dawidd02 Napisano 9 Maja 2023 Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc w wyborze roweru. Docelowo miałby być używany do terenu i na asfalt - z tego co na pewno jestem w stanie potwierdzić to rozmiar, XL, co trochę ograniczna możliwe opcje oraz cena ~ 4k zł. Zastanawialem się nad 3 opcjami: - Ghost Kato Pro 29 2022 - Grand Canyon 5 2022 - Lapierre Edge 7.9 Każdy z nich ma układ 11/12 rzędowy co bardzo mi odpowiada, dlatego że chciałem postawić na 1 przerzutkę z przodu i >10 z tyłu, wszystkie siedzą na Deorach i pod kątem charakterystyki na tyle na ile się znam są podobne. Spore różnice widzę w widelach, dlatego że Ghost siedzi na powietrznym Rockshox Judy Silver (info od sprzedawcy), Canyon to sprężynowy SR XCR a Lapierre SR XCR AIR RL (jest też druga opcja rockshox judy ale nie wiem czy coil czy air https://skleprowerowywarszawa.pl/pl/p/Rower-Lapierre-Edge-7.9/5074 ). Zastanawia mnie na pewno jak wyglądają różnice w tych lagach, czy wybranie tańszego Canyona i brak regulacji będzie aż tak uciążliwy, czy w przypadku Lapierre jak już to iść w sprężynowego rockshoxa czy powietrznego sr i jak do tego wszystkiego ma się ghost - czy pozostały osprzęt jest na podobnym poziomie czy to jakaś lipa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 9 Maja 2023 Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 (edytowane) Nie wiem o jakim terenie myślisz i ile ważysz, wszystkie te rowery mają osie QR gdzie stanadartem w rowerach MTB są teraz sztywne osie Canyion nie wiedzieć dlaczego ma stary standard mocowania amortyzatora/widelca (1 1/8”). Co przy ewentualnej chęci aupgrade mocno ogranicza pole manewru. Ghost i Lapiere mają słabe hamulce na korzyść Ghost przemawia kaseta i przerzutka 12s i widelec powietrzny. Popatrz jeszcze na marki typu Merida, Giant, Cross. Decathlon jest nie do pobicia w kategorii wyposażenie/cena ale urodą nie grzeszy. Edytowane 9 Maja 2023 przez Kettler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi