dawidd02 Napisano 9 Maja 2023 Napisano 9 Maja 2023 Który amortyzator wybrać do roweru 29"? Przeznaczenie trochę terenu+asfalt, raczej nie będę myślał o upgrade'ach na przestrzeni kilku lat. Suntour powietrzny będzie lepiej działać od sprężynowego Rockshoxa? Cytuj
Kettler Napisano 9 Maja 2023 Napisano 9 Maja 2023 Powietrzny dostosujesz do swojej wagi i dodatkowo z reguły jest lżejszy. Sprężynowy ma swoich zwolenników ale przy lżejszych i cięższych osobach nie spełnia swojej roli. Cytuj
dawidd02 Napisano 9 Maja 2023 Autor Napisano 9 Maja 2023 A jak tutaj należy zapatrywać się na kwestie marki? Cytuj
Wojcio Napisano 9 Maja 2023 Napisano 9 Maja 2023 No niby RS to większy prestiż, ale akurat słówko Silver z tego prestiżu wiele zabiera. Ten XCR to chyba ma nawet górne golenie z amelinium. Nie mam jednak pojęcia jak z serwisem i częściami Suntoura. A forum jest spec od tego. RS jest serwisowo ogarnięty. 1 Cytuj
dawidd02 Napisano 9 Maja 2023 Autor Napisano 9 Maja 2023 a jakby porównać SR XCR Solo Air do RS Judy Silver Solo Air? Tutaj różnica będzie większa? Cytuj
Michal_288 Napisano 9 Maja 2023 Napisano 9 Maja 2023 Moim zdaniem fajniejszym wyborem by był suntour raidon/epixon Cytuj
Sk27 Napisano 9 Maja 2023 Napisano 9 Maja 2023 Zależy też ile waży, sprężynowy RS najczęściej występuje ze sprężyną "medium", która jest dostosowana do wagi 72-81 kg. 1 Cytuj
Wojcio Napisano 10 Maja 2023 Napisano 10 Maja 2023 Sama sprężyna stalowa jest OK jeśli my akceptujemy jej wagę, a ona naszą . Sam miałem Judy ze stalową sprężyną, ale wtedy to był widelec premium, a sprężyna to aftermarketowy upgrade, bo fabryka wkładała elastomery. Powietrze - elastyczne dostosowanie do wagi, droższy serwis i większa wrażliwość na zaniedbania, potencjalnie niższa czułość. Stal - albo mamy przeciętną masę albo zmieniamy sprężynę. Ciężej, zwykle taniej - w tej samej jakości wykonania może być płynniej nie nie ma konieczności tarcia w uszczelnieniach. Hype na amory powietrzne wynika stąd, że z powietrzem są te droższe - lepiej zrobione i z lepszymi tłumikami. Ale np. Ohlins pokazuje, że sprężyna stalowa ma sens. Jak pisałem wcześniej - nie wiem jak wygląda serwis Suntura. Kto wie, niech pisze - sam jestem ciekaw. 1 Cytuj
Galvatron Napisano 11 Maja 2023 Napisano 11 Maja 2023 Sprężyna powietrzna pozwala na o wiele łatwiejsze dostsowanie widelca do swojej wagi i preferencji. Jeśli sprężyna metalowa okaże się zbyt tawarda miękka, a regulacja naprężenie wstęnego nei pomoże, to będziesz musiał ją wymienić. Powietrzny XCR to sprzęt z pogranicza atrapy. Moim zdaniem powinienes dołożyć przynajmniej do Raidona. 1 Cytuj
Thomass13 Napisano 11 Maja 2023 Napisano 11 Maja 2023 Od siebie dodam tyle że posiadałem rock shox-a sprężynowego a teraz mam rock shox-a powietrznego. Jak dla mnie powietrze jest lepsze pod tym względem że ustawisz go dokładnie do swojej wagi. Co do sprężyny tak jak wyżej rozmówcy pisali. 1 Cytuj
dawidd02 Napisano 16 Maja 2023 Autor Napisano 16 Maja 2023 Super, dziękuję bardzo. Na pewno odrzucam w takim razie amortyzatory SR i pozostaje decyzja między powietrznym a sprężynowym RS Judy Silver. Niestety nie mam jak wziąć innego np. Recona, dlatego że rozważam zakup gotowego roweru i to są jedyne opcje. Czy ważąc ~85kg, jeżdżąc w 80% po asfalcie a w 20% po lesie lepszą opcją będzie Ghost Kato Pro 22 czy Specialized Rockhopper Elite 2022 (cena załóżmy że jest taka sama i oba dostępne)? Pierwszy jest na sprężynie, hamulcach tektro m275 i shimano deore 12-speed, drugi powietrze, shimano mt200 i shimano deore 11-speed. https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-ghost-kato-pro-29-2022/kolor-zielony--czarny_rozmiar--ramy-xl_rozmiar--kola-29 https://www.spectrumbike.pl/produkt/rower-specialized-rockhopper-elite-29/ Cytuj
Kettler Napisano 16 Maja 2023 Napisano 16 Maja 2023 Ja bym szukał czegoś z ramą pod sztywną oś… Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi