Verti Napisano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 Cześć. Mam problem z kierunkowością opon. Przeglądałem ostatnio ich stan i zauważyłem że są chyba zamontowane w odwrotnym kierunku. Nie zmieniałem w nich nic. Takie są od nowości. Przeszukałem różne fora ale nie znalazłem odpowiedzi co do tych opon. Już sam zgłupiałem, ale nie wierzę że opony w fabryce były źle zamontowane. Co Wy na to? Na zdjęciu jest przednie koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 Nie ufałbym bezgranicznie fabrycznemu montażowi. Robią to ludzie. Mogą być niedoświadczeni, źle opłacani, na kacu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Verti Napisano 28 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 No dobra. Mogli jedną źle zamontować, ale tylna jest również chyba zamontowana w złym kierunku. Nie wiem czy ja czegoś nie kumam czy oni zrobili na odwrót montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 "Rotation front" to oznaczanie kierunku obrotu w przypadku montażu danej opony z przodu, analogicznie "Rotation rear" przy zastosowaniu jej jako napędowej. Nie napisałeś, od której strony roweru zostało zrobione zdjęcie. Jeśli od strony napędu, to opona jest założona odwrotnie niż zaleca producent. Jeśli od przeciwnej, to jest w porządku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Verti Napisano 29 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Zamieszczone zdjęcie to opona przednia od prawej strony, prawej ręki na kierownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 No to strona napędu. Tak jak napisał @TheJW trzeba przełożyć oponę odwrotnie. Kierunek Rotation front musi być skierowany w tym widoku w przód roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Verti Napisano 29 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Dzięki za odpowiedź. Też mi się to wydawało logiczne, ale nie dowierzałem i kombinowałem na różne sposoby jak do tego mogło dojść w fabryce. Tak jak ktoś pisał niestety-kac, zmęczenie a może zwykła zgrywa pracownika 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 W swoim rowerze też miałem zamontowaną odwrotnie jedną oponę, mimo że nie miały rozróżnienia na przód i tył. W fabryce pracują różni ludzie. O ile do szosy Orbea nie miałem zastrzeżeń ( za to @TheJW ma dramatycznie inne doświadczenie), o tyle w Kross zawsze było coś nie tak. Rower to nie prom kosmiczny i nie składają go wyspecjalizowani mechanicy. Zaryzykuje stwierdzeniem, że często nie są to nawet przeciętni mechanicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Cytat nie wierzę że opony w fabryce były źle zamontowane Panie kochany, gdybyś ty wydział co w rowerach prosto ze sklepu widziałem "źle" zamontowane to byś się za głowę złapał! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Patrząc na ten mikro bieżnik to powiedziałbym, że pewnie kierunek w jakim ta opona jest założona nie robi odczuwalnej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Verti Napisano 29 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Zgadza się, patrząc na bieżnik wydaje się symetryczny i bez kierunku, jednak ktoś zaznaczył kierunek i może ma to jakieś znaczenie. Jeśli nie zerwie się dziś ulewa to sprawdzę to i dam znać. Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi