tobo Napisano 23 Maja 2023 Udostępnij Napisano 23 Maja 2023 Poszukuję raportów z użytkowania tego widelca. Może użytkownik miał bądź ma RS'a yari, lub innego ze sprężyna debonair i może porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 25 Maja 2023 Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 Pewnie wielu nie znajdziesz, bo to raczej nie jest najpopularniejszy wideł. Poważnie rozważałem zakup - opinie w necie w większości b. pozytywne, trochę (niewiele) narzekań na tłumik przy jakichś mocniejszych strzałach... U mnie odpadł ze względu na to, że moja waga wypada idealnie między dwoma sprężynami, więc podejrzewam, że jedna byłaby za miękka, a druga za twarda. Ale nadal kusi mnie żeby się na nim przejechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Szczegóły mojego krótkiego używania w temacie o powietrznych tępakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shape Napisano 26 Września 2023 Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Ja mam Z1 coil. Jedyny problem to odczuwalny top out, spowodowany aluminiową redukcją skoku sprężyny negatywnej. Po jej zdemontowaniu jest dużo lepiej. Teoretycznie wg tego co podają przy 170 mm skoku sprężyna medium jest dość twarda jak na moje 68 kg. W praktyce powiedziałbym, że jest odwrotnie. Nie mam problemu z dobijaniem. Zdecydowanie czuć że to coil, daje lepsze podparcie na stromych trasach, natomiast w dalszym ciągu nie jest to najczulszy widelec na jakim jeździłem więc planuję zrobić kalibrację ślizgów lub wręcz ich wymianę. Generalnie nie jest to widelec idealny i chodzi mi po głowie kilka modów, ale obecnie to najsolidniejszy seryjnie produkowany widelec sprężynowy na rynku. Generalnie formule selve c odrzuciłem bo nie kupisz chociażby bladdera do tlumika - tylko cały cartridge. Sterówka ma cieńszą ściankę niż lyrik (ma 3 mm, jak pike). Mrp ma taki sobie tłumik, do którego trzeba dedykowane narzędzia a sprezyny nie wymienisz bez demontażu dolnych lag. Cane creek i ohlins z tego co pamiętam nie robią w wariancie 170 mm. Możesz też kupić kit vorsprunga ale wymiana sprężyny jest czasochłonna, a całość z widelcem będzie kosztować nieco więcej. Opcjonalnie mam kit pozwalający zamontować coila formuli do lyrika na którym jeździłem sezon. Ma regulowany skok 160/170 ale mogę przerobić na dowolny jaki potrzebujesz. Jakbyś potrzebował jeszcze jakichś i formacji, śmiało pytaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2023 Standardowa sprężyna dla mnie jest masakrycznie twarda. Rower plus ja to 110 kilo, sag 10 mm. Dopiero z najbardziej "miękką" pracuje jak powinien i ma w miarę sensowny sag. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi