Mentos Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Taka zagwozdka - Gravel z zaciskami Post Mount bo mam nowe XT i w innych rowerach takie więc i klocki na stanie, zresztą połowę tańsze niż GRX. Są adaptery FM=>PM pod 160mm, ale nie mogę znaleźć takiego pod tarczę 180mm, oczywiście do sztućca na przód jeśli to ma znaczenie. Może ktoś przerabiał i wie że takowy istnieje? THX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolta Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Ja mam takie kombo pod tarcze 180 ,nie wiem czy o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 A co to jest? To jest z IS2000 na PM i jeszcze raz na PM. Ten pierwszy adapter który jest przykręcony do widła masz odwrotnie założony dołem do góry, dlatego sztukowałeś drugim adapterem który jest zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolta Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Czyli jak pierwszy przykręcony do widelca odwrócę będzie pasować pod tarcze 180 i nie będę musiał zakładać drugiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Dokładnie tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolta Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Ok .dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) hmmm, wiele mi to nie dało 😉, ale powyższa konstrukcja faktycznie "cielawa" Edytowane 4 Maja 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolta Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 Działało. Działa, miałem amor z innym mocowaniem hamulca .zmieniłem na sztywny widelec dokupiłem adapter do widelca resztę przełożyłem 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 @Mentos Shimano nie błogosławi takiego połączenia, wg tabelki na ich stronie FM może tylko w 140mm i 160mm: ale na Shimano świat się nie kończy:) To chyba adapter którego potrzebujesz: https://www.clarks.bike/product-range/brake-caliper-brackets/flat-mount/front-pm-to-fm-180.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) Nie dotarłem do tej tabeli, rzuć linkeim pls bo coś nie mogę się jej dokpoać, choć generalnie pokazujesz ją w "złą" stronę, ale może jest też w drugą? I adapter który podajesz też widziałem, ale to jest też chyba w "złą" stronę. We "frejmsecie" jaki zamówiłem producent podaje dla widelca karbonowego z mocowaniem FM max tarczę 180mm, więc dlatego się zastanawiam. Chyba się szarpnę na klamki GRXa z servo, te nowe 12ki i kwestia czy może jednak na NIEpłaskopolskę 160 przód i 140 tył w gravelu mi nie wystarczy przy 80kg wagi? Edytowane 4 Maja 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 Tu też jest. https://allegro.pl/oferta/adapter-cloud-perform-pm-fm-f180-flat-mount-szosa-8732127586 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) 11 minut temu, Mentos napisał: kwestia czy może jednak na niepłaskopolskę 160 przód i 140 tył w gravelu mi nie wystarczy przy 80kg wagi? Mam w gravelu 160/160 i generalnie przy wadze 80-82 kg jest na styk na Jurze i okazyjnie np w niewysokim Beskidzie Niskim i tego rodzaju miejscach:) W płaskopolsce to wiadomo, że można hamować butem o oponę. Zdarzało mi się kilka lat temu wozić na tym rowerze córkę w foteliku, więc kilkanaście dodatkowych kg doszło i też przeżyliśmy, ale już było czuć, że te 160mm to za mało... Planowałem wrzucić na przód tarczę 180mm bo i adapter mi się gdzieś plącze i tarczy zbędnych mam kilka, ale producent nic nie mówi czy karbonowy wideł to przeżyje, a na pytanie zadane bezpośrednio mailem nie odpowiedzieli i tak się biję z myślami od paru lat i nawijam w tym czasie kilometry:) Edytowane 4 Maja 2023 przez Maciorra litrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) 37 minut temu, leejoonidas napisał: Tu też jest. https://allegro.pl/oferta/adapter-cloud-perform-pm-fm-f180-flat-mount-szosa-8732127586 Ale ja szukam w drugą stronę jak już wspomniałem, widelec FM a zacisk PM. "Flat Mount to Post Mount Brake Adapter 180mm" "FM/PM 180 Adapter" ... Chyba zainstaluję/zaloguję i pierwszy raz w życiu zapytam o to Chata GPT 😉 Edytowane 4 Maja 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 Na moje oko ten Cloud z Alle Ci podejdzie - wideł FM, zacisk PM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 I taki jest: Adapter przeznaczony do: * zacisk: PM /post mount/ * widelec: FM /flat mount/ * koło: przód * wielkość tarczy: 180 mm Ja od nich kupiłem do tarczy 160mm, już jakiś czas działa z zaciskiem 4ro tłoczkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 15 minut temu, Mentos napisał: szukam Szukaj dalej, ale za nim zaczniesz szukać przeczytaj aukcję z linku który Ci podesłałem do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 @Mentos Nie zauważyłem, że wyedytowałeś post, link do tabeli nie wprost: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/service-upgradeparts/shimano/ISMMAF160PDA.html i kliknij sobie w "Rodzaj mocowania" Natomiast wydaje mi się, że to tylko kwestia nomenklatury - czy patrzysz od strony zacisku czy od mocowania w ramie/widelcu. I ten Clarks, i ten Cloud powinny podejść, nie bardzo widzę jak miałyby działać w drugą stronę:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) Faktycznie, w przypadku tego Cloud zmylił mnie opis aukcji PM-FM i sama fotka. Myślałem, że najpierw zawsze podaje się mocowanie rama/widelec a potem zacisk a tu widać jest odwrotnie, na co wskazuje potem opis gdzie faktycznie wideł FM a zacisk PM ;-). Dzięki o taki mi biega. A doprecyzowujące pytanie. Po co podaje się "koło:przód". Czy mocowanie nie jest standardowe i nie powinno to mieć znaczenia czy przód-wideł czy tył-rama? Edytowane 4 Maja 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi