tymekg Napisano 16 Maja 2023 Napisano 16 Maja 2023 Cześć, Planuję złożyć sobie gravela na ramie carbonda cfr 707, ale mam problem z doborem rozmiaru ramy. Mam 184cm wzrostu, obecnie jeżdżę na szosie canyon ultimate cf sl8 disc z 2022 w rozmiarze M (canyon wychodzi większy niż większość producentów) oraz fullu cannondale scalpel carbon 2 w rozmiarze L. Obydwa te rowery pasują bardzo dobrze, ale jako, że nie mam doświadczenia w pozycji na gravelu to proszę o poradę Tutaj zestawienie geometrii w porównaniu z moim obecnym canyonem https://geometrygeeks.bike/compare/canyon-ultimate-cf-sl-8-disc-di2-2022-m,carbonda-cfr-707-2021-m,carbonda-cfr-707-2021-l/ zintegrowana kierownica w canyonie ma 110mm, w ramie gravelowej może miec 90 lub 100mm. No i pojawia się pytanie...brać M czy L? Zastanawiający jest ten wymiar C-T (mocno odbiega od innych porównując M canyona do M carbondy). Cytuj
Mihau_ Napisano 17 Maja 2023 Napisano 17 Maja 2023 (edytowane) Cytat Zastanawiający jest ten wymiar C-T (mocno odbiega od innych porównując M canyona do M carbondy). Ale to jest długość podsiodlowej i nie ma żadnego znaczenia. Na M carbondy będziesz miał praktycznie taką samą pozycję jak na obecnym rowerze (bo podkładki pod mostkiem pewnie jakieś masz) ale z uwagi na kąty i większą bazę kół będzie troszkę mniej "nerwowy". L-ka z kolei będzie za długa. Kwestia oczywiście też czego szukasz, wiele osób woli w terenie mieć bardziej wyprostowaną pozycję - w takim przypadku musisz poszukać innej ramy Edytowane 17 Maja 2023 przez Mihau_ Cytuj
tymekg Napisano 17 Maja 2023 Autor Napisano 17 Maja 2023 Dzięki za odpowiedź. Też myślałem na początku, że ten wymiar nie ma znaczenia dopóki nie jechałem na 3t exploro, który akurat wymiar c-t ma identyczny do carbondy w rozmiarze M. W 3t exploro musiałem maksymalnie wysunąć sztycę i nawet wtedy miałem przykurczoną nogę. Sama rama exploro jest jednak sporo mniejsza od carbondy dlatego nie wiem czy tym odczuciem się w ogóle sugerować. Porównanie ram z uwzględnieniem exploro, który w M był za mały: https://geometrygeeks.bike/compare/canyon-ultimate-cf-sl-8-disc-di2-2022-m,carbonda-cfr-707-2021-m,carbonda-cfr-707-2021-l,3t-cycling-exploro-2020-m/ Cytuj
Mihau_ Napisano 17 Maja 2023 Napisano 17 Maja 2023 Ale nie siedzisz na rurze podsiodłowej tylko na sztycy, która może mieć różne długości. Rower szosowy dobiera się na podstawie, przede wszystkim, efektywnej długości rury poziomej Cytuj
Chociemir Napisano 17 Maja 2023 Napisano 17 Maja 2023 (edytowane) Mam rower zbudowany na ramie 707 i przy wzroście 184 cm zdecydowane doradzałbym L. Carbonda w rozmiarze L ma prawie identyczny reach (mikroskopijnie mniejszy) niż Canyon Grizl w rozmiarze M, dla którego górna granica wzrostu wg producenta to 184 cm. A w ogóle to sugerowałbym przemyśleć zakup Grizla - dla mnie jest to fantastyczny rower. I jeszcze jedno: jeśli upierasz się przy Carbondzie i masa roweru ma dla Ciebie znaczenie to pod koniec maja ma się pojawić dużo lzejsza niż 707, nowa rama - 505 SL.Z tym, że ma mniejszy prześwit na opony do 42 mm. I inną geometrę. Edytowane 17 Maja 2023 przez Chociemir Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi