mecenas111 Napisano 2 Maja 2023 Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Witam. Mam zamontowany amortyzator mode w rowerze kands 700 energy z 2010 roku. Nie mogę znaleźć jaki to jest dokładny model amortyzatora więc przesyłam zdjęcie. Amortyzator nie pracuje tzn. cały czas jest"twardy", zero jakiegokolwiek amortyzacji. Co może być tego przyczyną. Czy stosuje się olej w celu poprawienia pracy amortyzatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mecenas111 Napisano 6 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Czy ktoś może pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Ten widelec to atrapa amortyzatora niestety - wyrób nie zawiera elementu amortyzacji (tłumienia) a jedynie sprężyny. Na zdjęciu nie widać korozji, więc może da się go ruszyć. Trzeba rozebrać i nasmarować (śruby powinny być od spodu) - ale jak on się wcale nie ugina, ani o włos, to rozebranie go może być ciężkie - bo rozebranie to wysunięcie górnych "rur" z dolnych. Nowy, lepszy to 200-300 płn (ale nadal właściwie atrapa). Dobrym pomysłem jest zamienić na sztywny albo zaakceptować. Nie widać całego (jakie stery więc nie powiem jaki kupić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mecenas111 Napisano 7 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję tak jak pan proponuje go rozebrać i zobaczę co się tam dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 7 Maja 2023 Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Zanim rozbierzesz kup smar do amortyzatorów np. Sram Butter abyś miał czym go nasmarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi