Skocz do zawartości

[6000-8000] mtb/trail/cross

Rekomendowane odpowiedzi

hej 
szukam roweru w przedziale 6-8 tys, im taniej tym lepiej wiadomo ;) 

Moje wymagania:
- 29 kolo, bezdetkowe
- amor powietrzny 
- naped 2 blaty z przodu
- aluminiowy
- dobre hamulce

Jestem skłonny po roku dołożyć coś, wymienić w rowerze. Ewentualnie od razu, tak by móc sprzedać nie używane części. 

Jeżdzę głownie po lesie, sporo górek, ale też twardych ubitych sciezek, glownie do 40-50km, raz na pewien czas coś dłuższego ścieżkami. Czasem zabiore rower w polskie góry. 
Obecnie jeżdzę na kross B2 2016 (29) i na kross level a3 (26). B2 nie hamuje w ogóle w porównianiu do levela, więc nie chciałbym czegoś podobnego teraz przeżywać po kupnie nowego roweru. 
Nie planuje brać udziału w wyścigach. 

Moja wymiary 183cm/80-84kg 

Z góry dzięki na pomoc! :) 

• Mod Team

Nie kojarzę. W rowerach XC lub Trail napęd inny niż 1x to niemal święty gral. Jedynie osoby, które składają sprzęt od zera mogą według własnych upodobań kompletować napęd, choć i to dzisiaj nie jest proste.

Ogólnie moim zdaniem lepiej przyzwyczaić się do tego, że napędy 1x będą z upływem czasu bardziej popularne. Nie są wbrew pozorom źle. Kwestia dopasowania blatu do terenu w jakim się porusza.

Zobacz tez https://nrowery.pl/mtb-29/141-cayon-drxt-2x11.html, ja nie dawno kupiłem model 2x10 dr. Dla siebie szukałem czegoś na ścieżki leśne ale też na asfalt, coś w miarę uniwersalnego żeby pozycja była bardziej rekreacyjna i żebym mógł tez pojeździć z synem. W tym modelu masz kompletny napęd deore, amor powietrzny, dwa blaty. Jedyne co pewnie chciałbyś zmienić to heble :)

Edytowane przez bwheeler

Trek i Scott mają dziwny standard tylnej osi. Team Mariny, fajne ale lubiły pękać na tylnych widełkach, trzeba się jakoś dowiedzieć czy problem już naprawili. Marin ma tylne mocowanie hamulca w szosowym/gravelowym systemie.

Marin ma też diametralnie inną pozycję na rowerze, bardzo wyprostowana w porównaniu do pozostałych modeli które wybrałeś.

Chisel ma fajną lekką ramę. Żaden według mnie nie ma dobrych hamulców, ale są na pewno lepsze niż w twoim Krossie.

Kolega wyżej polecił Gianta XTC Slr, który ma lepsze hamulce od tych wyżej wymienionych i od razu dostajesz go bez dętek. Popatrz jeszcze na Canyony lub Radony jak się nie boisz kupić wysyłkowo.

Tzn. 141mm QR 5, ale ja się czepiam, bo rower będzie z tym jeździł. W tej cenie, moim zdaniem, warto już szukać czegoś co ma sztywne osie.

Flat mount jest standardem szosowym, nie wiem czy z tym mocowaniem są dostępne np. czterotłoczkowe hamulce jakbyś kiedyś chciał zmienić. Może są jakieś adaptery, to już ktoś mądrzejszy musi się wypowiedzieć. Nie wiem po co Marin wpakował coś takiego do bardzo fajnego roweru. 

Spójrz jeszcze na Almę i Canyona:

https://www.greenbike.pl/rower-gorski-orbea-alma-h20-29-deore-air-licznik-gratis-p-7200.html?gclid=EAIaIQobChMIlPWe_Iff_gIVZAfmCh0CwQUzEAQYAyABEgJQ8fD_BwE

https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon/grand-canyon-8/3273.html?dwvar_3273_pv_rahmenfarbe=BK

Edytowane przez NerfMe
Drugi link

No to Marin odpada bo pewnie będę chciał kiedyś wymienić na inne hamulce.

Alma ma suntour, wiec to chyba lipa?

Canyon fajny, też na niego patrzyłem, ale jest 2200 zł droższy niż Trek Xcaliber 8, więc dużo droższy, czy jest sens?

Giant nie ma mocowania bagaznika, a myśle ze czasem będe chciał zalożyć w dluzsza trase bagaznik.

• Mod Team

Treka odrzuciłbym na starcie z uwagi na os tylnego koła. Chyba, że nie masz zamiaru nic modyfikować w rowerze przez lata. Oczywiście nie jest to must have, ale jednak w ostatnich latach boost 148 mm króluje i nie zapowiada się by uległo to zmianie.

Unibike Expert też nie ma mocowania na bagażnik, nie wiem na ile to faktycznie ważne.

Jakbym szukał sztywniaka na co dzień i w góry to brałbym coś z dropperem, bo to moim zdaniem diametralnie zmienia jazdę w trudniejszym terenie. Do późniejszego ulepszania rozważałbym wcześniej wymienionego Gianta ( chociaż to już rama, która niedługo będzie miała pewnie następcę) albo karbonową Almę od biedy Speca.

Team Marin ma wadę konstrukcyjną skutkującą pękaniem widełek przy rurze podsiodłowej bo przesadzili z miejscem na szerszą oponę. Doraźnie wstawiają tam jakąś poprzeczkę ale nie jestem na bieżąco i nie wiem czy temat załatwili globalnie czy tylko naprawiają pechowcom. Obstawiam, że w PL na sklepach stoją felerne sztuki - chyba że była akcja - nie wiem, nie weryfikowałem.

Na polskiej stronie dalej walą w pręta:

Cytat

WIĘKSZY PRZEŚWIT KOŁA

Wąskie górne rurki tylnego trójkąta pozbawione są poprzeczki. W ten sposób rower oferuje znacznie większy prześwit dla opony i wyższy poziom elastyczności bez straty mocy. Przekłada się to na znaczną poprawę komfortu podczas długich godzin spędzonych w siodle.

A oto efekt:

https://www.mtbr.com/threads/my-thoughts-on-the-marin-team-marin-2.1204532/#post-15649527

Big Trail 600 jest super rowerem, ale to trochę inna kategoria, w trudniejszy teren, wtedy musielibyśmy rozważać zupełnie inne rowery niż do tej pory, jak np. Canyon Stoic, Giant Fathom, Trek Roscoe itd. Na codzienny rower i sporydaczne góry nie wiem czy ma sens, zależy po jakich górkach i lasach jeździsz.

Cube nie ma sztywnych osi, też ma Flat Mounta... Ja bym tego nie brał.