Pietrash Napisano 17 Maja 2023 Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 (edytowane) Cześć Chcę kupić dla siebie rower MTB. Obenie posiadam rower crossowy Cube ale ostatnio stwierdziłem że jednak bardziej wolę MTB. Obejrzałem już dużo ofert rowerów i zdecydowałem się na dwa 1)Cube Attention https://bikepark24.pl/Rower-Cube-Attention-indigoblacknblack.html 2)KTM ULTRA FLITE https://sklep.bikershop.pl/Rower-KTM-ULTRA-FLITE-L-29er-niebieski-2022-p26140 Który z tych dwóch bedzie lepszym wyborem jeżeli chodzi o podzespoły? Oba rowery mogę mieć w tej samej cenie wię ta nie jest kryterium wyboru. Dzięki za ewentualne odpowiedzi Edytowane 17 Maja 2023 przez Pietrash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 17 Maja 2023 Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 Poza plakietkami z nazwą marki zbyt wiele te rowery sobą nie reprezentują. 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrash Napisano 17 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 Ale z tych dwóch który będzie lepszy? Wiem że nie są to rowery z górnej półki. Ale w przedziale cenowym jaki sobie założyłem wydają się ok. Dodam że rower kupuję za granicą i cena jak jest za każdy z tych rowerów to 750 Euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrash Napisano 17 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 Jeżeli dorzucę 100 euro to mogę mieć taką Orbea https://pol-sport.com.pl/orbea-rower-mtb-alma-h30-xl-blue-red?modal=true Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 17 Maja 2023 Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 Bez przesady , to nie są złe rowery . Z dwóch pierwszych ja patrzyłbym na Cubka . Ma powietrzny amor i taperowaną główkę ramy . U KTMma nic o tych rzeczach nie napisali . Cube jest też nieco lżejszy . Zostaje jeszcze geometria i jej dopasowanie ,,pod ciebie " . Ale tu tylko przymiarka powiedziała by który będzie wygodniejszy . Orbea wg opisu jest rowerem XC i ma napęd 1x12 . Miękkie przełożenia są zbliżone do tych z Cube natomiast nie ma twardych ( 32:11=2,9 ) . Rama ma sztywne osie ale amor nie . Ja nadal patrzyłbym na Cubka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrash Napisano 18 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Na papierze też wydaje mi się lepszy CUBE, ale nie byłem pewny dlatego założyłem temat. W tej kwocie ciężko jest znaleźć coś lepszego, oba modele są z roku 2022 i są teraz poprzeceniane. Cuba i KTM przymierzałem i wiem jaki rozmiar jest dla mnie dobry. Ewentualnie rower Decathlonu, 150 euro więcej https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-100-29-deore-1x11/_/R-p-330066 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Nie napisałeś o jakiej jeździe MTB myślisz bardziej turystyczne, więcej po szutrach czy bardziej ambitnie no i ile ważysz. W Cube masz obie osie qr, podstawowy amortyzator o różnych opiniach, słabe hamulce i napęd 2*11 generalnie jest to specyfikacja z przed kilku lat. Jeśli turystyka to Cube jest ok jeśli coś bardziej ambitnego to Decathlon ale model poniżej, z przodu i z tyłu sztywne osie, napęd 1x12, przyzwoity amortyzator i hamulce https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-120-nx-eagle-aluminiowa-rama/_/R-p-330101?mc=8616936&c=Czerwony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Wolałbym zdecydowanie: 1) sztywne osie od QR, 2) napęd 2x11 od 1x12 bo jest większy zakres przełożeń, ale może Tobie będzie odpowiadał 1x12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrash Napisano 18 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 (edytowane) Jazda bardziej turystyczna z rodziną. Dlatego też chyba bardziej skłaniałbym się ku napędowi 2x11 Ważę obecnie 95 kg. Kettler, rower który podesłałeś wygląda dość ciekawie, ale jego cena to 1100 euro a ja maksymalnie chciałbym przeznaczyć na zakup roweru 800 euro. Wiem że w tej kwocie nie można liczyć na super komponenty, i ciężko będzie o sztywne osie. Dzięki i pozdrawiam Edytowane 18 Maja 2023 przez Pietrash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Buy once, cry once... Rower to zakup na kilka lat. Nie naciskam ale może warto zwiększyć budżet, jeśli to możliwe. Jak zlapiesz rowerozę, to nie ma litości. Nawet moja żona ma 3 rowery 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrash Napisano 18 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Tak. Ale w tym roku kupiłem już rower szosowy ( postanowiłem zacząć przygodę z tego typu rowerami ) i dlatego nie chcę naginać mocno założonego budżetu. MTB tak jak pisałem ma służyć główne do rodzinnych wycieczek z rodziną. Przeglądam różne oferty ale nawet w kwocie do 1000 euro jest ciężko o lepsze hamulce, czy sztywne osie, a przerzutki wszystkie tej samej klasy. Tu już trzeba dysponować budżetem min 1200 Euro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Do rekreacyjnej jazdy bierz rower na, którym Ci będzie wygodniej i raczej tego Cube ze względu na powierzy amortyzator… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrash Napisano 18 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Przymierzałem Cuba i KTM. Oba są wygodne ale nie byłem pewny który w tej cenie jest lepszy. Z Waszych opinii wychodzi że Cube, więc chyba na niego się zdecyduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreenArrow Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 W mojej ocenie Merida ma świetne maszyny - osprzęt 2x i cenowo wychodzi to bardzo rozsądnie. https://trekking24.pl/pl/gorskie/10501-merida-big-nine-300-lite-2022-4710949842581.html?gclid=EAIaIQobChMIi_i0_Zv__gIVmAWiAx0YPgrEEAQYBSABEgIUa_D_BwE BN 300 Lite to kawał roweru. Chciałem go, ale w 2021 było szaleństwo i ten mi akurat umknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrash Napisano 19 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 Dzięki za zainteresowanie tematem. Wybór padł na rower Cube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi