Kamilo97 Napisano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 Cześć, chciałbym was się tutaj poradzić ponieważ planuje zakup nowego roweru i naprawdę po obejrzeniu chyba całego YouTube nadal nie wiem jaki rower kupić. Aktualnie jeżdżę Kross level 3 z 2019 roku a że jeżdżę głównie po asfalcie i czasami wjadę w jakąś ścieżkę w lesie bo tak akurat trasa poprowadzi pomyślałem o gravelu. Rower będę używał na dojazdy do pracy 18 km w jedna stronę oraz weekendowo jakieś dłuższe trasy około 100 km oraz chciałbym zamontować sakwy do roweru aby np pojechać do Zakopca 350 km Po prześledzeniu rynku i rowerów dostępnych na miejscu w pobliskim mieście zastanawiam się nad Rometem Boreas 2 z grx wydaje się najlepszą opcja cena/jakość. Mam 176 cm wzrostu oraz wazę 100 kg ( sylwetka trójbojowa 😆) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Boreas 2 GRX ma bardzo dobry stosunek ceny do tego co oferuje. Geometria nie jest jakaś przyjazna, trzeba się pochylić, chociaż nie jest też super sportowa. Chociaż tobie będzie pasował rozmiar 54 (najprawdopodobniej), ja sprawdzałem 56. Upewnij się, że rower z barankiem tobie odpowiada, pozycja jest inna niż na MTB a i sylwetka trójbojowa może nie pomagać (wiem z doświadczenia :P). Jedź przymierzaj, patrz krytycznie. Nie wiem jak wygląda Twoja trasa do pracy ale baranek nie każdemu pasuje do miasta natomiast na dłuższe trasy niczym innym bym nie chciał jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Moje 3 grosze - GRX nie jest must have, a podnosi cenę imprezy. Do Twoich zastosowań wystarczy grupa szosowa, wtedy Zakopane nabierze smaczku 😉 Mam Tiagrę w dwóch szosowych gravelach i dajemy radę - i ona i ja. Więcej pisałem w wątku o szosie za 6000, jeśli jesteś ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Często wystarczy wymienić tylko tylną przerzutkę na grx a resztę mieć Tiagrę - współpracuje ze sobą znakomicie, niektórzy nawet twierdzą, że klamki Tiagry lepiej działają niż grx, a przerzutka grx nie będzie się tak telepać na dziurach jak Tiagra 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamilo97 Napisano 2 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Dzięki za szybkie podpowiedzi, ostatecznie wybrałem boreasa z grx i już na pierwszej trasie 150 km sprawdził się doskonale 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi