Skocz do zawartości

[Do 3500] Cross

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Poszukuję roweru do w/w ceny. Sprawdzałem takie modele

Cliff 90 black red | Kellys (kellysbike.com)

Roam Disc 4 (2022) | Adventure rower | Giant Bicycles Giant Gorzów (giantgorzow.pl)

BIG.NINE 60 - MERIDA BIKES (merida-bikes.com)

Niestety nie wiem czym prócz wygody kierować się podczas wyboru roweru. 

big nine to mtb a nie cross

kellys w miarę ok osprzętowo choć napęd 3x jest imo nieergonomiczny, za dużo wachlowania przednią przerzutką co jest mniej efektywne niż zmiany tyłu

gianta szukaj raczej roam 2, tej marki się nie kupuje w cenach katalogowych

Cytat

Niestety nie wiem czym prócz wygody kierować się podczas wyboru roweru. 

1. Przez minutę w sklepie to ci na wszystkim będzie wygodnie.

2. Żeby wiedzieć na co zwracać uwagę trzeba wiedzieć jakie masz potrzeby a tych nie określiłeś. Co innego oznacza "dobry cross" dla kogoś mieszkającego w Bieszczadach a co innego dla osoby dojeżdżającej do pracy po mieście. Jeśli bliżej ci do tej drugiej grupy to popatrz na riverside 700 z decathlona i ewentualnie dołożenie mu hamulców hydraulicznych za ~300 złotych.

Generalnie kompletny rower crossowy powinien mieć sensowny napęd, powietrzny widelec i hydrauliczne hamulce. Nie jesteś w stanie mieć tego za te 3500 ale za trochę ponad 4 powinieneś znaleźć gianta roam 1 albo riverside 920, poważnie przemyślałbym dołożenie jeśli ten tysiak nie sprawi, że będziesz musiał rezygnować z jedzenia przez kolejne 2 tygodnie😂

• +1 pomógł 1

Hm, co do potrzeb to szukam roweru, który sprawdzi się wszędzie. Razem z grupą znajomych jeździmy chyba po każdym rodzaju terenu - asfalt, lasy, polne dróżki itp itd zwykle na 2-3 godziny tak do 100 km. Jak dopisuje pogoda to używany kilka razy w tygodniu. 

Do tej pory jeździłem za rowerze z bazarku, chyba nie jestem wymagający, ale niestety rama już wyzionęła ducha i nie chce się w to bawić 😕 

Nie chcę zakładać nowego tematu, potrzeby zakupowe mam podobne jak kolega powyżej.
Cross głównie jazda po twardym, ścieżkach, i utwardzonych duktach leśnych i polnych.

Z tego co zdążyłem się zorientować, to wybór ogranicza się do
Kross Evado 5.0/6.0
Romet Orkan 5/7
Trek Dual Sport 3
Giant Roam 2
Unibike Crossfire

Który Waszym zdaniem byłby najlepszym wyborem

• +1 pomógł 1

Też stałem ostatnio nad podobnym wyborem. Testowałem Treka, Gianta Roam 2 i Unibike Crossfire i kilka innych w podobnej cenie.

Na każdym jeździłem i finalnie wybrałem Unibike. Raz, że był dla mnie najwygodniejszy, dwa - wydawał mi się "najbogatszy" w tej cenie. 

Ale jest to kwestia bardzo indywidualna, musisz się przejechać i sam ocenić