Bartbartbart Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Chciałbym się dowiedzieć i rozwiać wszelkie wątpliwości. Chcę kupić rower marki Trek a dokładnie Trek Marlin 5 lub Trek Marlin 6. Moje pytanie brzmi: Jaki rower jest lepszy? Którym rowerem jeździ się płynniej, swobodniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 (edytowane) Określenia typu "płynnie, swobodnie" są bardzo subiektywne i nie da się rzetelnie odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Marlin 6 ma znacznie lepszy napęd niż marlin 5. "Piątki" w ogóle bym nie rozważał. Edytowane 12 Maja 2023 przez KSikorski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 (edytowane) A ja wręcz odwrotnie . Marlin 5 ma napęd 2x8 . Może nie jest to mistrzostwo świata ale jest tani w eksploatacji , powinien działać przyzwoicie i co najważniejsze ma szerszy zakres przełożeń niż marlin 6 . 6tka ma korbę z 30zębami , to trochę mało . Z drugiej strony pomimo kasety z największą zębatką 42 nie ma tak miękkich przełożeń jak 5tka . A co do płynności itd , te rowery mają takie same ramy , amortyzatory , koła .... Myślę że do 5tki można założyć kasetę 11-34 , a wtedy zakres przełożeń będzie jeszcze większy . Edit - 6tka ma kasetę 11-46 czyli miękkie przełożenia są . Tyle że 10rzędowa kaseta o takim zakresie będzie słabo stopniowana . Generalnie 6tka ma napęd typowo górski , 5tka uniwersalny . Edytowane 12 Maja 2023 przez WaGiant Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Maja 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Maja 2023 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi