bastard83 Napisano 22 Maja 2023 Udostępnij Napisano 22 Maja 2023 Witam. Mam problem ze swoim napędem 2x10. Przy zrzucaniu na mniejszy blat często łańcuch od dołu podwija się i kleszczy miedzy blatami. Muszę wtedy cofać korbę, tak aby łańcuch poprawnie wszedł na mniejszy blat. Tak robił na łańcuchu CN-HG54, tak robi na Conneksie 10s0. Może to wina zbyt luźnego łańcucha, nie mam z tyłu sprzęgła. Z tyłu mam Deore M4100 a z przodu Deore M6000. Poniżej zdjęcie jak to wygląda w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 22 Maja 2023 Udostępnij Napisano 22 Maja 2023 (edytowane) Sprawdź czy łańcuch nie wchodzi między zębatki albo zaczepia się o śrubę. JEśli nie to pilnik okrągły i piłujesz żeby na dużej zębatce. Edytowane 22 Maja 2023 przez Kingins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 22 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2023 Może uda mi się nakręcić filmik gopro co dokładnie się dzieje. Mam wrażenie, ze z góry łańcuch spada na mniejszy blat ale od dołu duży jakby go jeszcze ciągnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 22 Maja 2023 Udostępnij Napisano 22 Maja 2023 A problem zaczął się nagle na czymś na czym już jeździłeś czy coś na przykład zmieniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 22 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2023 Tylko łańcuch zmieniłem. Ale mam wrażenie że jest gorzej choć akurat zdjęcie zrobione na cn hg54. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 22 Maja 2023 Udostępnij Napisano 22 Maja 2023 To rozumiem że zawsze było dobrze i nagle tak się zaczęło dziać? A próbowałeś popuścić dalej w stronę ramy klatkę przerzutki przedniej na śrubie regulacyjnej? Nie zrobił się luz na korbie? Czy to samo się dzieje na twardym biegu i na miękkich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 22 Maja 2023 Udostępnij Napisano 22 Maja 2023 Zużycie zębatki. Łańcuch zahacza o krawędź zębatki. Ewentualnie bubel. W zębatkach lepszej klasy od węwnętrznej strony ząbka jest fazowanie które temu zapobiega. Można dorobić pilniczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 22 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2023 (edytowane) Rower ma od nowości Ok 700 km. Takie rzeczy działy się od początku. Może w mniejszym stopniu na łańcuchu shimano ale działo się to właściwie od początku. Korba deore, wiec spodziewałemsie czegoś lepszego. W poprzednim rowerze był tourney z przodu, z tyłu acera i takich problemów nie było. Nagrałem film, zobaczymy czy coś na nim widać. Edytowane 22 Maja 2023 przez bastard83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2023 Udało mi się nagrać momenty w których łańcuch się podwija. Trochę podregulowałem przednią przerzutkę. Chyba jest trochę lepiej. Ale takiego problemu nie miałem w poprzednim rowerze, z przody Tourney, z tyłu Acera. Nie jeżdżę na maksymalnych przekosach. Staram się zmieniać na wyższy blat dopiero na 5 biegu kasety, a w drugą stronę to na 2x3 wrzucam 1x4. Oczywiście orientacyjnie, nie monitoruję tego cały czas. 22 godziny temu, Kingins napisał: Sprawdź czy łańcuch nie wchodzi między zębatki albo zaczepia się o śrubę. JEśli nie to pilnik okrągły i piłujesz żeby na dużej zębatce. Co mas zna myśli? Korba jest prawie nowa 18 godzin temu, uzurpator napisał: Zużycie zębatki. Łańcuch zahacza o krawędź zębatki. Ewentualnie bubel. W zębatkach lepszej klasy od węwnętrznej strony ząbka jest fazowanie które temu zapobiega. Można dorobić pilniczkiem. Mógłbyś napisać coś więcej o co chodzi z tym fazowaniem? Nie bardzo je widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 23 Maja 2023 Udostępnij Napisano 23 Maja 2023 Czy wysokość klatki przerzutki nad blatem jest zgodna z danymi z manualna? Czy ta przerzutka obsługuje blat wielkości z tej korby. Niekiedy warto sprawdzić najprostsze rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 23 Maja 2023 Udostępnij Napisano 23 Maja 2023 Weź wyreguluj przednią przerzutkę zgodnie z instrukcją najpierw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2023 Tak zrobię, sprawdzę też dokładnie jakie mam podzespoły i czy są kompatybilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 23 Maja 2023 Udostępnij Napisano 23 Maja 2023 To jest wina dużej zębatki. Trzeba przepiłować tak jak mówił Uzurpator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2023 Najpierw ustawię przednią przerzutkę od początku, tego nie robiłem tylko pobieżnie coś ustawiałem. I szczerze nie bardzo wiem co mam piłować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 24 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 (edytowane) A więc odpiąłem linkę, odkręciłem przednią przerzutkę ale nie znalazłem tam nazwy modelu, wg mnie jest to FD-M6025-L. Jak widać na zdjęciach odległość od wózka na najwyższym położeniu wynosi na oko 7-8 mm, nie mierzyłem. Więc opuściłem wózek i teraz jest ok 3 mm nad blatem, równolegle. Na przełożeniu 1x1 wózek jest możliwie najbliżej łańcucha ale o niego nie ociera. Na przełożeniu 2x10 już tak zrobić nie mogę, muszę mieć 3-4 mm między wózkiem a blatem bo inaczej nie wrzucę 2 z przodu, bardzo mocno napięta jest linka co czuć na manetce. Mam wrażenie że nic to nie dało. Nawet na postoju, kręcąc ręcznie pedałami udało mi się zakleszczyć łańcuch. Ale po kilku Waszych wpisach zacząłem sprawdzać specyfikację przerzutki. Jeżeli to jest FD-M6025-L to kąt rury (ST-angle) podsiodłowej powinien wynosić 66-69 stopni. A wg producenta roweru jest 73,5 stopnia. Może ty leży problem? A może wymiana tylnej przerzutki na taką ze sprzęgłem by pomogła? Łańcuch nie byłby taki luźny. Czy idę w złą stronę? Edytowane 24 Maja 2023 przez bastard83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 24 Maja 2023 Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Ile razy trzeba ci powtarzać, że problem jest w dużej zębatce ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 24 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Ok. Ale co i jak powinienem zrobić? Czy da się to w domowym warszawie zrobić? Czy wymiana blatu mnie czeka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 24 Maja 2023 Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Kup nowy blat i po sprawie. Niekiedy szkoda się doktoryzować za 100 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 26 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Tarcza kupiona i wymieniona. Natomiast przy zakładaniu małej tarczy zasugerowałem się kształtem zębów dużej tarczy i założyłem odwrotne niż było fabrycznie. Pierwsze zdjęcie to blednie zalozona tarcza ale kształt zębów podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teotym Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Ale pomogło, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Z korbą leżącą na stole ciężko stwierdzić. Nie skapowałem też co było źle założone lub nie było. Blat czy druga koronka i teraz czy wcześniej. Choć wcześniej blat chyba nie 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 26 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 (edytowane) Nie pomogło. Dalej to samo. Może jest lepiej. Ale dalej łańcuch się kleszczy. @Adam55 chodzi o tarcze 26. Zacząłem skręcać jak na zdjęciu pierwszym a powinno być jak na drugim. Wg mnie na pierwszym zęby są tak samo skierowane. Edytowane 26 Maja 2023 przez bastard83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 W dniu 22.05.2023 o 17:00, uzurpator napisał: Zużycie zębatki. Łańcuch zahacza o krawędź zębatki. Ewentualnie bubel. W zębatkach lepszej klasy od węwnętrznej strony ząbka jest fazowanie które temu zapobiega. Można dorobić pilniczkiem. Tutaj jest podane rozwiązania..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Ale z tego co zrozumiałem ona teraz obie nowe. Więc nowe są złe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 26 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Tylko 36 jest nowa. Po prostu nie zwróciłem uwagi Jak była zamontowana 26. I patrząc na ułożenie zębów wydawało mi się że ta 26 powinna być napisami skierowana na zewnątrz korby, czyli nie powinny być widoczne. A to by błąd. Wg mnie jest lepiej z ale i tak łańcuch się zakleszczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi