Skocz do zawartości

[błotnik przedni] montaż w Trek x Caliber

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jakiś czas temu nabyłem rower - Trek X- Caliber. Chciałem zamontować na nim błotniki. O ile błotnik tylny udało się bez problemu zainstalować z tyłu na sztycy, o tyle z przednim mam problem. Wspomniany zestaw to błotniki Krossa, regulowane pod obręcze  27.5-29. W przypadku przedniego, montaż powinien się odbyć od spodu amortyzatora poprzez szybkozłączkę rozporową. Jednakże, jest ona za mała względem otworu od dołu amortyzatora. Czy gdzieś mogę nabyć taka szybkozłączkę sama z większą srednicą albo jak zainstalować poprawnie wspomniany błotnik przedni? Jesli także to jaka dobrać? Myślałem o użyciu taśmy albo kawałka gumy na około szybkozłączki ale mam wrażenie, że po prostu wyleci to podczas jazdy. Wolałbym uniknąć kupowania nowego zestawu błotników.

Jak mogę to rozwiązać? Będę wdzięczny za pomoc!

Nie było w zestawie jakichś adapterów, redukcji?

Wygląda, że mocowanie przystosowane do rur sterowych 1 1/8". Obecnie w lepszych rowerach dół rury ma 1 1/2".
Jeżeli mocowanie adaptera do błotnika nie jest zintegrowane, to powinno dać się dokupić inne i podmienić. Podaj dokładny model błotnika lub zrób zdjęcia pokazujące jak wyglądają te części.

Przykładowe, widać że element gdzie wsuwa się błotnik jest wymienny:

https://www.rowerystylowe.pl/p-911/komplet-montazowy-sks-shockboard-26

https://allegro.pl/oferta/simpla-speedclick-adhd-adapter-mocowanie-blotnika-10547520696?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17958852426&gclid=EAIaIQobChMIrrmH9crs_gIVhaOyCh0itwLBEAQYBSABEgKYufD_BwE

Cześć,

Dziękuję bardzo za odpowiedź!

Elementy mocujące, w tym te elementy rozporowe były cztery w zestawie. Nie było jakiś adapterów. Każdy rozmiar jest za mały z tych jakie są dołączone.

Kupiłem dokładnie te - https://allegro.pl/oferta/blotniki-rowerowe-27-5-29-kross-adhd-sdl-frigate-11316552403?snapshot=MjAyMy0wNC0wN1QxNDozNjo0My43NzEzOTVaO2J1eWVyOzAzZmNjN2ZjYjgzMDc4ZGMzN2FjNDNlOTU4MDc4NzAyN2RmOWI2NjEyMjI0ODE3ZDVlMTllYjQ2ZWQyNjMyZTk%3D

Czyli potrzebne są adaptery, lub mocowania rozporowe na większą srednicę?

Czy mogę prosić o pomoc w doborze takich? Nie chciałbym kupić kolejny raz czegoś źle.

Z góry dziękuję za pomoc!

Jeżeli w zestawie były dołączone, to któryś powinien pasować.
Zmierz wewnętrzną średnicę rury widelca i najszerszego mocowania z błotnika.

Wygląda że to to samo co Simpla ADHD, a tam jest w zestawie element o średnicy 36mm, co powinno wystarczyć z zapasem.
Postaram się wieczorem zmierzyć u siebie ile mam przy sterach 1,5". Przy 1 1/8" wyszło mi około 20mm na 2 różnych widelcach.

Namierzyłem u siebie 33-34mm. Widelec to Rock Shox Recon fabrycznie w rowerze z 2019.

Jeżeli żaden z adapterów nawet nie zbliża się do tej średnicy, to zapytałbym sprzedawcy. Może jakiś wybrakowany zestaw się trafił.
Jeżeli masz dużo większą średnicę, to podaj co to za sprzęt. Nie wiem czy się wtedy coś dobierze.

Jest tez możliwość, że coś nie tak montujesz, może za mało wstępnie skręcasz elementy i za słabo się rozpychają.