tomryd Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 (edytowane) Zainstalowałem u siebie w trekkingu sztycę XLC SP-S11 Suntour NCX. Jestem na etapie dostosowania miękkości sprężyny, ważę ok 70 kg. Przejechałem już wstępnie 10 km po szutrach i sztyca działa całkiem fajnie. Zastanawia mnie tylko czy normalne jest dość głośne stuknięcie w momencie powrotu mechanizmu do wyjściowego stanu (po wjeździe w większą przeszkodę. Czy jest to w tej sztycy normalne czy powinna być bezgłośna? Obecne ustawienie miękkości jest na domyślnym poziomie. Edytowane 12 Maja 2023 przez tomryd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Nigdy nie wierzyłem w tego typu wynalazki. Nasmaruj sworznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomryd Napisano 15 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Wygląda na nasmarowaną takim niemal przezroczystym smarem. W razie czego czym to można smarować? Dedykowany smar Santour'a jest dość drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 23 Maja 2023 Udostępnij Napisano 23 Maja 2023 witam, możliwe, że dostał sie jakiś piasek...Ja uzywam ochraniacza (osłony?) dedykowany pod tą sztycę i od tego czasu nie słyszę żadnych dziwnych dźwięków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomryd Napisano 3 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Też mam ochraniacz. Myślę, że to kwestia odczucia przy nowości. Jak człowiek ma coś nowego to jest przewrażliwiony. Także ze sztycy jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Też jeżdżę z tą sztycą z ochraniaczem. Nie kojarzę żadnych dźwięków (ważę trochę więcej), ale może po prostu nie zwróciłem uwagi. Po porzedniej kompletnie wytartej sprężynowej uginaczce skrzypiącej na każdej nierówności jest cisza. Teoretycznie przy gwałtownym rozprężeniu ma prawo stuknąć gdy tłoczek dojdzie do skrajnego położenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi