rae0113 Napisano 9 Maja 2023 Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 Proszę o pomoc. Jaka stopka, najlepiej oryginalna Meridy będzie pasować do Big Nine 500 Lite 2023. Kupiłem w ciemno z K mount na dwie śruby ale brak otworów w ramie. Niby od środka są wgłębienia ale wolałbym nie wiercić. Może ktoś przerabiał temat i mógłby polecić coś sprawdzonego. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 9 Maja 2023 Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 Stopka do MTB za 6500 PLN to jak: Czapka pod kaskiem na nartach Skarpety do sandałów Kalesony w maju Bieliźniany stanik na plaży Niby wygodne, ale w złym guście. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rae0113 Napisano 9 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 Uśmiałem się i w sumie racja ale mimo wszystko może ktoś coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 9 Maja 2023 Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 To żeby nie tylko śmieszkować - są nóżki mocowane do osi i mocowane obejmami do widełek, ale zwykle są do okrągłych widełek i nie do hamulców tarczowych. Nie wierzę, by Merida miała dedykowaną nóżkę do tak ładnego roweru. Więc jeśli jest ci konieczna - sugeruję sklep rowerowy i przymierzanie. Bo coś takiego może ci przypasować, ale powie to ktoś, kto ma taki sam rower i tę podpórkę - nie ja. https://www.centrumrowerowe.pl/podporka-accent-profi-pd6924/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Naprawdę, po co? Rower można oprzeć w sposób bezpieczny na 100 sposobów. Tak się właśnie kończy, jak kupuje się rower do typowego XC, żeby pojechać po bułki i oglądać ptaszki na polu. A mówiąc krótko: nie ma i nie będzie ( na szczęście) nóżek do takich rowerów. Trochę jakbyś kupił motocykl sportowy i dziwił się, że producent nie daje możliwości zamontowania kufrów. No kto by pomyślał... Wiercenie w ramie to idealny sposób, żeby w krótkim czasie kupić sobie lepiej dopasowany do potrzeb rower. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rae0113 Napisano 10 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Dzięki za wszystkie cenne uwagi. Chyba oddam ten rower i kupię sobie składaka. Po bułki i na oglądanie ptaszków w polu wystarczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Szukaj po sklepach. Ja mam w gravelu taką najtańszą z Dekla, ale to już kwestia konkretnej ramy i dopasowania. Jak masz możliwość to podjedź to sklepu rowerowego, coś Ci dobiorą. I nie wierć nic w ramie. Dobierz coś "na obejmę", są różne przekroje, ja mam półokrągłą na rurkę o przekroju prostokątnym. Podłożyłem i tak trochę dętki żeby nie zniszczyć całkiem lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Nie wiem gdzie planujesz jeździć tym rowerem ale brak nóżki to również kwestia bezpieczeństwa. Jeżdżąc po górach generalnie powinno się unikać montowania elementów na, które można się nadziać ze względu na własne i innych bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 No przecież już zapadł wyrok, że po bulki i na pole. Nie spotkacie się 🤣 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 @rae0113 Wellgo C-193 Pytanie czy rower utrzyma? Jakiś producent ma w ofercie samą podpórkę do zaparcia o pedał ale nie mogę sobie przypomnieć, gdzie to widziałem 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Topeak FLASHSTAND® FAT Doczytałem, że do 26" ale może ktoś produkuje coś w ten deseń do współczesnych rowerów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rae0113 Napisano 11 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Czego to ludzie nie wymyślą dzięki, poczytam sobie i dam znać jak temat się skończył. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Topeak ma jeszcze do szosy ale już nie wklejałem. Najprościej będzie dopasować coś na obejmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek.Andrzej Napisano 17 Maja 2023 Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 U mnie pasuje taka https://allegro.pl/oferta/podporka-nozka-stopka-rowerowa-kellys-kickup-24-29-10719911293 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rae0113 Napisano 19 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 WITEK ANDRZEJ, możesz wrzucić fotki jak to zamontowałeś? Kupiłem i nie bardzo idzie to zamontować do mojego roweru. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 22 Maja 2023 Udostępnij Napisano 22 Maja 2023 (edytowane) Coś w ten deseń: W mojej można ten górny element odłączyć i do drugiego roweru przełożyłem bez tego banana... Edytowane 22 Maja 2023 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rae0113 Napisano 22 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2023 Dzięki. A jaka to jest dokładnie stopka? Bo Kellys kickout ma dużo krótszy ten element montażowy i nie sięga do górnej części widelca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 23 Maja 2023 Udostępnij Napisano 23 Maja 2023 Decathlon, jeśli mnie pamięć nie myli. Bez tego dodatkowego elementu też pewnie ustoi, z tym że cały ciężar będzie podparty w jednym miejscu. Będzie ono narażone na otarcie lakieru, nawet jak okleisz folią czy podlożysz kawałek dętki bo to pracuje z czasem się poluzuje, dostanie się syf, dokręcisz itp. itd. No ale takie jest ryzyko, jakie świadomie podejmujemy 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rae0113 Napisano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2023 Dzięki wielkie, lecę do Decathlonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rae0113 Napisano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 Niestety, w Decathlonie jest to samo co Kellys, za krótka. Piszę jakby ktoś inny szukał to będzie wiedział. Zamówiłem stojak do garażu, będę sobie jakoś radził w poza domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Stopka za krótka, czy ten banan do przyłapania górnych widełek? Jeśli tak, to możesz go zdemontować i złapać tylko na dolnych widełkach - będzie jeden punkt podparcia ale rower utrzyma. Sama stopka też ma jakąś regulację na długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rae0113 Napisano 26 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Stopka ma za krótki banan i nie sięga do górnej części ramy to raz, dwa że profil dolny ramy jest bardzo szeroki i nie sięgają śruby, a nawet jak wymienię na dłuższe to i tak się z czasem okręci bo nie ma płaszczyzny przylegającej stopki z ramą. Szkoda roweru, kupiłem stojak do garażu i jakoś sobie będę radził. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Ok, nie ma co rzeźbić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddntp Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego Co prawda nie Big Nine 500 Lite a Big Nine 300 Lite - pasuje stopka od Ursusa (😆). Dokładnie Ursus Easy Master Stay 27.5-29": Kwadratowy układ rury nie przeszkadza: Śruby mają nawet nieco gwintowania w zapasie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi