Michal2008 Napisano 5 Maja 2023 Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 Cześć, mam pytanie odnośnie doboru długości siodełka. Na co wpływa długość? i jak ją dobrać? dla przykładu: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/części-rowerowe/komponenty-rowerowe/siodełka-rowerowe/siodełka-rowerowe-performance/siodełko-rowerowe-bontrager-verse-comp/p/32222/?colorCode=black https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/części-rowerowe/komponenty-rowerowe/siodełka-rowerowe/siodełka-rowerowe-performance/siodełko-rowerowe-bontrager-verse-short-comp/p/5254981/ wersja "podstawowa" 270mm, wersja short 250mm. Czy np. na dłuższym siodełku będziemy mogli minimalnie zmieniać pozycję podczas jazdy przód-tył? Za rozwinięcie tematu z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 5 Maja 2023 Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 Tu jest trochę wytłumaczone: https://prologo.it/en/blogs/news/selle-corte-e-lunghe-che-differenze-prologo-tips-episodio-2-con-paolo-bettini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 5 Maja 2023 Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 Wszystko to kwestia osobnicza - ja wolę krótsze i z większą dziurą (czyli w sumie takie jakie są "modne" w tym sezonie). Czy na siodełku z dłuższym nosem będziesz mógł bardziej zmieniać pozycję przód tył? Raczej wątpię - bo tutaj się liczy miejsce na którym "siedzą" twoje kości kulszowe (czyli tam gdzie się siodełko rozszerza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 5 Maja 2023 Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 Tu nie ma co wątpić: oczywiście, ze dłuższe siodełko daje znacznie większe możliwości przesuwania się (inna sprawa czy w jeździe rekreacyjnej jest to potrzebne). Jeśli ktoś sam tego nie próbował, niech popatrzy na wyścigi kolarskie gdzie niektórzy zawodnicy momentami siedzą dosłownie na nosie siodełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 5 Maja 2023 Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 @Michal2008, po zakupie skociszcza jeździłem przez chwilę na fabrycznym (długim) siodle syncrosa. Było ok, ale jakoś tak nie do końca. Nastepnie przyleciała z AliE chińska wersja Speca - ec90. To był strzał w dychę. Krótkie i odpowiednio szerokie. Na, ale zajechałem je. Później wleciała kanapa WTB Rocket - odpowiednio szerokie, ale długie. Ok, ale... No i teraz siedzę na Bontrager Verse Short Comp. Odpowiednio szerokie i krótkie. Dla mnie bomba. No ale wiesz każdy tyłek jest inny. Bontragera możesz przez 30 dni potestować i albo zostawić, wymienić lub oddać. Uwaga: zamni ruszysz na testy, to lepiej się upewnić, że sprzedawca nie będzie robił pod górę. No i jeszcze info: Verse raczej do mięciuchnych siodeł nie należy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi