chudzinki Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 (edytowane) Jak wygląda wytrzymałość tej obręczy w porównaniu do polecanych wszędzie DT Swiss? Wiem, że obręcz to tylko część składowa koła, ale chodzi mi o samą obręcz 🙂. Edytowane 11 Maja 2023 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 DT są polecane przez napis, malowanie i jego jakość i co by nie pisać zgodną z prawdą bardzo dobrą budowę systemówek jako takich. I tak stworzyła się legenda i "każdy" jak widzi DT to się ślini. Przy budowie koła to samo. Same obręcze niczym wybitnym moim zdaniem się nie wyróżniają bo liczą się szprychy, nyple oraz jakoś zaplotu. Swego czasu nie kupił bym obręczy pewnej znanej marki ze względu na odchodzące napisy ale samą obręczą nic się nie działo. Tym się sugeruj a nie często bzdetnymi opiniami. Przecież to jest wypadkowa tego ilości ciśnienia a z tym bywa różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Noo sztywność samej obręczy też się jednak liczy. Rower "wisi" na szprychach, dolne ~60% obwodu obręczy polega tylko na jej sztywności. Jak obręcz miękka to się wyraźnie ciężej jeździ i łatwiej pogiąć. Natomiast ja osobiście nie zarejestrowałem super fajerwerków zmieniając Rodi Tryp 30 za 75zł na DT XM481 za ponad 300zł 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Cytat Rower "wisi" na szprychach, dolne ~60% obwodu obręczy polega tylko na jej sztywności. Bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Panie Adamie, faktycznie nie wziąłem pod uwagę naprężenia wstępnego szprych i sztywności wynikającej z tego naciągu, niemniej podtrzymuję swoją teorię o niepomijalnym aspekcie sztywności samej obręczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca Czy ktoś się orientuje dlaczego te koła są tak tanie https://fitwheels.eu/kola-shimano-boost-centerlock-alexrims-em30-29-30mm-p-415.html ? Chodzi o zastosowanie podstawowych piast (w sumie nie najgorszych chyba, u mnie się sprawdzają) czy dużą wagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi