NiskiOlbrzym Napisano 27 Kwietnia 2023 Napisano 27 Kwietnia 2023 Jak wyżej. Posiadam obecnie stockową korbę jednoblatową z Marina, czeka mnie wymiana korby. Problem w tym, że jest strasznie mało zębatek pod nieregularny rozstaw śrub 76mm. Znalazłem coś takiego: https://rojax.pl/zebatka-dartmoor-trail-intro-bcd-76,3,86458,94889 Wygląda na nieregularną, ale o tym samym kodzie produktu jest blat podobny, na którym widać równy rozstaw. Jak ktoś ma taką, prosiłbym o info :) Przy okazji, wie ktoś, czy zamiana blatu 32t na 30t będzie wiązała się ze zmiana łańcucha? Cytuj
graveloiksctrailowka Napisano 27 Kwietnia 2023 Napisano 27 Kwietnia 2023 32t a 30t raczej nie. Jak już zmieniasz blat pomyśl o zębatce owalnej. Może na aliexpress będzie coś łatwo dostać. Cytuj
tobo Napisano 27 Kwietnia 2023 Napisano 27 Kwietnia 2023 Jeśli masz prawidłowo dobraną długość łańcucha to trzeba będzie go skrócić o dwa ogniwa. Cytuj
Wojcio Napisano 27 Kwietnia 2023 Napisano 27 Kwietnia 2023 Jak zębatka jest mniejsza o dwa zęby, to łańcuch powinien być krótszy o jedno ogniwo - bo łańcuch leży tylko na połowie zębatki. A ponieważ nie można (OK, wiem, są półogniwa, ale nie do przerzutek i nie do NW) to powinien być OK i tylko jest szansa, że skrócenie może być potrzebne, ale nie musi. Niedawno zmieniłem 32 na 30 - czuję różnicę na ostrych podjazdach. Czyli dla 30 i 32 zębów może pasować ta sama długość łańcucha albo trzeba skrócić - a nie, że koniecznie trzeba. Ja nie skracałem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi