-guide-r-rs-rsc-10513994444 Shimano ma tłoczki o średnicy większej o 1mm (15 i 17mm). Chociażby z tego względu te uszczelniacze nie będą pasować do zacisku SRAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 25 Maja 2023 Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 Uszczelki na pewno spuchną. Zrób prosty test i spróbuj olejem mineralnym napełnić układ hamulcowy za pomocą 50 ml strzykawki z gumowym tłokiem. Da się, ale to droga przez mękę. Gdyby takie rozwiązanie jakie chesz osiągnąć było możliwe, no i przede wszystkim niezawodne,to w sieci było by mnóstwo opisów jak się za to zabrać. Ja nie znalazlem takich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajny123 Napisano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 4 godziny temu, sznib napisał: Uszczelki od tłoczków to nie są oringi. Plan miałby szansę zadziałać jakby owe uszczelki były takie same, a to mało prawdopodobne. sory za błąd chodziło mi o kształt koła a nie oringi No ale dobra, dlaczego na internetach jednak są pojedyncze sztuki takich rozwiązań np: https://www.olx.pl/d/oferta/hamulec-przedni-slx-z-zaciskiem-sram-guide-r-CID767-IDUGb0T.html to co? Jednak się da ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Maja 2023 Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 bo się da wszystko ale nikt nie da gwarancji hak długo to będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 W dniu 24.05.2023 o 19:49, Maciorra napisał: Gdzieś czytałem, że działa w obie strony, tzn hamulce na dot zalane olejem mineralnym i hamulce na olej zalane dotem, pod warunkiem, że nie były wcześniej zalewane. Nie wiem ile w tym prawdy, bo druciarstwo wokołohamulcowe to chyba ostatni rodzaj druciarstwa jaki chciałbym uprawiać:) Mam zestaw odpowietrzający do dota, użyłem strzykawek z olejem mineralnym. Guma na tłoczku strzykawki wygląda jak pieczarka. Nie polecam wpinania produktów pracujących na innym płynie niż dedykowany typ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi