speedwayer Napisano 2 Maja 2023 Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Witam, Chce kupić żonie na 30tke trekingowy rower, rama 20", bo żona 172cm wzrostu. Będzie jeździć do pracy po asfalcie i weekendy leśne ścieżki z dziećmi + fotelik z dzieckiem. Zastanawiamy się nad: KTM life Joy lub KTM life ride - ride ma tarczowe hamulce, Joy nie. Osprzęt Shimano Acera i to mnie martwi że w cenie ~4000zl słaby osprzęt, no ale to KTM, czy warto? Merida Crossway 9500 i tu mamy tarczowki i Shimano deore. Kross trans 5.0 najtańszy , też specyfikacja jak Merida ale czy warto? Jakoś Kross do mnie nie przemawia jakością... Który z nich wybrać? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Wszystko strasznie ciężkie kobyły Popatrz na treka fx https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-fitness/fx/fx-2-disc-equipped-stagger/p/35139/?colorCode=greydark A jak chcesz najlepszy osprzęt za najmniejszą kasę to decathlon https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-900-niska-rama/_/R-p-305061?mc=8526998&&cd=1625039213&ad=57336423530&kd=&gclid=CjwKCAjwjMiiBhA4EiwAZe6jQ0F6TuMT1u2GlGlJCfuy9dnc8pfgirQGPWNQslzhvZQR_san4UPNShoCITUQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speedwayer Napisano 3 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Trek nie ma amora z przodu. Poza tym jest droższy. Decathlon znam kilka osób mających stamtąd rowery i nie są zadowoleni. Ja podobnie, mało która rzecz którą mam z Decathlon jest dobra jakościowo. Także żonie raczej z Decathlon nie chce brać. Poza tym tektro jest chyba słabsze od Shimano? O KTM nie ma za wiele info w necie, szczególnie polskim i tu jest dla mnie problem. Sam chce od nich crossa ale się boje czy warto... A może Merida zamiast freeway 9500 kupic 9300? Czy warto dopłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Cytat Trek nie ma amora z przodu. Poza tym jest droższy. Nie "amora" tylko badziewnej, ciężkiej sprężyny bez żadnego tłumienia odbicia jakie masz zamontowane w innych sprzętach w tym budżecie. Zwróć raczej uwagę ile lżejszy jest od reszty. Treka nie kupuje się w cenie katalogowej Cytat Decathlon znam kilka osób mających stamtąd rowery i nie są zadowoleni. Ja podobnie, mało która rzecz którą mam z Decathlon jest dobra jakościowo. Także żonie raczej z Decathlon nie chce brać Ale to jest kwestia co kupujesz i czego od tego oczekujesz. Kupujesz tanie to masz tanie, kupujesz drogie to masz dobre. Opinie "ludzi" też trzeba dzielić przez trzy, szczególnie takich którzy w temacie rowerów nie siedzą. Rower z decathona z osprzętem sram nx nie jest technicznie gorszy od np. meridy z tym samym osprzętem sram Cytat Poza tym tektro jest chyba słabsze od Shimano? Tektro to tektro a shimano to shimano, obydwie firmy mają modele z różnych półek cenowych i nie da się tego porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 21 godzin temu, speedwayer napisał: na 30tke trekingowy rower, rama 20", bo żona 172cm wzrostu Byłbym bardzo ostrożny co do rozmiaru... 21 godzin temu, speedwayer napisał: ~4000zl słaby osprzęt, no ale to KTM, czy warto? A że znana z "motorów" to i płacić trzeba 😀. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speedwayer Napisano 3 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Mihau_ napisał: Nie "amora" tylko badziewnej, ciężkiej sprężyny bez żadnego tłumienia odbicia jakie masz zamontowane w innych sprzętach w tym budżecie. Zwróć raczej uwagę ile lżejszy jest od reszty. Treka nie kupuje się w cenie katalogowej Ok, jutro podjadę obadac Treka. Cos jeszcze byś polecił? Ogólnie nie brać z Amorem jak rozumiem? A co do Decathlon, sam miałem problem z reklamacja u nich. Sprzedają też niekompletne rzeczy jak ochraniacze które kupiłem tydzień temu. Roweru tam nie kupię nie ma mowy , dla mnie to sklep dobry na zakup czapki lub koszulki na 5 użyć. Jedyny dobry zakup w Decathlon to bielizna termo (bo z wyższej półki u nie marka Decathlon) i hulajnoga trzykołowa dla córki. Nawet czołówka za 150zl skończyła szybko żywot, a kupiłem ją z 6 lat temu, to jakby dziś 300zl. Koszulki zwykłe dno, po kilku praniach do kosza. Czapkę mam jedną fajna no i może jeszcze polar z Quechua - jedyna ok firma w Decathlon jak dla mnie. Piłki do tenisa to jakiś żart, lekko namoknie i to kosza, a niby mają 5 rodzajów... Lampki rowerowe dla mnie na poziomie tych za 20zl na alledrogo, balbym się ich kupić. Podobnie jak rower stamtąd. Żona przymierzała się już do kilku rowerów i na Meridzie jednak było jej najwygodniej... Edytowane 3 Maja 2023 przez speedwayer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FunkyT Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Ja ostatnio też się zdecydowałem na meride 9500, co prawda meska, i jak dla mnie była najwygodniejsza. I jak to piszą poprzednicy, "sprężyna" jak dla mnie jest akurat spoko, i na pewno do miejskich nierówności zdaje egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) 16 godzin temu, speedwayer napisał: A co do Decathlon, sam miałem problem z reklamacja u nich. Sprzedają też niekompletne rzeczy jak ochraniacze które kupiłem tydzień temu. Roweru tam nie kupię nie ma mowy , dla mnie to sklep dobry na zakup czapki lub koszulki na 5 użyć. Jedyny dobry zakup w Decathlon to bielizna termo (bo z wyższej półki u nie marka Decathlon) i hulajnoga trzykołowa dla córki. Nawet czołówka za 150zl skończyła szybko żywot, a kupiłem ją z 6 lat temu, to jakby dziś 300zl. Koszulki zwykłe dno, po kilku praniach do kosza. Czapkę mam jedną fajna no i może jeszcze polar z Quechua - jedyna ok firma w Decathlon jak dla mnie. Piłki do tenisa to jakiś żart, lekko namoknie i to kosza, a niby mają 5 rodzajów... Lampki rowerowe dla mnie na poziomie tych za 20zl na alledrogo, balbym się ich kupić. Podobnie jak rower stamtąd. Żona przymierzała się już do kilku rowerów i na Meridzie jednak było jej najwygodniej... A rowerów maja co najmniej kilka, które są bezkonkurencyjne (albo bardzo blisko) w cena/jakość. Koszulek treningowych mam kilka takich najtańszych, pranych po kilkanaście razy i nadal działają i wyglądają dobrze. Softszela kupiłem najtańszego i się lekko mechaci ale to już 3 rok mu leci i nosze go ciągle więc jak na 200pln to ok. 16 godzin temu, speedwayer napisał: Żona przymierzała się już do kilku rowerów i na Meridzie jednak było jej najwygodniej... 3kg cięższa od decathlonowego szrotu. 19 godzin temu, Mihau_ napisał: Nie "amora" tylko badziewnej, ciężkiej sprężyny bez żadnego tłumienia odbicia jakie masz zamontowane w innych sprzętach w tym budżecie. Ten amor waży 2,7kg i kosztuje w sklepie 230pln, on nie może być dobry. 22 godziny temu, Mihau_ napisał: A jak chcesz najlepszy osprzęt za najmniejszą kasę to decathlon Za to ta amortyzacja 30mm działa jak powinna, do miasta czy ścieżek leśnych jest wystarczająca i waży połowę mniej. 20 godzin temu, speedwayer napisał: Poza tym tektro jest chyba słabsze od Shimano? MT200, M275, Decathlon Tektro TKD32 to żadna różnica w jakości czy użytkowaniu przy tej półce cenowej. A Tektro to dobra firma, dobre hamulce też robi i czasem lepsze niż Shimano. Edytowane 4 Maja 2023 przez ernorator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi