maestro84 Napisano 3 Maja 2023 Napisano 3 Maja 2023 Witam serdecznie, ktoś może polecić jakiś konkretny model do ok. 300zł? Chodzi mi o krótkie wewnętrzne spodenki lub bokserki z wkładką żelową, które można ubrać pod luźniejsze szorty rowerowe i bez uczucia dyskomfortu związanego z naciskiem od siodełka jechać w okolicach 6-8 godzin na rowerze crossowym. Nie mam w tej materii doświadczenia, bo do tej pory używałem siodełka żelowego SR, czasem dodatkowo z nakładką żelową, bez stosowania żadnych specjalnych ciuchów. Niby wytrzymać się da, ale chcę wykorzystać wszelkie możliwości do poprawy komfortu, który aktualnie po paru godzinach jazdy jest delikatnie mówiąc niezadowalający. Z góry dzięki. Cytuj
Mihau_ Napisano 3 Maja 2023 Napisano 3 Maja 2023 Cytat Niby wytrzymać się da, ale chcę wykorzystać wszelkie możliwości do poprawy komfortu, który aktualnie po paru godzinach jazdy jest delikatnie mówiąc niezadowalający. I będzie taki nadal jeśli zrealizujesz taki zakup. Nie bez powodu ciuchy kolarskie nie mają szwów w newralgicznych miejscach A w ogóle to dlaczego niby wkładka ma być żelowa? Cytuj
maestro84 Napisano 3 Maja 2023 Autor Napisano 3 Maja 2023 No dobra, a gdyby cena nie grała roli, to czy istnieje w ogóle taki produkt, który nie będzie miał żadnego "ale" ? A co do materiału wkładki, to żelowa dłużej zachowuje właściwości zanim się ubije. Podobno Przynajmniej tak głosi ten gość: Cytuj
Mandoleran Napisano 4 Maja 2023 Napisano 4 Maja 2023 Cytat A co do materiału wkładki, to żelowa dłużej zachowuje właściwości zanim się ubije I przy okazji robi potop z potu na 4-literach. Tutaj raczej nie poleca się wkładek żelowych na długie dystanse z racji właśnie z kiepskiej wentylacji, co z tego że taka wkładka faktycznie nie za szybko się odkształci skoro jednoczenie nie odprowadza za dobrze. Mam piankowe i żelowe i te drugie jest dobre jedynie przy odpowiedniej temp. ( dość niskiej ) i na jakiś 2-godzinnych jazdach. Nikt tak naprawdę Ci tutaj nie pomoże co kupić, można jedynie nakierować na co zwracać uwagę. U mnie dla przykładu miękkie siodełko nie za dobrze dogaduje się z wkładkami, wolę jeździć bez. Cytuj
PawelW84 Napisano 4 Maja 2023 Napisano 4 Maja 2023 Ja latem pod szorty używam takich https://endurastore.pl/spodenki_wpinane_endura_singletrack,41,5600.html Mi pasują, czy sprawdza się tobie, ciężko powiedzieć Cytuj
Chociemir Napisano 4 Maja 2023 Napisano 4 Maja 2023 Castelli ma wewnętrzne spodenki zrobione w dużej części z perforowanego materiału z bardzo dobrą wkładką: https://www.castelli-cycling.com/PL/en/Men/Cycling/Men's-Cycling-shorts-and-tights/Men's-Cycling-shorts/Short/INSIDER-SHORT/p/4522527_010_52_3XL Cytuj
maestro84 Napisano 7 Maja 2023 Autor Napisano 7 Maja 2023 hmm sam już nie wiem czy w takim razie upierać się przy żelowej... Znacznie więcej jest do wyboru piankowych, ewent. z żelowymi wstawkami. @PawelW84 czy poprawa komfortu jest znaczna? @Mandoleran czym powinienem się kierować przy wyborze? Czy w ogóle sa tu jakieś reguły, np. im droższe tym większy komfort? Mam takie siodełko: https://www.selleroyal.com/en_eu/scientia-m2.html. Może by wystarczyło na początek spróbować ciuch z jakąś podstawową wkładką, czy jednak takie rozwiązanie jest bez sensu? Cytuj
Mandoleran Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 @maestro84 U mnie na crossie nie za bardzo sprawdzają się bokserki z wkładką z racji wyprostowanej pozycji, na takim rowerze wolę jeździć bez. Gdybym jednak miał coś wybierać to kierowałbym się miękkością samego siodełka, jeżeli jest ono miękkie, to bym unikał grubych wkładek - tym bardziej żelowych. Ale jak mówię... na takim rowerze wolę jeździć bez. Możesz spróbować na sam początek z jakimiś tanimi od decathlona bokserkami albo spodenkami, zobaczysz czy będzie jakaś poprawa. Nie trzeba od razu iść w jakieś drogie bo nie tędy droga. Sam zaczynałem od bokserek z decathlona a skończyłem na bibach od Gore. Na pewno na długich wycieczkach unikałbym żelowych, tym bardziej latem. Cytuj
Zuchu Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 Mogę się wypowiedzieć w kwestii wkładki piankowej. Mianowicie od roku posiadam spodenki Quest Cargo z wkładką La fonte HD ergonomic pad. Jeżdżę na siodełku Bontrager Aeolus które jest według mnie mega wygodne i dopasowanie, pomimo średniej miękkości. Co do spodenek to mogę polecić firmę Quest ale nie z wkładką La fonte... Po roku użytkowania wkładka się przesuwa do przodu, a w środku pianki zrobiły się zwały materiału, coś wielkości połowy ziarna fasoli, totalny dramat... Wilgoci też nie odprowadza, a raczej wchłania. Dzisiaj po 15km już czułem lekki dyskomfort, a przy 92km musiałem zrobić sobie 10 minut przerwy bo aż dupsko zaczęło parzyć... Wydaje mi się, że wkładka wyjątkowo szybko straciła swoją gęstość i się ubiła. W zeszłym sezonie byłem w stanie zrobić w tych spodenkach 70km bez większego problemu. Nie jestem żadnym prosem, a w ciągu roku przybyło mi 3kg (97 obecnie i leci w dół ;)). Jako, że jestem w trakcie poszukiwania nowych gatek to chciałem się podzielić opinią na temat wkładki piankowej. Podobno wkładki elastic interface są bardzo pozytywnie oceniane. Cytuj
chrismel Napisano 8 Maja 2023 Napisano 8 Maja 2023 @maestro84 - może przyda Ci się mój post z przed kilku miesięcy: https://www.forumrowerowe.org/topic/258786-spodenki-wewnętrzne-dobre-bokserki-pod-krótkie-spodnie/#comment-2395036 Wkładki piankowe są zdecydowanie lepsze tylko prawdopodobnie mniej trwałe. Zwłaszcza w tańszych produktach. Natomiast wkładka piankowa w spodenkach Assos-a wytrzymuje wiele lat intensywnej jazdy. Cytuj
PawelW84 Napisano 8 Maja 2023 Napisano 8 Maja 2023 22 godziny temu, maestro84 napisał: hmm sam już nie wiem czy w takim razie upierać się przy żelowej... Znacznie więcej jest do wyboru piankowych, ewent. z żelowymi wstawkami. @PawelW84 czy poprawa komfortu jest znaczna? Nigdy nie wpadłem na pomysł jazdy na rowerze w spodenkach bez wkładki więc nie wiem Dla mnie są wygodne, mam dwie pary. Cytuj
kipcior Napisano 8 Maja 2023 Napisano 8 Maja 2023 W dniu 3.05.2023 o 16:03, maestro84 napisał: używałem siodełka żelowego SR, czasem dodatkowo z nakładką żelową Ale po co? I na to jeszcze wkładka? Tyłek się zagotuje i będzie jeszcze gorzej. Szczególnie w lecie. SR robi miękkie siodła więc raczej kości kulszowe Cię nie bolą, tylko pewnie tkanki miękkie. I tu paradoksalnie pomoże siodełko trochę bardziej twarde, co nie znaczy że deska. Ja jeżdżę bez żadnych wkładek. Mam wkładki, jakieś najprostrze Endury ale w nich byłem w stanie jechać tylko jak było zimno. W lecie nie było takiej opcji. Zmieniłem siodło i przestałem tego używać w ogóle. Cytuj
maestro84 Napisano 15 Maja 2023 Autor Napisano 15 Maja 2023 No dobra. Po przemyśleniach i przestudiowaniu wątków (dzięki @chrismel) jestem na ten moment najbliżej Endury Padded Liner II. Wkładka co prawda podstawowa (seria 200) no ale piszą na CentrumRowerowe, że dedykowana jest na 4 godziny: https://www.centrumrowerowe.pl/bokserki-endura-padded-liner-ii-pd26722/ Jest też opcja Rogelliego z wkładką Active, choć pewnie komfort będzie podobny bo i cena zbliżona. Na liście mam jeszcze kilka opcji, o których informacji jest znacznie mniej, może ktoś coś testował? Jest na przykład Ale Cycling Off Road z wkładką Shammy 4HF: https://stsklep.pl/spodenki-rowerowe-meskie/4920-29849-bokserki-rowerowe-z-wkladka-meskie-ale-cycling-off-road-enduro-padded-liner.html#/11-kolor-czarny/121-rozmiar-m Jest też coś od Pearl Izumi: https://allegro.pl/oferta/spodenki-rowerowe-pearl-izumi-minimal-liner-m-12706533697 ale zupełnie nie mam informacji o tej wkładce Versa. Albo amerykańskie 100%, którego użytkowników niełatwo znaleźć na forum: https://www.goride.pl/bielizna/100-bokserki-meskie-z-wkladka-crux-liner-2021 Na jeszcze na koniec Silvini: https://www.centrumrowerowe.pl/spodenki-wewnetrzne-do-szortow-silvini-inner-pro-pd24476/. Cytuj
spidelli Napisano 22 Maja 2023 Napisano 22 Maja 2023 W dniu 8.05.2023 o 11:26, kipcior napisał: więc raczej kości kulszowe Cię nie bolą, tylko pewnie tkanki miękkie. I tu paradoksalnie pomoże siodełko trochę bardziej twarde, co nie znaczy że deska. Ja jeżdżę bez żadnych wkładek. Potwierdzam. Miałem miękkie siodło, w dodatku niedopasowane, w efekcie pieluchę miąłem wciśniętą niemal do pępka - nie dość, że tyłek bolał, to klejnoty drętwiały, kompletny brak krążenia krwi. W dniu 8.05.2023 o 11:26, kipcior napisał: Zmieniłem siodło i przestałem tego używać w ogóle. Mam teraz dość twarde siodło, ze szparą. Nie jest to deska ale też nie kanapa. Jeździłem z wkładką i bez (ostatnio kilka jazd tą samą trasą po 4 - 5 godzin więc jest materiał porównawczy) i wolę bez - tyłek trochę boli ale tylko kości kulszowe, gacie z wkładką wcale nie są wygodniejsze, bo też w końcu odczuwam ucisk, a w dodatku nie zapewniają jakiegoś tam termoobiegu, jak cienkie lajkry na siodle ze szparą. Skłaniam się ku tezie, że najpierw trzeba dopasować siodełko a wkładka (lub jej brak) - to kwestia wtórna. Cytuj
Ador Napisano 23 Maja 2023 Napisano 23 Maja 2023 Polecam bokserki POC https://sportano.pl/p/58163/bokserki-rowerowe-poc-re-cycle-uranium-black?utm_source=google&utm_medium=free_clicks&gclid=EAIaIQobChMI9azrs-OL_wIVDG8YCh3PMgduEAQYAiABEgIRdPD_BwE mogą być też z linii essential, wkładka średniej grubości, bardzo dobra oddychalność dla mnie idealne. Cytuj
krzysiekgrwn Napisano 10 Czerwca 2023 Napisano 10 Czerwca 2023 Te bokserki to dobra rzecz ? Szukam czegoś na gravela, a nie utożsamiam się z obcisłym outfitem(bipsami) i ogolonymi nogami, więc raczej normalne szorty/długie spodnie ewentualnie wtedy takie bokserki z wkładką dadzą radę? Cytuj
Greg1 Napisano 10 Czerwca 2023 Napisano 10 Czerwca 2023 Ja na moim niby-grawelu też często jeżdżę w spodenkach trekkingowych albo luźnych mtb (najchętniej tych) i mam bokserki z wkładką do nich ale moje mają krótsze nogawki i to jest trochę ich wada bo wydaje mi się, że się trochę podwijają czasami. Tak więc szukaj czegoś z trochę dłuższą nogawką jak te POC linkowane powyżej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi