winhelm Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Proszę o doradzenie bo słabo się znam. Chodzi o rower do jazdy po mieście i wycieczek, model został wstępnie wybrany tylko nie wiem czy napęd nie za słaby - przód 1x36 tył kaseta 11 rzędowa 11/42. Mam obecnie napęd shimano Nexus 7 i brakuje tu prędkości na 7 biegu a nie chcę po prostu by było tak samo w nowym rowerze. Jeśli ktoś może napisać czy z takim napędem nie będę zawalidrogą to będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Możesz użyć kalkulatora przełożeń, odwzorować swój obecny rower oraz nowy i porównać co i jak się zmieni. Tutaj masz wstępnie ustawiony konfig, zerknij dokładnie jakie masz koła obecnie i w planowanym rowerze, policz zęby na obecnej korbie, zębatce w piaście, na koniec zastanów się na jakiej kadencji jeździsz, używając suwaka ustaw taką kadencję, aby prędkość jaką osiągasz pokrywała się z biegiem na którym ją osiągasz. http://ritzelrechner.de/?GR=DERS&KB=34&RZ=11,13,15,17,19,21,24,28,32,37,42&UF=2194&TF=82&SL=2.6&UN=KMH&GR2=DERS&KB2=24,32,42&RZ2=11,13,15,17,19,21,24,28&UF2=2107 Dodam, że ja jeżdżę na 11-42 z zębatką 34T w MTB na kole 27,5" i... rzadko jestem wyprzedzany na dojazdówkach. Kręcenie prawie 30km/h to żaden problem, a jeśli trzeba to i 40 da się na płaskim wycisnąć. Magiczne słowo - kadencja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Nie wiemy jakie najtwardsze przełożenie miałeś w Nexus-sie . Nie wiemy co uważasz za szybka jazdę . Dla jednego to będzie 28km/h dla innego 45 .... Przełożenie 36:11=3,27 jest średnio twarde , średnio szybkie . To jeszcze zależy jakie są koła . Zakładam że 28" albo 29" . Jadąc z kadencją 70, czyli niską rozpędzisz się do około 30km/h . Żeby jechać ok 35km/h kadencja musi wzrosnąć do ok 80 . Jeśli lubisz naprawdę twarde przełożenia , jeśli jeździsz wybitnie siłowo to szukaj roweru z większą tarczą na korbie . Ja osobiście radził bym jednak popracować nad kadencją i wtedy 36 zębów wystarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winhelm Napisano 6 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Jestem laikiem, nie wiem co oznacza najtwardsze przełożenie, etc. Koła w obu rowerach 28", Może ktoś miał do czynienia z Nexusem 7 i napędem 1x36 przód i kaseta 11/42 i jest w stanie stwierdzić z własnego doświadczenia czy będzie różnica na plus w jeździe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 @szy zna się na nexusach . Chyba . Może tu zajrzy . Ja napisałem ci o kadencji - to jest ilość obrotów korby na minute . Czyli jeśli kręcisz 70 obrotów na minutę to na nowym rowerze będziesz jechał ok 30km/h . Żeby jechać szybciej trzeba szybciej kręcić . A z ciekawości jaki to rower ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winhelm Napisano 6 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-900-niska-rama/_/R-p-305061?mc=8611230 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Zawsze możesz wziąć taki rower, a jak stwierdzisz że masz mało pod butem to zmienić zębatkę na 36 lub 38. Ten elops ma wąskie opony ale raczej pozycja w nim i jeko waga do wydajnych nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 No właśnie nic nie pisze o 38 . W crossach z deca napisali że zębatka 36 z możliwością zmiany na 34 i 38 . Tutaj nie ma takiej info . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J67 Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Musisz być dobrym kolarzem, jeśli brakuje Ci prędkości na takich przełożeniach. W rowerze szosowym mam korbę 46/34 i wolnobieg 14/28. A więc najtwardsze przełożenie, to 3,27. Dokładnie takie samo jak u Ciebie. Z tym, że koła mniejsze: 23x700C. Najtwardszego biegu używam tylko z górki, za ciężarówką itp. Normalnie na płaskich odcinkach używam przełożenia 46:16 (2,87) i wystarcza mi to do jazdy z prędkością 30-35 km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 7 Maja 2023 Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Ten blat 46 to typowy do gravel lub fitness. U ciebie napęd szosowy charakteryzuje bardziej kaseta w której brakuje miękkich przełożeń. Ja w fitnessie mam 46/34 i kasetę 11-42. Koło 28x1.6 z bieżnikiem mtb. Fakt że to 46-11 to używam tylko od święta ale kaseta 14-42 raczej nie jest typowa 🤪 a na korbę rs500 nie idzie upchać już nic mniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winhelm Napisano 7 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Czyli co , brać go wg was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 7 Maja 2023 Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Jeśli chodzi o tarczę na blacie to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi