Skocz do zawartości

[2000 - 4000 zł] cross/trekking

majak89

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczów.

Na początku chciałbym zaznaczyć, że moja wiedza na temat rowerów jest bardzo słaba. Ostatni rower to chyba dostałem na komunie, później sporadycznie się jeździło na cudzych 🙂Postanowiliśmy z partnerką zainwestować w rowery, głównie na weekendowe wypady z dzieckiem (4 latek) gdzieś poza miasto, raczej nie za długie trasy. Głównie asfalt, parki plus utwardzone leśne ścieżki/drogi. Chyba, że rower mnie/nas wciągnie to bardzo chętnie wyruszę/wyruszymy w dalsze trasy, czas pokaże. 

Przedział kwotowy dosyć spory, bo jestem ciekawe opinii czy jest sens płacić większe pieniądze przy sporadycznej jeździe. Natomiast jeśli się wkręcę to nie chciałbym żałować, że nie kupiłem czegoś lepszego.

Ja: 183 cm / 84 kg

Mam lekkie problemy z dyskopatią, więc raczej pozycja wyprostowana by mi sprzyjała co chyba idzie za tym, że trekking byłby lepszy dla mnie? Zacząłem od tych tańszych czyli Kross Trans a teraz już oglądam Unibike voyager/Expedition. Czy warto płacić 2 tysiące więcej w moim przypadku?

Partnerka: 153 cm / 53 kg

Woli "goły" rower niż w pełnej "Zabudowie" jak trekking. Tutaj wachlarz możliwości jest większy. Upatrzyła sobie kross evado 3.0, bo jej się podoba 🙂 jakieś opinie na temat tego roweru, ewentualnie propozycje w podobnym przedziale cenowym?

Wiem, że wszystko strasznie ogólnikowo, ale liczę na Wasze mądre głowy. Jeszcze nie byłem w żadnym sklepie, pomysł urodził się teraz majówkowo.

Edytowane przez majak89

To ja zacznę.

Raczej na sucho i słonecznie bo chodzi o familijne wycieczki z młodym człowieczkiem. W ewentualne dalsze trasy to ja już raczej sam.

Dla siebie myślałem o tym: https://immotion.pl/rowery-trekkingowe/2409-rower-trekkingowy-unibike-expedition-gts-2.html , ale zastanawiam się czy na początek nie wystarczy coś w tym stylu https://sklepmartes.pl/meski-rower-trekkingowy-trans-10-krtr1z28x21m002492-kross. Tylko czy przy załapaniu bakcyla nie będę żałował tzw. "cebuli" :)  

4000 dotyczy jednego roweru.

Co do pozycji. No strzelam, że przy dłuższej jeździe, przy mojej lędźwiowej dyskopatii l5s1, pozycja pochylona da mi w kość. Być może jestem w błędzie, niech ktoś mnie z niego wyprowadzi. Naczytałem się, że pozycja w crossie mocno się różni od trekkinga? Być może durne pytania, ale wolę rozwiać wątpliwości. 

• Mod Team

Temat został usunięty.Prawdopodobna przyczyna usunięcia:- pkt 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu- podobny temat już istnieje- narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności.Zasady pisania na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...