shusty Napisano 14 Maja 2023 Napisano 14 Maja 2023 Szukam komputerka rowerowego. Jego głównym zdaniem jest nawigowanie mnie w terenie w górach bym bez problemu podążał wyznaczoną trasą dostarczoną jako plik gpx. Nie interesują mnie opcje nawigacji-wyznaczania trasy (czyli nie potrzebuję wklepywać, że chcę pojechać do sklepu i mi wyznacza trasę, bo trasa zawsze będzie wcześniej przygotowana w postaci pliku gpx.) Nie potrzebuję też bajerów treningowych. Dlatego zastanawiam się między innymi nad Garmin Edge Explore 2 albo czymś podobnym. Wszyscy recenzenci jednak jeżdżą na szosie. Dlatego chciałbym się zapytać jak w takich komputerkach wygląda wgranie pliku gpx, który częściowo prowadzi też po ścieżkach, których nie ma na żadnej mapie. Czy komputerek po graniu pliku przy przeliczaniu trasy zgłupieje i zmieni trasę na znane mu drogi obok, czy może bez problemu w terenie się odnajdę i pojadę po odpowiednich ścieżkach? Cytuj
pecio Napisano 14 Maja 2023 Napisano 14 Maja 2023 Wszystkie , bądź prawie wszystkie "komputerki' pracują na GPX-ach. Garmin Explore 2 jest idealnym urządzeniem do takich zastosowań jakie zdefiniowałeś. Do Garmina możesz wgrać gpx na wiele sposobów. "Ręcznie" do odpowiedniego katalogu w pamięci urządzenia po podłączeniu go do komputera. Zdalnie przez Expressa, Base Campa, Komoota itd . z poziomu telefonu lub komputera. Możesz utworzyć "ślad" z poziomu Edga, Explorera 2 . Jeżeli podczas jazdy zboczysz z trasy to w zależności od ustawień nic nie nastąpi albo trasa zostanie tak przeliczona abyś na nią wrócił. I to jak przeliczy zależy od map wgranych , ustawień i preferencji . Ale przede wszystkim od map i jak są zdefiniowane drogi,ścieżki itp przez "społeczność" tworzącą globalny system mapowy. W "górskiej dziczy" 😉nie oczekuj cudów od żadnej nawigacji. KAŻDA NAWIGACJA JEST TYLE WARTA CO MAPY W NIEJ ZAWARTE ! 1 Cytuj
shusty Napisano 14 Maja 2023 Autor Napisano 14 Maja 2023 @pecioAle jak zachowa się komputerek jak mu wgram gpxa, którego ślad idzie częściowo po ścieżkach których nie ma na mapach. Czy będę w stanie podążać bez problemu po tak zaplanowanej trasie? Cytuj
pecio Napisano 14 Maja 2023 Napisano 14 Maja 2023 (edytowane) Tak . Będzie prowadził Ciebie po "wyznaczonej kresce". Nawet nie musisz mieć "podkładu "mapowego. Dla niego priorytetem jest zapisana "krecha" w postaci gpx-a. Edytowane 14 Maja 2023 przez pecio 1 Cytuj
Maciorra Napisano 14 Maja 2023 Napisano 14 Maja 2023 46 minut temu, shusty napisał: Czy będę w stanie podążać bez problemu po tak zaplanowanej trasie? To bez problemu będzie oczywiście od czasu do czasu oznaczać, że nie będziesz pewien w którą ścieżkę masz skręcić. Cudów nie ma, zwłaszcza w lesie i w górach;) Cytuj
spidelli Napisano 14 Maja 2023 Napisano 14 Maja 2023 (edytowane) Lepiej jednak mieć podkład w mapach. Twój gpx może prowadzić po zamkniętej drodze (remont) więc mapa da Ci ogląd sytuacji. Robisz oddalenie i patrzysz czy podążasz mniej więcej do celu. Można też ratować się mapą w telefonie w takiej sytuacji. Dobrze jest znać swoje urzadzenie, bo uczenie się na trasie bywa frustrujące. Trzeci rok smigam na gpx (Garmin eTrex) i dopiero ogarnąłem jako tako swoje. Edytowane 14 Maja 2023 przez spidelli Cytuj
pecio Napisano 14 Maja 2023 Napisano 14 Maja 2023 (edytowane) @spidelli Wiadomo - dobra mapa to podstawa. A z tym "podkładem " to dawałem przykład możliwości urządzenia podczas pracy na gpx-e. Zresztą kolega i tak szybko dojdzie do etapu gdzie będą robione aranżacje trasy w trakcie "lotu" nie mówiąc o innych wariacjach. Ja na wypad to przygotowywuję parę alternatywnych gpx-ów i jak coś "nie wypali" to w locie zmieniam wsad nawigacyjny lub po prostu improwizuje jadąc na " gołą mapę" Edytowane 14 Maja 2023 przez pecio 1 Cytuj
shusty Napisano 14 Maja 2023 Autor Napisano 14 Maja 2023 Dobrze się orientuję w terenie, bo używam Locusa z fajnymi mapami offline i nakładkami. Czasami trzeba improwizować i szukać bliskiej drogi prowadzącej do tego samego celu i wtedy najwygodniej w telefonie ogarnąć sytuację, zwłaszcza że w tel. mam też kolory szlaków. Jednak wyciągnie tel. w czasie jazdy poza takimi awaryjnymi sytuacjami jest irytujące, a telefony nie mają na tyle żywotnej baterii żeby działać 9h na włączonym ekranie z max. jasnością, żeby było dobrze widać przy słońcu. Dlatego do podążania zaplanowaną trasą w nieznanym terenie potrzebuję czegoś na kierownicę. 1 Cytuj
pecio Napisano 15 Maja 2023 Napisano 15 Maja 2023 I dla tego Garniak Explorer 2 będzie idealnym szpejem na kierę. Mało tego masz w nim dowolność wgrywania swoich map , różnych nakładek np. szlaki, trasy rowerowe, precyzyjne dane DEM, czy własne POI-e. Cytuj
Daimos77 Napisano 18 Maja 2023 Napisano 18 Maja 2023 A czy ten Gramin explore 2 ma możliwość jak apki na smartfona typu mapy.cz/locus map, że możemy ręcznie wprowadzić adres i nas zaprowadzi szlakiem rowerowym? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi