Skocz do zawartości

[siodło] WTB Rocket Steel 142 mm

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko,

Chce wymienic siodło Giant Contact (neutral) z mojego Triala Giant Trance 29' (2019 - rozmiar L)

image.png.334babc2018c0a8c74000354e29888e7.png

Polecano tutaj WTB Rocket V ale niestety nie mogę znaleźć, znalazłem natomiast siodło WTB Rocket Steel 142 mm:
https://allegro.pl/oferta/siodelko-rowerowe-wtb-rocket-steel-142-mm-13290324861

I teraz pytanie czy te siodło będzie ok?

Na aktualne narzekam przy dystansie ponad 20km, jest po prostu za twarde i nie wiem czy może nakładka zrobi swoje ale wole już kupić nowsze,

Chętnie przyjme inne propozycje takie do 240zl max

Chyba że ta nakładka na moje aktualne siodło od gianta zrobi swoje?
https://allegro.pl/oferta/nakladka-zelowa-na-siodelko-rowerowe-pokrowiec-zel-13629593725

Czy siodło będzie ok to pytanie do Twojego tyłka. 

Mnie Rocket na tyle pasuje, że kupiłem go do dwóch rowerów. Co nie znaczy, że to ideał i nie może być lepiej, ale jeszcze się z takim nie spotkałem. Przy czym mam wersję cro-mo, mającą dodatkową żelową wkładkę. Na stalowej nie jeździłem, nie wiem na ile to jest odczuwalne. 
Nie wiem czy nakładka coś da, bałbym się czy to będzie stabilnie siedzieć na swoim miejscu. No i zbyt miękkie siodło też nie może być. Choć na ewentualną stratę 6 zł to jeszcze można sobie pozwolić.

A czy jest odpowienie na szerokość? Ja ostatnio wymieniłem miekkie fabryczne na twarde ale po pomiarze rozstawu kości. W efekcie to twardsze jest tak wygodne, że mogę jeździć bez wkladki. Wiadomo, że po 70 km już będę odczuwał nacisk ale to o tak lepiej jak na tym miękkim ale nie dopasowanym. No i zawsze mogę włożyć gacie z wkładką.

Drugi bonus to brak drętwienia. W starym dość szybko, przy jeździe z wkładką, odczuwałem drętwienie - za dużo tej gąbki uciekało tkanki miękkie, utrudniając przepływ krwi. Teraz tego nie ma, jedyna dolegliwość to dyskomfort/lekki ból przy dłuższej jeździe bez wkładki ale to już uważam za normalne.

A jak zmierzyć ten rozstaw kości pod siodło? jeśli dobrze zmierzyłem czyli tam gdzie czuje kości siedząc to mam rozstaw 115mm, to oznacza ze takie siodełko potrzebuje? i moje aktualne jest o 2cm za szerokie?
Jak patrze to te aktualne fabryczne ma Wymiary: długość 28 cm. szerokość 14 cm.
Dobrze mi sie jezdzi pod ten wymiar ale po czasie jest po prostu za twarde wiec rozumiem, że warto dopłacić do żelu? bo ten rocket steel nie ma żelu a Rocket Cromoly już tak, tyle ze kosztuje 240zl

Edytowane przez greyspider

Najłatwiej w dobrym sklepie - mają tam taki stołek i zaraz wiadomo.

Samodzielnie -  bierzesz kawałek tektury falistej, kładziesz na twardy stołek i siadasz. Kości odcisną się w tekturze. Mierzysz odległość - teoretycznie od punktu najgłębiej odcisnietego ale tektura tego nie wyłapie raczej - ja mierzyłem mniej więcej od środka każdego odcisku. Dodajesz po 20 mm na każdą ze stron.

U mnie wyszło 100 + 20 + 20 na tekturze. W sklepie - 145/155 i wybierałem między tymi dwoma; wybrałem 145. Zatem mój pomiar domowy buw był idealny.

Wreszcie, ten pomiar sprawdzi się przy w miarę płaskim siodle. Jeśli będzie miało ono zawinięte krawędzie (opadające) to punkt podparcia zmieni się i w sumie siodło powinno być szersze, bo i tak byłoby niewygodne.

Powiem Ci  że warto zainwestować trochę czasu i pieniędzy i kupić dobre siodło. Mniej bólu, mniej stresu..

W sklepie z Trekiem mają siodła Bontragera, mierzysz, kupujesz i w ciągu 30 dni możesz testować inne siodła, aż trafisz.

Zerknij do mojego tematu, tam sporo piszą Koledzy mądrzejsi ode mnie.