Mentos Napisano 3 Maja 2023 Napisano 3 Maja 2023 Taka zagwozdka - Gravel z zaciskami Post Mount bo mam nowe XT i w innych rowerach takie więc i klocki na stanie, zresztą połowę tańsze niż GRX. Są adaptery FM=>PM pod 160mm, ale nie mogę znaleźć takiego pod tarczę 180mm, oczywiście do sztućca na przód jeśli to ma znaczenie. Może ktoś przerabiał i wie że takowy istnieje? THX Cytuj
revolta Napisano 3 Maja 2023 Napisano 3 Maja 2023 Ja mam takie kombo pod tarcze 180 ,nie wiem czy o to chodzi Cytuj
leejoonidas Napisano 3 Maja 2023 Napisano 3 Maja 2023 A co to jest? To jest z IS2000 na PM i jeszcze raz na PM. Ten pierwszy adapter który jest przykręcony do widła masz odwrotnie założony dołem do góry, dlatego sztukowałeś drugim adapterem który jest zbędny. Cytuj
revolta Napisano 3 Maja 2023 Napisano 3 Maja 2023 Czyli jak pierwszy przykręcony do widelca odwrócę będzie pasować pod tarcze 180 i nie będę musiał zakładać drugiego ? Cytuj
Mentos Napisano 4 Maja 2023 Autor Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) hmmm, wiele mi to nie dało 😉, ale powyższa konstrukcja faktycznie "cielawa" Edytowane 4 Maja 2023 przez Mentos Cytuj
revolta Napisano 4 Maja 2023 Napisano 4 Maja 2023 Działało. Działa, miałem amor z innym mocowaniem hamulca .zmieniłem na sztywny widelec dokupiłem adapter do widelca resztę przełożyłem 😉 Cytuj
Maciorra Napisano 4 Maja 2023 Napisano 4 Maja 2023 @Mentos Shimano nie błogosławi takiego połączenia, wg tabelki na ich stronie FM może tylko w 140mm i 160mm: ale na Shimano świat się nie kończy:) To chyba adapter którego potrzebujesz: https://www.clarks.bike/product-range/brake-caliper-brackets/flat-mount/front-pm-to-fm-180.html Cytuj
Mentos Napisano 4 Maja 2023 Autor Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) Nie dotarłem do tej tabeli, rzuć linkeim pls bo coś nie mogę się jej dokpoać, choć generalnie pokazujesz ją w "złą" stronę, ale może jest też w drugą? I adapter który podajesz też widziałem, ale to jest też chyba w "złą" stronę. We "frejmsecie" jaki zamówiłem producent podaje dla widelca karbonowego z mocowaniem FM max tarczę 180mm, więc dlatego się zastanawiam. Chyba się szarpnę na klamki GRXa z servo, te nowe 12ki i kwestia czy może jednak na NIEpłaskopolskę 160 przód i 140 tył w gravelu mi nie wystarczy przy 80kg wagi? Edytowane 4 Maja 2023 przez Mentos Cytuj
leejoonidas Napisano 4 Maja 2023 Napisano 4 Maja 2023 Tu też jest. https://allegro.pl/oferta/adapter-cloud-perform-pm-fm-f180-flat-mount-szosa-8732127586 Cytuj
Maciorra Napisano 4 Maja 2023 Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) 11 minut temu, Mentos napisał: kwestia czy może jednak na niepłaskopolskę 160 przód i 140 tył w gravelu mi nie wystarczy przy 80kg wagi? Mam w gravelu 160/160 i generalnie przy wadze 80-82 kg jest na styk na Jurze i okazyjnie np w niewysokim Beskidzie Niskim i tego rodzaju miejscach:) W płaskopolsce to wiadomo, że można hamować butem o oponę. Zdarzało mi się kilka lat temu wozić na tym rowerze córkę w foteliku, więc kilkanaście dodatkowych kg doszło i też przeżyliśmy, ale już było czuć, że te 160mm to za mało... Planowałem wrzucić na przód tarczę 180mm bo i adapter mi się gdzieś plącze i tarczy zbędnych mam kilka, ale producent nic nie mówi czy karbonowy wideł to przeżyje, a na pytanie zadane bezpośrednio mailem nie odpowiedzieli i tak się biję z myślami od paru lat i nawijam w tym czasie kilometry:) Edytowane 4 Maja 2023 przez Maciorra litrówki Cytuj
Mentos Napisano 4 Maja 2023 Autor Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) 37 minut temu, leejoonidas napisał: Tu też jest. https://allegro.pl/oferta/adapter-cloud-perform-pm-fm-f180-flat-mount-szosa-8732127586 Ale ja szukam w drugą stronę jak już wspomniałem, widelec FM a zacisk PM. "Flat Mount to Post Mount Brake Adapter 180mm" "FM/PM 180 Adapter" ... Chyba zainstaluję/zaloguję i pierwszy raz w życiu zapytam o to Chata GPT 😉 Edytowane 4 Maja 2023 przez Mentos Cytuj
Maciorra Napisano 4 Maja 2023 Napisano 4 Maja 2023 Na moje oko ten Cloud z Alle Ci podejdzie - wideł FM, zacisk PM. Cytuj
wolek Napisano 4 Maja 2023 Napisano 4 Maja 2023 I taki jest: Adapter przeznaczony do: * zacisk: PM /post mount/ * widelec: FM /flat mount/ * koło: przód * wielkość tarczy: 180 mm Ja od nich kupiłem do tarczy 160mm, już jakiś czas działa z zaciskiem 4ro tłoczkowym Cytuj
leejoonidas Napisano 4 Maja 2023 Napisano 4 Maja 2023 15 minut temu, Mentos napisał: szukam Szukaj dalej, ale za nim zaczniesz szukać przeczytaj aukcję z linku który Ci podesłałem do końca. Cytuj
Maciorra Napisano 4 Maja 2023 Napisano 4 Maja 2023 @Mentos Nie zauważyłem, że wyedytowałeś post, link do tabeli nie wprost: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/service-upgradeparts/shimano/ISMMAF160PDA.html i kliknij sobie w "Rodzaj mocowania" Natomiast wydaje mi się, że to tylko kwestia nomenklatury - czy patrzysz od strony zacisku czy od mocowania w ramie/widelcu. I ten Clarks, i ten Cloud powinny podejść, nie bardzo widzę jak miałyby działać w drugą stronę:) Cytuj
Mentos Napisano 4 Maja 2023 Autor Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) Faktycznie, w przypadku tego Cloud zmylił mnie opis aukcji PM-FM i sama fotka. Myślałem, że najpierw zawsze podaje się mocowanie rama/widelec a potem zacisk a tu widać jest odwrotnie, na co wskazuje potem opis gdzie faktycznie wideł FM a zacisk PM ;-). Dzięki o taki mi biega. A doprecyzowujące pytanie. Po co podaje się "koło:przód". Czy mocowanie nie jest standardowe i nie powinno to mieć znaczenia czy przód-wideł czy tył-rama? Edytowane 4 Maja 2023 przez Mentos Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi