Skocz do zawartości

[Tarcza] zatłuszczona tarcza

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko

Zabrałem się dziś za czyszczenie tarczy hamulcowej żeby poprawić siłę hamowania. Wziąłem szmatkę i nasączyłem ją zmywaczem do tarcz samochodowych,efekt wyszedł taki że hamulec teraz w ogóle nie hamuje,co zrobiłem źle ?

Rozumiem że oblana solidnie zmywaczem (najlepiej alkoholem izopropylowym) z obydwu stron i starte czystą szmatką.

Co z klockami? Jeśli zostawiłeś zatłuszczone to cała robota na nic. Klocki polecam wypalić nad palnikiem gazowym, spryskiwanie chemią nie daje dobrych efektów.

Przetarcie tarcz szmatą z rozpuszczalnikiem nie odtłuszcza ich tylko rozprowadza olej/smar po powierzchni. Aby naprawdę odtłuścić należy element albo umyć przy pomocy silnego detergentu albo w rozpuszczalniku dwa trzy razy go zmieniając. 
Zatłuszczone klocki można próbować wypalać ale lepiej założyć nowe. 

Można jeszcze drożej rowerowym zmywaczem do tarcz - ja używam Muck off. Ale nie na szmatkę tylko tak na bogato popsikać i dotrzeć jednorazową szmatką. Muszę się zorientować, czy samochodowe zmywaczem są bezpieczne dla tworzyw, bo są znacznie tańsze. Takiego zmywaczem używam też w innych miejscach, gdzie chcę odtłuścić na czysto, lepiej niż zwykłym degreaserem. 

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Jak mi się zdarzyło zapaskudzić klocki i tarczę, (komplet shimano, żywiczne) to klocki wrzuciłem na parę godzin do ciepłego K2 Akra, na grzejniczku. A tarcze po prostu trzeba umyć, przecież to stal jest, nie ma się co brandzlować nad technologiami z NASA. Byle umyć nie tylko powierzchnię cierną, ale też otworki w tarczy. Czyli szczotka i jazda.

Po tym zabiegu hebel był żyleta.

Też kiedyś tak miałem, przyszło mi do głowy użyć jakiegoś sprayu do tarcz motocyklowych. Hamulce przestały hamować, klocki musiałem wymienić a tarczę zdemontowałem i umyłem dokładnie zanurzając w benzynie i myjąc szczotką.

Nie polecam smarować tarcz czymkolwiek, a tarcze samochodowe czy motocyklowe to nie to samo co rowerowe. Jeśli chodzi o porównanie do samochodowych to powinno być oczywiste - tarcze w samochodzie działają tak, że klocki cały czas dotykają tarczy więc ogólnie zasada jest inna niż w rowerze. W hamulcach rowerowych pomiędzy tarczą a klockiem jest prześwit, a siła nacisku klocków jest bez porównania mniejsza niż w hamulcach samochodowych,  a dodatkowo i tarcza i klocki są wykonane z całkiem innych materiałów więc tarcza nie może być niczym wysmarowana.

Edytowane przez leon7877

W dniu 6.05.2023 o 22:35, c1ach napisał:

Klocki polecam wypalić nad palnikiem gazowym, spryskiwanie chemią nie daje dobrych efektów.

Pod warunkiem, że to nie są żywiczne klocki ;) 

@leon7877 jesteś pewien, że klocki cały czas dotykają tarczy? Tak na logikę to by szybko te klocki znikały a koła były gorące. Po prostu tam są inne tolerancje i odstępy a całość jest sztywniejsza niż w rowerze. 

W dniu 23.09.2024 o 14:01, leon7877 napisał:

dodatkowo i tarcza i klocki są wykonane z całkiem innych materiałów więc tarcza nie może być niczym wysmarowana.

Uwielbiam takie dywagacje. Z czego niby są wykonane tarcze w samochodach czy motocyklach, z marcepana? A klocki z czego się robi? Z brokułów?

Przecież to wszystko jest w rowerach zerżnięte z motoryzacji - stalowe powierzchnie cierne i czasem inny rdzeń w celu redukcji masy, chłodzenia itp a klocek ma prasowaną syntetyczną żywicę i domieszki włókien szklanych, metali itp. W rowerze wszystko jest po prostu mniejsze, lżejsze a przerwy między klockiem a tarczą są duże, bo tarcze mają większe szanse się skrzywić. Serio, to nie jest rocket science. W Pakistanie bose dzieci produkują takie klocki.

Nie no, bez przesady. Tarcze hamulcowe do samochodów wykonane są zwykle z żeliwa, czasem ze stali (pomijam te egzotyczne z jakichś spieków). Tarcze do rowerów wykonane są ze stali (tak cienkie żeliwo łatwo by pękało). Jedne i drugie można spokojnie myć w dowolnych odtłuszczaczach czy rozpuszczalnikach, byleby nie zawierały kwasów (np. Fosol). Ważne, żeby skutecznie usunąć cały tłuszcz. W samochodowych to pół biedy, bo pracują w takich temperaturach, że tłuszcz się wypali, ale rowerowe tak się nie nagrzewają (chyba, że w downhillu) i szansa na wypalenie smarów jest znikoma.

Edytowane przez Garlock

No tak, ale ten spray, który był do tarcz motocyklowych zostawił po sobie jakąś wartswę, trochę tłustą i to miało pomagać w pracy hamulców motocyklowych, ale spowodowało że te rowerowe w ogóle przestały hamować. Pamiętam że wtedy mnie to trochę zaskoczyło, bo założyłem że motocyklowe tarcze i klocki powinny być podobne do rowerowych, a jednak nie do końca.

43 minuty temu, leon7877 napisał:

ten spray, który był do tarcz motocyklowych zostawił po sobie jakąś wartswę, trochę tłustą i to miało pomagać w pracy hamulców motocyklowych

To mi pachnie na odległość jakąś herezją (czytaj: marketing) !!!