szuwar_1978 Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Kolejne zmiany w mojej Meridzie big nine 500... wpadły hamulce XT M8100 z systemem I-Spec EV obecne manetki Deore M5100 są mocowane na obejmy i nie idzie tego zgrać żeby sie wygodnie operowało. Myślę nad zmianą na coś pod I-spec EV.. napęd 2x11 deore.. co polecacie? Docelowo chce cały napęd z grupy XT ale to jak zajadę ten... konfiguracja 2x11 zostanie bo pasuje mi to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Jedynymi manetkami 11rz z opcją montażu -ev jest m5100. Nie mniej jednak jesli masz na obejmę bez monitorków to pasują idealnie do klamek m8100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szuwar_1978 Napisano 6 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Mam bez monitorków ale przekładałem już przed i za mocowanie hamulca i nie mogę znaleźć odpowiedniej pozycji... znalazłem XT M8130 na EV i taką zakupiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 (edytowane) 8130 to LinkGlide. Raczej nie będzie pasować do cywilnych 11rz przerzutek. Edytowane 6 Maja 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szuwar_1978 Napisano 7 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 (edytowane) Dzięki za informacje troszkę wypadłem z obiegu jeżeli chodzi o nowe technologie. Zdążyłem anulować zakup.... Z tego co patrze to jest problem w takim razie bo XT-M8000 albo są na obejmę z telewizorkami albo na I-Spec II Masakra... Ale widzę że M8000 można wywalić telewizorek... no nic chyba pójdę w M8000 i obejmę jakoś się to ustawi.. Edytowane 7 Maja 2023 przez szuwar_1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Maja 2023 Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Nie ma opcji połączenia manetek XT i wyższych 11rz z nowymi klamkami shimano (Mx100) żeby dało się to później używać bez obawy o zwyrodnienie stawów w dłoni. Tylko "druciarskie" metody zostają. Niektórzy odkręcają uchwyt i-spec II od manetki i przykręcają tak bezpośrednio do klamki - ale zakres regulacji żaden. Jest też trochę tamtów o tym jak zadrutować szczególnie na anglojęzycznych forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szuwar_1978 Napisano 7 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Widziałem te rozwiązania z montowania spec II do EV ale tak właśnie myślałem że regulacji brak... pójdę jednak w obejmę i M8000 tylko bez telewizorków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Maja 2023 Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 (edytowane) Nie bedzie pasować. Jedyna pasującą 11s jest m5100 na obejmę lub i-spec. Jesli miałeś dyskomfort z m5100 na obejme to z m8000 będzie znacznie gorzej (obejma przerzutki m8000 powinna być w tym miejscu gdzie wypada obejma klamki m8100). Edytowane 7 Maja 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szuwar_1978 Napisano 7 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 No teraz mnie dobiłeś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szuwar_1978 Napisano 7 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Chyba zaryzykuje i kupię manetkę M8000 na obejmę i zrobię przymiarkę najwyżej oddam... Chce jeszcze zmienić przerzutkę tył na M8000 SGS Konfiguracja była by taka... 2x11 korba 36-26 kaseta 11-42 M5100 11s manetka M8000 i przerzutka M8000 SGS... Będzie to działać OK? Czy macie jakieś uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 7 Maja 2023 Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Takie coś powinno Ci oganac Rd m8000 gs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szuwar_1978 Napisano 7 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Właśnie waham sie co do przerzutki GS.... na skrajnych przełożeniach nigdy nie jeżdżę ...hm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 7 Maja 2023 Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 U mnie m8000 gs chodzi na 46-34 i kasecie 11-42. Jedyny spadek kultury jest na 46/42. Ale przy napedzie 2x i tak zalecają nie latać na tym przełożeniu i żeby nie parować 34 z dwoma najmniejszymi koronkami kasety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szuwar_1978 Napisano 7 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 No i namówiłeś.... idę w GS... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 13 Maja 2023 Udostępnij Napisano 13 Maja 2023 W dniu 7.05.2023 o 10:06, szuwar_1978 napisał: Widziałem te rozwiązania z montowania spec II do EV ale tak właśnie myślałem że regulacji brak... pójdę jednak w obejmę i M8000 tylko bez telewizorków. Ja tak jeżdzę od 2 lat. Manetki XT M8000 I-spec II przykręcone bezpośrednio do klamek hamulców XT M8100 I spec EV (trzeba zastosować do tego krótsze śruby niż oryginalne) Troszeczkę brakuje do idealnego ustawienia, ale nie narzekam i bez jakiegoś większego dyskomfortu jeżdzę nawet wiele godzin. Ja bym na Twoim miejscu spróbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szuwar_1978 Napisano 15 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Już zamontowana ale na obejmie... też jest OK. Klamkę lekko odsunąłem bo i tak sie je obsługuje 1 palcem i maneta poszła między hamulec a grip. W porównaniu do M5100 ta ma mniejsze dzwignie i obsługuje się to w tym ustawieniu OK. Jedyny minus to że obsługa tylko kciukiem ... dla mnie to nie problem bo wiele lat śmigałem na manetkach srama trigger i tam tylko kciukiem sie obsługiwało. Dla mnie to zaleta bo paluch zawsze wolny i może kontrolować hamulce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalab Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia (edytowane) Odgrzewam temat, bo rozważam zmianę hamulców na m6100, a mam manetkę sl-m8000. Najprostsze rozwiązanie to kupno sl-m5100 z mocowaniem i-spec ev. I teraz pytanie: czym różnią się te manetki? Muszę przyznać, że działanie sl-m8000 (dosyć twardy click) bardzo mi odpowiada. Zrzucanie o 2 nie jest dla mnie ważne, ale kultura pracy tak. Napędu na 12s zmieniać nie zamierzam. Edytowane 17 Kwietnia przez michalab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia M5100 jest miękka i nie zrzuca.natychmiast tylko po puszczeniu dźwigni. Jest patent żeby ulepić montaż .ev do manetki i-spec II ale jeśli miałbyś specjalnie po to kupować manetkę m8000-ispec II to IMHO nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalab Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia (edytowane) a jak ulepić ten montaż? Różnica w cenie to nie całe 100zł, przyjmę, że to po prostu cena za lepsze hamulce. Edytowane 17 Kwietnia przez michalab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia https://m.pinkbike.com/photo/17594568/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi