Luk33 Napisano 15 Maja 2023 Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Chciałem zakupić koła Mavic Crossmax 29 ze zwykłym bębenkiem Shimano. Już chciałem kupować, ale sprzedawca mnie poinformował, że bębenek Mavica HG9 nie przyjmuje kaset większych niż 9rz. Ja mam 11rz. Czy ktoś może to potwierdzić? Czycto jest w ogóle możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 15 Maja 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Bardziej to kwestia jaką masz kasetę. Jeśli jest to kaseta na bębenek HG to nawet 12-rzędowa bez problemu wejdzie, bo wszystkie mają taką samą szerokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 15 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 (edytowane) To samo odpowiedziałem sprzedawcy, ale on podtrzymuje, że nie pasuje. Nie da się też wymienić na bębenek szosowy HG11. Cytuję sprzedawcę. "Wszystko się zgadza, proszę tylko mieć na uwadze, że bębenek HG w Mavicach to HG9, czyli kompatybilny z kasetą do 9 rzędów. "Niestety tak to wygląda. O dziwo kasety 9 rzędowe na bębenek na 9 rzędów są nieco węższe" "I kaseta 11 nie wchodzi" "Próbowałem, szosowy bębenek jest szerszy. Praktycznie wszystkie wyższe modele tych kół są teraz "nastawione" na napędy 12 rzędowe z bębenkami Microspline i XD, dlatego klasyczny bębenek Shimano został pozostawiony "odłogiem". Ale to tylko moje przypuszczenia" Edytowane 15 Maja 2023 przez Luk33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 15 Maja 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Bębenek HG do MTB był zawsze taki sam od 8 do 11 rzędów, więc jak dla mnie sprzedawca jest w błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 15 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Też tak uważam, ale zwątpiłem, bo dostępu do bębenków Mavica dawno nie miałem. Do tego sprzedawca to nie Janusz z OLX, tylko sklep. W necie nic nie znalazłem o bębenkach HG9, które są kompatybilne tylko do 9rz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 15 Maja 2023 Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Crosmaksy 29 są… bardzo stare, może to leżak, testowane już w 2013, a pojawiły się rok wcześniej, Test starodawny inny bębenek Its 4 na ile biegów nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 15 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 (edytowane) Niby nowe, 2022. To jest komiczne, bo bębenki HG9 mają najwyższe modele Maviców. Po kija Mavic by takie koła sprzedawał. https://sklep.harfa-harryson.com.pl/kola-mavic-mtb-crossmax-22-pr-29-intl-intl-para,3,540434,74203 Edytowane 15 Maja 2023 przez Luk33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi