AdrianoPL83 Napisano 9 Maja 2023 Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 Witam. Zastanawiam się cały czas nad rozmiarem ramy rowerowej, geometrii która będzie dla mnie optymalna. Na stronie wrenchscience jest zakładka fit system z różnymi pomiarami ciała dzięki którym możemy dowiedzieć się jaka geometria będzie optymalna dla danego użytkownika. Jest naprawdę dużo różnych pomiarów, pytanie czy to ma sens? Czy jest to dobry punkt odniesienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 A co Ci wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 A jakie zastosowanie roweru. Bo do szosy to jest cała nauka a do np. enduro, to jest wiele nauk i do tego każdy producent ma inną rozmiarówkę i trudno porównywać - RAD, reach, długość podsiodłówki.... Więc poza pomiarami jest jeszcze znalezienie pasującego roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianoPL83 Napisano 10 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 (edytowane) Pomiary na szosę. Właśnie wyszło mi coś takiego: Effective top tube 54:81 Reach 351 Stack 574 Saddle height 73:92 Stem 100 Handlebar Width 44 Wzrostu mam 180 , przekrok 84. Najbardziej mnie zastanawia ten Reach który jest trochę mały i szerokość kierownicy, trochę szeroka. Edytowane 10 Maja 2023 przez AdrianoPL83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Czyli masz odpowiedź: można sobie to w majtki wsadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianoPL83 Napisano 10 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Tam już się nie zmieści 😛 Może ja coś popier.... jutro pomierzę się jeszcze raz i zobaczę co wyjdzie aczkolwiek myślę że niektóre te wartości mogą mieć sens i być jakimś punktem odniesienia. Nawet mam już rower do którego się przymierzam od dłuższego czasu( basso venta ) ale głowa cały czas mówi jak kupisz rower za 10 koła to jesteś głupcem 😆. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Musiałeś coś źle pomierzyć, bo niektóre cyferki mają sens, no ale już Reach jest absurdalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Raczej zle sie pomierzyłeś, zwróć uwagę na jednostki, cm/cale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianoPL83 Napisano 11 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Jeśli chodzi o jednostki to raczej nie, pewnie gdzieś w pomiarach coś pomyliłem ale dzięki za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijanka96 Napisano 21 Maja 2023 Udostępnij Napisano 21 Maja 2023 I jaki rezultat? Również wychodzą mi jakieś dziwne rzeczy przy stack i reach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 21 Maja 2023 Udostępnij Napisano 21 Maja 2023 A jakie mają wychodzić skoro błędy w pomiarach są ogromne + sam mechanizm "doboru" z tyłka. Możesz mieć dwie osoby o identycznych wymiarach a różnym stopniu wytrenowania/rozciągnięcia i co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijanka96 Napisano 21 Maja 2023 Udostępnij Napisano 21 Maja 2023 Zastanawiałem się czy autor tematu doszedł do logicznych wyników. Wspomniał, że korzystał z kalkulatora na stronie wrenchscience gdzie akurat poziom rozciągnięcia jest uwzględniony... Nie wiem czemu założyłeś, że błędy w pomiarach są ogromne bo autor o tym nie wspomniał, jedynie że może była szansa pomyłki. Gdybać nie chcę, mi wyszły również mocno podejrzane wyniki, więc jestem ciekaw czy autor jakoś doszedł do wyniku czy kalkulator jest wadliwy. Zwłaszcza, że niektórzy polecają tę stronę, tylko z tego co widzę była to poprzednia wersja kalkulatora nie uwzględniająca niektórych pomiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Tu Pan omawia jak posługiwać się tym kalkulatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi