Skocz do zawartości

[Gravel] Rower treningowo/wycieczkowy- Speedster Gravel 30 opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu roweru na następne kilkanaście lat i mój budżet wynosi do około 8500 zł. Im mniej tym lepiej. Rower ma być przeznaczony dla osoby o wzroście 186cm i wadze 85 kg, która w większości czasu jeździ rekreacyjno/treningowo po okolicy Warszawy (głównie asfalt), ale czasami wybiera się na kilkudniowe wycieczki rowerowe z sakwami poza miasto (drogi szutrowe, leśne). Jeżeli chodzi o jazdę treningową to chciałbym kupić rower, który będę mógł kiedyś wykorzystać w ewentualnych zawodach sportowych. Ostatnio byłem w sklepie i polecali mi Scotta Speedster Gravel 30. Czy możecie powiedzieć coś o tym modelu? Czy ten model roweru będzie dla mnie odpowiedni? Jeżeli nie to co polecacie?

Cytat

rzymierzam się do zakupu roweru na następne kilkanaście lat

abstrakcja

Cytat

Ostatnio byłem w sklepie i polecali mi Scotta Speedster Gravel 30. Czy możecie powiedzieć coś o tym modelu? Czy ten model roweru będzie dla mnie odpowiedni?

Rower sam w sobie jest ok. Jeśli mowa o roczniku 23 to masz pełną integrację przewodów/linek co komplikuje temat serwisu - jak na tej kilkudniowej wyprawie na jakimś zadupiu będziesz miał awarię to może być problem. Jeśli ten zintegrowany kokpit nie jest twoim wymogiem to można mieć to samo taniej, np od canyona

Cytat

ale czasami wybiera się na kilkudniowe wycieczki rowerowe z sakwami poza miasto (drogi szutrowe, leśne).

jak chcesz zakładać sakwy to wypada mieć rower z możliwością montażu bagażnika

Cytat

Jeżeli chodzi o jazdę treningową to chciałbym kupić rower, który będę mógł kiedyś wykorzystać w ewentualnych zawodach sportowych.

Ale że w jakich zawodach ty chcesz gravelem startować że bierzesz to pod uwagę?

Cytat

abstrakcja

Nie planuję wymieniać roweru co rok czy 2-3 lata. Nie jestem wielkim geekem rowerowym i nie znam się na rowerach, więc planuję swój zakup na dłuższy okres czasu.

Cytat

Rower sam w sobie jest ok. Jeśli mowa o roczniku 23 to masz pełną integrację przewodów/linek co komplikuje temat serwisu - jak na tej kilkudniowej wyprawie na jakimś zadupiu będziesz miał awarię to może być problem. Jeśli ten zintegrowany kokpit nie jest twoim wymogiem to można mieć to samo taniej, np od canyona

Jak wygląda kwestia awaryjności? Jak wyżej wspomniałem, nie znam się na rowerach i przy ewentulanych naprawach będę oddawać rower do serwisu. Czy zintegrowany kokpit to zaleta czy wada przy moim zapotrzebowaniu?

Cytat

jak chcesz zakładać sakwy to wypada mieć rower z możliwością montażu bagażnika

W sklepie mówili mi, że nie ma problemu z możliwością montażu bagażnika. Czy to nie prawda?

Cytat

Ale że w jakich zawodach ty chcesz gravelem startować że bierzesz to pod uwagę?

Myślałem o amatorskim starcie w duathlonie/triathlonie. Czy w ogóle przy kupnie roweru nie brać teraz tego przy uwadze?

Cytat

Nie planuję wymieniać roweru co rok czy 2-3 lata. Nie jestem wielkim geekem rowerowym i nie znam się na rowerach, więc planuję swój zakup na dłuższy okres czasu.

za kilkanaście lat to części do tego nie będzie, zmienią się standardy

Cytat

Czy zintegrowany kokpit to zaleta czy wada przy moim zapotrzebowaniu?

Komplikacja a co za tym idzie koszt. Zalety to wyłącznie wygląd. Co kto lubi

Cytat

W sklepie mówili mi, że nie ma problemu z możliwością montażu bagażnika. Czy to nie prawda?

Żyjemy w czasach gdzie da się ogarnąć wszystko, ilość akcesoriów na rynku jest ogromna. Nie zmienia to jednak faktu, że jeśli chcesz ładować na bagażnik ciężkie sakwy to korzystniej mieć fabrycznie przygotowane miejsca montażu.

Cytat

Myślałem o amatorskim starcie w duathlonie/triathlonie. Czy w ogóle przy kupnie roweru nie brać teraz tego przy uwadze?

Przecież walczył tam o podium nie będziesz więc co za różnica czym pojedziesz

Edytowane przez Mihau_