Skocz do zawartości
  • 0

[do 4000 PLN] Pierwszy rower szosowy typu endurance

Pytanie

Gość Piotr
Napisano

przymierzam się do pierwszego roweru szosowego ale typu endurance bo słyszałem, że są bardziej komfortowe a ja mam problemy niestety z kręgosłupem w odcinku lędźwiowym więc zależy mi na komforcie, brałem pod uwagę rower crossowy ale boję się, że zabraknie mi tam po prostu prędkości na najszybszym przełożeniu ale ścigać się nie zamierzam, raczej zrobić takie dzienne 100 km asfaltami

jedyne co znalazłem to każdy poleca TREK Domane który mieści się w moim budżecie, o osprzęt nie dbam bo zawsze mogę zmienić z czasem jak trochę pojeżdżę, coś innego możecie polecić czy też odpowiednio dobrana normalna szosa także będzie komfortowa dla pleców?

gravela nie biorę pod uwagę bo nie mam w okolicach lasów albo typowych ścieżek, szutrów gdzie można by nim jeździć i pozostaje asfalt, zresztą wtedy wybrałbym rower crossowy

biorę pod uwagę rower używany w tej cenie

będę wdzięczny za inne propozycje i podpowiedzi

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
Cytat

każdy poleca TREK Domane

ciekawe gdzie szukałeś bo raczej nie na forach/grupach tematycznych

Cytat

czy też odpowiednio dobrana normalna szosa także będzie komfortowa dla pleców?

Komfort to pojęcie względne, każdemu wygodnie na czym innym. To, że na rowerze będziesz miał stosunkowo wyprostowaną pozycję (jak na rower szosowy) nie oznacza, że będzie to mniej obciążające dla pleców, w końcu bardziej wyprostowana pozycja to większy % masy oparty na tyłku więc i na kręgosłupie

• 0
Gość Piotr
Napisano

więc co mi byś polecił za rower odpowiadający moich kryteriom?

• 0
Napisano

Jeśli masz problemy z kręgosłupem to zacznij od bikefittingu. Idź do jakiegoś miejsca, gdzie fitter jest fizjoterapeutą, niech cię ustawi na retulu i dowiesz się czy szukanie szosy ma w ogóle jakikolwiek sens 

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...