Kingins Napisano 14 Maja 2023 Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 Czy przerzutka tylna 10/11 będzie działać z manetką 9 z kaseta 9 rzędową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 14 Maja 2023 Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 Tak, będzie działać, tylko będzie losowanie, zgaduj zgadula na którą koronkę wskoczy łańcuch. Do poprawnego działania potrzeba 9rzędowej przerzutki. Kup 13rzędową Campę Ekar i podziel się wrażeniami 😘 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 14 Maja 2023 Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 A po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 14 Maja 2023 Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 6 godzin temu, Kingins napisał: Czy przerzutka tylna 10/11 będzie działać z manetką 9 z kaseta 9 rzędową? Przerzutka 9rz z manetką 10rz przeskakuje o 2 koronki na kasecie 10rz. Przypuszczam że w drugą stronę też będzie doopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 14 Maja 2023 Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 Są przerzutki 10-rzędowe, które będą bez problemu obsługiwać taką kombinację, czyli manetka 9-rzędowa i kaseta 9-rzędowa, ale są to przerzutki z grup szosowych: 4600, 5600, 5700/5701, 6600, 6700. Obecnie jako nowe można kupić jedynie 105-ki, ale taka z dłuższym wózkiem (GS), z powodzeniem może być użyta jako zamiennik starej, 9-rzędowej mtb, jeśli tylko pojemność i największa zębatka kasety nie przekroczy możliwości przerzutki. 5701 - Przerzutki rowerowe - Allegro.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 14 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 One nie obsłużą kasety 11-46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 14 Maja 2023 Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, marvelo napisał: jeśli tylko pojemność i największa zębatka kasety nie przekroczy możliwości przerzutki. W pytaniu nie było mowy o zakresie kasety. Dlatego będzie działać, z uwzględnieniem powyższego ograniczenia. Edytowane 14 Maja 2023 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 15 Maja 2023 Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 (edytowane) 8 godzin temu, Kingins napisał: One nie obsłużą kasety 11-46 A które '9 rzędów' tutaj dyskutujemy? Bo są conajmniej trzy systemy - Sram ESP, Shimano SIS i Microshift Advent. Do srama ESP podejdzie dowolna 10/11/12 rzędowa shimano i 11/12 rzędowa sram przeznaczona do systemu 1xX, ale one nie obsługują więcej niż jednego blatu. Shimano ma wypusty na duże kasety na 2 rzędy. Do starego shimano to jest tylko Sunrace RDM900, którego mam na sell, tak na marginesie, ale ten nie obsługuje wielu blatów, to Cię nie interesuje. Advent to już w całości osobny ekosystem, nie kompatybilny chyba z niczym. 10 godzin temu, marvelo napisał: Obecnie jako nowe można kupić jedynie 105-ki Alivio, acera i altus wciąż latają na 9 rzędowym MTB. Edytowane 15 Maja 2023 przez uzurpator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 15 Maja 2023 Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Mówiłem o dostępności nowych przerzutek szosowych z grup 10-rzędowych, które były kompatybilne ze starym ciągiem 2:1, używanym w napędach mtb/cross w grupach 7-9 rzędowych (i dla których mogą być solidnym zamiennikiem). A z tych dostępna jest tylko 105-ka 5701. Ale taka 105-ka i tak jest moim zdaniem znacznie lepiej wykonana niż Alivio czy nawet Deore 9 rz (ale już Shadow, bo tylko te są dostępne obecnie). O nowych Alivio, Acerze i Altusie to lepiej w ogóle nie wspominać, bo spróbuj sobie złapać taką za koniec wózka i poruszać na boki. Tam są od nowości większe luzy niż w mojej kilkunastoletniej XT czy Ultegrze. Sama konstrukcja Shadow to w ogóle porażka pod względem sztywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 15 Maja 2023 Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 W dniu 14.05.2023 o 14:21, Kingins napisał: Czy przerzutka tylna 10/11 będzie działać z manetką 9 z kaseta 9 rzędową? manetka sram 9, ciąg linki 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robman Napisano 15 Maja 2023 Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 hmm, podepnę się, najwyżej dostanę burę 😉 20 godzin temu, marvelo napisał: Są przerzutki 10-rzędowe, które będą bez problemu obsługiwać taką kombinację, czyli manetka 9-rzędowa i kaseta 9-rzędowa, ale są to przerzutki z grup szosowych: 4600, 5600, 5700/5701, 6600, 6700. czy któraś z tych przerzutek (lub inna spełniająca ww. wymagania, czyli współpracująca z kasetą 9rz) ma może sprzęgło? A może jest ono raczej zbędne w przypadku przerzutek z krótkim wózkiem ? 10 godzin temu, uzurpator napisał: Do starego shimano to jest tylko Sunrace RDM900, którego mam na sell, tak na marginesie, ale ten nie obsługuje wielu blatów, to Cię nie interesuje. Byłbyś uprzejmy trochę rozwinąć temat ? Wiem że masz słabość do różnych "technicznych rozkmin".... 😀 Byłbym zainteresowany (może) posiadaniem przerzutki ze sprzęgłem do kasety 9rz (11-32) oraz korby 3rz (44-32-22). Kiedyś przy wymianie tylnej przerzutki 9rz zainteresowałem się tematem, z tego co pamiętam natrafiłem na informacje o Microshift Advent, ale odpuściłem temat z racji ewentualnej konieczności wymiany manetek i zastrzeżeniu o współpracy z 1rz. Teraz się dowiedziałem o jakimś innym wynalazku, Sunrace RDM900. Rozumiem że ten sprzęt działa z manetką shimano 9rz ? Zaspokoisz moją ciekawość dlaczego ta przerzutka działa (oficjalnie) tylko z jednoblatową korbą ? Chodzi o ewentualną mniejszą ruchliwość na boki kółek przerzutki czy problem jest w czymś innym ? Jak myślisz, to (tj. Sunrace RDM90) w ogóle nie zadziałoby z korbą wieloblatową (ewentualnie działało tylko np. ze środkową tarczą), czy też działałoby to po prostu źle (nędzna kultura pracy) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 15 Maja 2023 Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Wymienione przeze mnie przerzutki nie mają sprzęgła, ale ich krótki i lekki wózek i dość mocne sprężyny go napinające powodują, że na wertepach nie jest tak źle. Wiadomo, że trochę się tłucze, ale można dać na rurkę łańcuchową jakiś ochraniać i problemu nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 15 Maja 2023 Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 50 minut temu, Robman napisał: Teraz się dowiedziałem o jakimś innym wynalazku, Sunrace RDM900. Rozumiem że ten sprzęt działa z manetką shimano 9rz ? Zaspokoisz moją ciekawość dlaczego ta przerzutka działa (oficjalnie) tylko z jednoblatową korbą ? Chodzi o ewentualną mniejszą ruchliwość na boki kółek przerzutki czy problem jest w czymś innym ? Jak myślisz, to (tj. Sunrace RDM90) w ogóle nie zadziałoby z korbą wieloblatową (ewentualnie działało tylko np. ze środkową tarczą), czy też działałoby to po prostu źle (nędzna kultura pracy) ? Wg producenta - tak, działa. Sam kupiłem bo chciałem korzystać z ciernej manetki. Nie obsłuży dobrze wieloblatowej korby, gdyż to jest przerzutka z pozomym pantografem i dużym offsetem kółka prowadzącego. Jak ustawisz to prawidłowo na blacie, to prowadzące będzie uderzać w kasetę, jeżeli ustawisz prawidłowo na młynku, to ma blacie braknie zakresu i / lub zmiana biegu będzie niemożliwa, bo prowadzące będzie kilometr od kasety. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 15 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 6 godzin temu, graveloiksctrailowka napisał: manetka sram 9, ciąg linki 1:1 Manetka sram 9 będzie działać z przerzutką shimano 10 lub 11 na kasecie 9 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 15 Maja 2023 Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 tak, ciąg linki ten sam, shimano 7,8,9 miało 1:2, od 10s wzwyż, 1:1, sram miał 1:1 od chyba 8s, zastanawia mnie dlaczego nie przejdziesz na 10s skoro masz przerzutke 10? najtańsza manetka 10 to może 80 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 16 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2023 Mam przerzuktę 9 nie mam na razie przerzutki 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 16 Maja 2023 Udostępnij Napisano 16 Maja 2023 nie kupuj takiej, na co ci to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 22 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2023 Żeby łańcuch nie latał jak oszalały na wybojach. I przerzutki 10 są fabrycznie dostosowane do kasety 11-46. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi