Skocz do zawartości
  • 0

Jaki rower - prośba o podpowiedź

Pytanie

Gość Karol
Napisano

Hejka wszystkim

Żeby nie zanudzać na szybko powiem że kiedyś sporo jeździłem, na początku na fullu, potem tylko z amorkiem z przodu a na końcu przygody rowerowej na starej retro szosie z lat 80 jakieś 3 lata no i.. no i zapał się skończył i tak trwa już ładnych parę lat.. aż gdzieś zaczął kłuć brak aktywności po tylko praca praca praca, wzrostu mam 180 waga jakieś 75kg

Wyczaiłem ostatnio taki rower 

https://bikepark24.pl/Rower-Kellys-Gibon-10-model-2021.html

Czy w tej cenie znajdę coś lepszego ? A może taniej coś równie dobrego ? Szukam sprzętu do jazdy głównie żeby dojechać do roboty a jak będę jeździł to głównie asfalt lub jakieś delikatne leśne dukty.

Pewnie do takiego celu byłby lepszy jakiś fitness/cross tylko mysialby wyglasac jakoś "rasowo", trochę jestem pod tym względem chory 😂

Proszę was bardzo o jakieś podpowiedzi, ew modele rowerów, resztę sobie ogarnę haha

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1
Napisano

Nie jesteś w kropce. Po prostu chcesz kupić sensowny rower dopasowany do swoich potrzeb a nie jak większość ludzi wejść do sklepu i wyjechać czymś "ładnym"

Kilka godzin researchu i wystarczająco zgłębisz temat żeby wiedzieć czego chcesz a później cieszyć się jazdą

• 0
Gość Karol
Napisano

No dobrze, a jeszcze jedno pytanie bo to pewnie dużo mi ułatwi szukanie, czy ja jako amator odczuje różnice między np jak w szosach 105 jest chyba takim złotym środkiem i w ogólnie ujmując mtb chyba deore ? Między tymi napędami a takimi z najniższej półki typu altus, acera czy sora? Czy warto dopłacić i brać napęd wyższej klasy czy olać to ? 

• 0
Napisano

Rower to nie tylko napęd, modele pomiędzy sobą nie różnią się wyłącznie napędem, każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie

Cytat

i w ogólnie ujmując mtb chyba deore ?

Aktualnie to masz 3 różne deore, 10s, 11s i 12s

• 0
Napisano

Tego Kellysa znalazłeś bardzo fajnego. Decathlon też ok. Ale czy to optymalne do pracy asfaltem?  Nie. Do pracy na asfalt to błotniki, opony 30-40 mm i oświetlenie. Ewentualnie w wersji szybkiej - węższa guma i bez dodatków, nawet baranek. A to fajne wycieczkowe górale, które z uwagi na zakres przełożeń będą słabe w stromszych górach - raczej na lasy nizin i terenów falistych. Ani nie trzeba takich opon ani widelca, chyba, że zastosowanie leśne jest najważniejsze. 

• 0
Gość Karol
Napisano

No właśnie sprawdzałem też, jak tu polecił mi kolega Raukos ofertę Meridy i natknąłem się tam na rowery fitness z serii Speeder a konkretnie model 300 wpadł mi od razu w oko ale on dużo przekracza założony budżet bo szukałem czegoś do 4k a ten prawie tysiak więcej, jest też model tańszy czyli 200 na osprzęcie sora, warto dopłacić prawie tysiaka do tiagry jak jest w modelu 300 ?

A może macie jakiś złoty środek tak jak czytałem na forum i dużo osób wymienia właśnie tego rockridera z decathlonu do 4k - dla mnie też spoko bo w razie wu mam pod nosem serwis etc a kupowanie przez neta to różnie z tym bywa.

Złoty środek w sensie w cenie do 4k jakiś optymalny cena->jakość rower fitness czy cross ?

• 0
Gość Karol
Napisano

Żeby wybór roweru był taki trudny... haha, serio jestem w kropce 😂

• 0
Napisano

No tak, jak już wydawać kasę to żeby to miało sens ale jak patrzę na ceny to do 3 tyś dziś ciężko kupić coś sensownego nowego także jaja niezłe dlatego też patrzę na używki.

Natomiast główny problem to co kupić bo ja głównie po twardym będę jeździł, jestem z okolic Gliwic także tutaj gór ni ma 😂 więc mtb jakiekolwiek ma średni sens na pewno, zostaję wybór między szosą bo chyba jakaś przełajówka czy gravel to będzie miało średnio sens nie ? Lub cross/fitness

• 0
Napisano (edytowane)

Jeszcze raz się udzielę, Marin Bikes, ma ciekawa ofertę rowerow cross i miejskich w Twoim budżecie np. Presidio 1 czy Fairfax, czy goszczący na kanale YT Mikroprzygody - Marin Muirwoods

Edytowane przez Raukos
Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...