seba8121 Napisano 1 Maja 2023 Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 Witam, przymierzam się do zmiany blatu z 30 na 32. Kaseta 10-51, łańcuch obecnie 116 ogniw. Przy zmianie na 32 będzie potrzeba dołożenia ogniw ? Będę zamawiał nowy i nie wiem czy brać 116 (tańszy) czy 126 i skracać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 1 Maja 2023 Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 Teoretycznie łańcuch powinien być dłuższy o jedno ogniwo, ale tak się nie da, bo ogniwa chodzą parami. Więc albo trzeba, albo nie. Jakbyś zmieniał z 30 na 34 to jasne - trzeba. Popatrz teraz jak się układa łańcuch jak go skrócisz o te pół cala. Możesz to (bez pedałowania) zrobić kawałkiem sznurka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 1 Maja 2023 Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 W moim przypadku dla korby 34 i 32 wychodziła ta sama długość łańcucha wg instrukcji shimano, ale to zależy jeszcze od długości tylnych widełek... Więc ja bym jednak wziął dłuższy 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 1 Maja 2023 Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 Pytanie jeszcze, czy full, czy sztywniak? I czy obecna długość łańcucha była prawidłowa? Uwaga - tu zaskoczenie: Fabryczna długość łańcucha wcale nie musiała być odpowiednia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Maja 2023 Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 Jeśli przerzutka 12s shimano to przy nieprawidłowej dł łańcucha przerzutka nie działa prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 1 Maja 2023 Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 Przeważnie przy zmianie tarczy o dwa zęby nie trzeba zmieniać długości łańcucha. Ostatnio zmieniałem akurat w drugą stronę, z 48 na 46T i po zmierzeniu wyszła taka sama długość łańcucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Najważniejsze to wrzucić na 1 bieg i zobaczyć ile jeszcze jest zapasu a nie prawić poematy, bo nie wiemy co za rower, jaki rozmiar, nic nie wiemy, a ilość ogniw mówi mi dokładnie tyle co i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 2 Maja 2023 Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Jak już zmieniasz blat, to bierz narrow wide. W zależności od terenu, wybierz blat. Jak nie jeździsz po górach to wybrałbym nawet 40t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 40t to już taki gravel. Jeśli góral to ok te 32t, daje to fajne miękkie przełożenie 1.3. A 40t - 36t to gravelove ok 1.5/1.6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 3 Maja 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Istnieje duże prawdopodobieństwo, że 40t nawet nie zmieści się w ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Maja 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Jest to wielce prawdopodobne, bo 38T w wielu ramach już jest mocno na styk. Jak już mówiłem bez danych co to za sprzęt nie wiele można powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi