yankees Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Witam, Zauważyłem dzisiaj w swoim rowerze Orbea Alma H30 (aluminium), że sztyca 27,2/400mm jest krzywa. Rower jest względnie nowy, ma około 2 tygodni. Zastanawiam się co może być przyczyną? Roweru nie katowałem jakoś mocno. Jeżdżę głównie po płaskim. Czy to możliwe, że stało się to po zbyt mocnym dokręceniu obejmy? Rozumiem, że lepiej zaopatrzyć się w nową sztycę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Sztycę wymieniłbym od razu bez zastanawiania się. Ile ważysz i jak mocno sztyca jest wysunięta? Czy siodełko masz ustawione na szynach w miarę neutralnie, czy jest przesunięte do tyłu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Pokaż zdjęcie. Jeżeli sztyca wygięła się nawet lekko na stałe, to jesteś o krok od pęknięcia i urwania. Aluminium jest mało elastyczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yankees Napisano 11 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 (edytowane) Ważę 85kg i z uwagi na wzrost nieco ponad 190cm sztyca jest wysunięta dość mocno, ale nadal w normie przewidzianej przez producenta Zoom. Siodło ustawione neutralnie. W każdym razie jedzie już do mnie nowa od Pro Edytowane 11 Maja 2023 przez yankees 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Dobra decyzja. Bałbym się, że sztyca w końcu pęknie i dodatkowo uszkodzi ramę. Nie wiem jaki model kupiłeś, ale postawiłbym na coś solidnego, bo przy tej średnicy sztyca mocno pracuje pod ciężarem. Mam podobne gabaryty i w poprzednim rowerze miałem sztycę 27.2 mm wysuniętą na 260 mm. Wszystko zgodnie z limitami, a na ramie pojawiło się w końcu pęknięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 (edytowane) Zaraz zaraz. Dobrze zrozumiałem, że w nowym rowerze Orbea miałeś sztycę Zoom? Rama pęka, gdy sztyca nie jest idealnie dopasowana ramy. To właśnie luz powoduje, że komin ramy się rusza i w końcu pęka. Gdy połączenie jest dopasowane, nie ma co się ruszać i wtedy nic nie pęka. Znany problem chociażby z Accent Peak, gdzie sztyca wpadała w ramę. Edytowane 11 Maja 2023 przez ChuChu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 (edytowane) Właśnie, skąd badziewna sztyca ZOOM w rowerze Orbea ? Edytowane 11 Maja 2023 przez KNKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yankees Napisano 12 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Fabrycznie taka sztyca jest montowana (załącznik). Porównałem ze zdjęciami z różnych sklepów. Jest to samo więc wykluczam ingerencję tego konkretnego sklepu, w którym kupowałem rower. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 O kurde, ale lipa... Pokaż jak ta sztyca się wygięła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 ale obrazek gdzie widać ile ona jest wsunięta w ramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yankees Napisano 12 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Proszę Was bardzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 O kurde, grubo. Taka marna sztyca w Orbei... Czytałem niedawno narzekania właścicieli Almy M30 i M50 na koła. Ponoć dramatyczna jakość, potrafią przyjechać krzywe w pudełku. A nawet jak są ok to po kilku jazdach do niczego się nie nadają. Rowery za ponad 10 kpln... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 (edytowane) Dramat, wygięta w połowie... Jesteś daleki od jakichkolwiek limitów wagowych. Pisz do Orbea. Odpowiadają bardzo sprawnie. Nie wydaje mi się, żeby to była kwestia dokręcania. Tam jest śruba M5 wkręcana w aluminium, na dodatek lekko pod kątem. Szybciej puści gwint, niż dojdzie do momentu że sztyca zacznie być gnieciona. Chociaż to Zoom, kto tam wie z czego jest zrobiona... No i nie jeździj na tym, chyba że lubisz przygody. A sztyca do wywalenia. Kup coś normalnego. Polecam sztyce ( i nie tylko) PRO. Edytowane 12 Maja 2023 przez ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Filip w Polsce jest w ogóle jakiś przedstawiciel Orbei? Czy jak reklamowałeś szosę to pisałeś do Hiszpanii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Są tu na forum tacy co kupili nowego Oiza wysyłkowo i dostali rower nie nadający się do bezpiecznej jazdy... 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 A tam na spawie to pęknięcie? A na widełce skąd to obdrapanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yankees Napisano 12 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Spawy są w porządku. To nie odrapanie tylko błotko po wieczornej jeździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 13 minut temu, KSikorski napisał: Są tu na forum tacy co kupili nowego Oiza wysyłkowo i dostali rower nie nadający się do bezpiecznej jazdy... 😄 ale z polskiej dystrybucji czy hiszpańskie sklepy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 @TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 (edytowane) 47 minut temu, przemeg napisał: Filip w Polsce jest w ogóle jakiś przedstawiciel Orbei? Czy jak reklamowałeś szosę to pisałeś do Hiszpanii? Jest oficjalny dystrybutor. Znajdziesz w Google. Zawsze możesz po prostu zgłaszać reklamację, standardową ścieżką. Ja się kontaktowałem z tym sklepem. https://www.sklep.irowery.pl/ W książeczce powinieneś też mieć dane dystrybutora, no ale ostatecznie i tak wylądujesz na tej stronie. Natomiast ja pisałem po prostu do Orbea, chyba przez formularz. Pisałem w sprawie części, nie reklamacji. Edytowane 12 Maja 2023 przez ChuChu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Z dnia na dzień, z doświadczenia na doświadczenie marka Orbea zyskuje w moich oczach 😆 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 W moich też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 (edytowane) A może niepostrzeżenie to Zoom awansował do premium? A wygło się, bo autor tak szybko jechał i to od pędu powietrza 😜 A tak patrząc na specyfikację producenta: Podają marki ale nie chwalą się sztycą. Jak i kierownicą, i mostkiem... Przyjrzałbym się bliżej czy to jedyne co się wygięło. Edytowane 12 Maja 2023 przez kipcior 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) A to na pewno fabryczny set? orbea wklada do alm swoje sztyce brandowane jako oc components, sa to sztyce zero-offset, kute, z jednego kawałka alu- wiec nie takie jak na foto tu pokazanym. I jaki autor ma rozmiar ramy przy tych 190cm? Przy L i tym wzroscie, sztyca 350mm jest juz za krotka, a jak ktos ma sztyce z 400mm gownolitu i dobrze przydoopi na hooopce to sie nie ma co dziwic, ze sie gnie, trza stac a nie siedziec jak ladujemy bez telemarku. 🙂 A gdy cos z klamotami rowerowymi sie wydarzy, wystarczy skontakyowac sie ze sklepem, oni kontaktuja sie z Orbea, i rusza proces reklamacji i wymiany. Mam alme m50 z Greenbike, rower bardzo fajny, wszystko ok, kola prosciutkie, nawet opony rowno osadzone. Wlasnie przerabiam wymiane siodełka Selle Italia Boost - to siodlo to jest jakies nieporozumienie, ktore wyszlo na jaw po tym, jak pekło mocowanie pretow. Ta konstrukcja nie wrozy bezproblemowosci i trwałosci ;-)) Siodło padło pod 60kg chłopakiem, w ciagu 2 miesiecy od kupna 😉 rower w tym czasie nie zapliczył nawet jednej gleby....może ta konstrukcja nie lubi jak sie robi za duzo wheele, bo to jedyna rzecz ktora mogła je obciazyc 😉 Tj ladowanie z wheele bez podnoszenia tylca chyba je wykończyło. :-pp Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez player123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 W Avant tylko mostek i kierownica były z logo OC. Sztyca to jakiś No Name. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi