konop85 Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Witam, mam problem z regulacją tylną hamulców v-brake, a mianowicie chodzi mi o to, że żeby hamulec zahamował porządnie trzeba mocno wcisnąć rączkę hamulca, a rowerem jeździ 8 latek więc nie ma tyle siły żeby to mocno wcisnąć. Próbowałem kręcić śrubką przy rączce w zasadzie nic to nie zmienia. Kupiłem nawet nowe klocki- założyłem, wyregulowałem i dalej to samo. Ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Kup dobre klocki i odtłuść obręcze, jak masz plastikowe ramiona to wymień na coś innego Hamować się powinno głownie przodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 (edytowane) Na siłę nacisku na klamkę i skuteczność V wpływa w wielkim stopniu linka - stan i jakość i dotyczy to też pancerza i fajki (tej rurki w kształcie łuku) oraz ułożenie linki (ciasne łuki). Jeśli rower przestał zimę w wilgoci, jeśli jeździ już kilka lat, to tylna linka z pancerzem wymaga wymiany. No i smarowanie pivotów (osi na których obracją się ramiona hamulca). Jak kto smaruje sprayem łańcuch to zwykłe ma też nasmarowane hamulce (obręcz i klocki) i hamulce nie działają. Czyli jest wiele elementów układanki. Kiedyś zestaw XTR albo Avid Ultimate z dobrą obręczą hamował w suchych warunkach fantastycznie. Teraz V-brake to najniższa półka, ale czysty i z dóbr linką powinien pozwalać dziecku hamować do zablokowania koła. Edytowane 6 Maja 2023 przez Wojcio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konop85 Napisano 6 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 ok wymienię linkę mam nadzieję, że pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Niestety tył w vbrejkach to zawsze jest "gąbka" i potrzebuje więcej nacisku niż przód. Ucz dzieciaka hamowania przodem - przyda mu się na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi