pld Napisano 19 Maja 2023 Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 Witam serdecznie, Kupiłem używanego karbona. Z tego co widzę, rama jest pod suporty PressFit. Ktoś wstawił adapter ACCENT BB-PF-BSA Press Fit to BSA i łożyska zewnętrzne Shimano BB-RS500. Zastanawiam się nad przejściem na PressFit. Co musiałbym kupić (poza łożyskami)? Teraz jest korba FC-6800. Może zostać czy też do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 19 Maja 2023 Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 A ja myślę, że nie jest to tam wrzucone bez powodu i na pewno bym w tym nie grzebał, dla własnego dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pld Napisano 19 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 Dzięki za uwagę. Tak czy inaczej chciałbym się trochę rozeznać w temacie i będę wdzięczny za informacje techniczne na temat potrzebnych części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 19 Maja 2023 Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 1. Jeśli masz zastosowany ten adapter accenta + suport bsa to mufę masz 68mm, obecny standard szosowy to 86mm i pod szerokość 86mm jest robione 99% suportów dostępnych na rynku 2. Kiedy wywaliłbyś ten adapter to zamiast suportu bsa potrzebowałbyś pressfitu pod mufę 68mm czyli np, https://sklep.token-polska.pl/suport-tf4624-p-66.html lub https://www.centrumrowerowe.pl/suport-rowerowy-cane-creek-hellbender-70-pf30-24mm-pd30565/. Jak widać jest znacznie drożej niż suport bsa 3. Korba może zostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Maja 2023 Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 Chcesz sobie zrobić krzywdę wracając do pf30? Poza tym zapewne ktoś ten adapter tam wkleił dla świętego spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Maja 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Maja 2023 Masz adapter i nie trzeszczy to go nie ruszaj i szanuj. BSA nie dość ze tańsze to łatwiejsze w wymianie a nawet naprawiać sobie można, do accenta łożyska kupić i z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pld Napisano 4 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 (edytowane) Dzięki za uwagi. Tak jak na to patrze to najbardziej naturalna wersją wydaje mi się wstawienie Token Ninja BB841T-46. Taki suport będzie pasował, dobrze zrozumiałem? Od razu pytanko co oznacza TBT przy oznaczeniach suportów Token Ninja? Wracając do wątku edukacyjnego, rozumiem że natywne rozwiązanie to łożyska PF30 i do tego korba z osią średnicy 30mm i długości 68mm? Edytowane 4 Czerwca 2023 przez pld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi