Azor Napisano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Cześć, postanowiłem przeserwisować stery. Okazało się, że słusznie, w dolnym wianku brak kulki, choć bieżnie idealne. Postanowiłem oba wianki wymienić na nowe. Sięgnąłem po standardowy (ma 40 mm i 22 kulki). Problem jednak tu: w ramie dolny wianek jest z 1 mm większy niż standard i ma 26 małych kulek, górny jest mniejszy niż standard i ma kulek 24. Główka ramy w moim rowerze nie jest taperowana, ma jednak małe zwężenie u góry, analogiczne jak np. puszka od piwa. Stąd dwie wielkości. W serwisach Gianta nikt nic nie wie. Każdy się dziwi. W necie znalazłem ponoć pasujący zestaw na jakiejś angielskiej stronie, ale czas dostawy pewnie min. miesiąc. Co zrobić z tym ustrojstwem? Co tu da się coś dopasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 Ja bym się już nie bawił w kolejne wianki i kupił nowe stery z zabudowanymi łożyskami. Można kupić tanie, można droższe, ale na pewno w przyszłości będziesz miał z tym mniej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azor Napisano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 Ok, zakładam taką możliwość i mogę tak zrobić. Pytanie: dół pewnie będzie standardowy ale jak dopasować tę nieco węższą górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 Czy na pewno masz tam 2 rózne średnice? Moze sterowka jest tak wyprofilowana, ze rozszerza się ku górze, by potem zwęzić się na jej końcu? Wybij miski i zmierz. Bedziesz wiedział, czego szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azor Napisano 29 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Wychodzi na to, że faktycznie bez wybicia misek nic z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikSu Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Witam, przerabiam ten sam problem. Na górze 42mm dół 47mm. Jak dopasować stery maszynowe? Rura widelca 1 1/8" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azor Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Jeżeli chodzi o Gianta, wychodzi na to, że zestawy są dostępne tu. https://www.giantbikespares.com/Giant-2021-Escape-3-Disc_2-Disc-Headset--1310-FPH837-01/product_detail/3-46984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikSu Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Masz na myśli to że to są jedyne dostępne stery do tej główki? Nie ma miski 47mm do maszynowych łożysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azor Napisano 6 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Jest taki zestaw do konwersji ale tylko dół. https://swiatroweru.com.pl/item.php?show=product&pid=6817 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirk42 Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Udało Ci się rozwiązać problem? W moim Giant Roam 0 2021 stery też domagają się wymiany i chciałbym coś na łożyskach maszynowych. Czy wiesz może jakie są średnice montażowe dla misek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirk42 Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Czy udało się rozwiązać problem? W moim Giant Roam 0 2021 łożyska także domagają się wymiany i chciałbym coś na łożyskach maszynowych. Czy wiesz może jaka jest średnica montażowa dla misek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azor Napisano 8 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Porównanie na foto. Serwis Gianta - potwierdził, że jedyne rozwiązania, to obecnie te, o których napisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
themati91 Napisano 15 Kwietnia Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Cześć, zmieniło się coś w temacie? Czy ktoś znalazł rozwiązanie do konwersji góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azor Napisano 15 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia (edytowane) Ze swojej strony - nie szukałem, góra była ok. Dół był problemem. Po tym, jak zamówiłem cały nowy zestaw, mam nowy dół i zapasową górę : ) Edytowane 15 Kwietnia przez Azor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
themati91 Napisano 15 Kwietnia Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Czyli zamówiłeś ten fabryczny zestaw? Nie przerabiałeś dołu na ten maszynowy? A same wianki o tych rozmiarach można dokupić czy tylko zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azor Napisano 15 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia (edytowane) Nie przerabiałem dołu, kupiłem cały zestaw, tylko to można kupić. 100 zł z hakiem. Dostawa w ciągu tygodnia z UK. Przy okazji zmieniłem sobie na nową uszczelkę na górze, nowy kapsel i śrubę w szyszce. Reszta zasiliła skrzynkę z częściami na zapas. Edytowane 15 Kwietnia przez Azor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quak Napisano 23 Czerwca Udostępnij Napisano 23 Czerwca (edytowane) Trochę nie w temacie, ale potrzebuję pomocy w złożeniu steru w roamie 2. Rozkręciłem w celu wyczyszczenia, w międzyczasie wyszło coś ważniejszego do zrobienia i po powrocie totalnie zapomniałem gdzie co było. Czy poszczególne elementy, które oznaczyłem liczbami są dobrze założone? W dolnej części znajduje się tylko łożysko? Chodzi mi o luźniejsze części, które nie wymagają narzędzi do zdjęcia. Po skręceniu nie czuje luzów, wydaję się, że wszystko chodzi prawidłowo ale wole dopytać. Edytowane 23 Czerwca przez quak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 23 Czerwca Udostępnij Napisano 23 Czerwca (edytowane) Jeżeli w takiej kolejności złożyłeś, wcisnąłeś do oporu pierścień kasujący luz, skręciłeś i tego luzu nie ma, powinno być ok. Edytowane 23 Czerwca przez Roballinho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azor Napisano 23 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca W roamie wygląda to nieco inaczej niż na rysunku. Łożysko, potem pierścień-kołnierz, potem dociskający pierścień o skośnych ściankach klinujący ten poprzedni, na to ten duży stożek i teraz podkładki, mostek i kapsel ze śrubą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quak Napisano 23 Czerwca Udostępnij Napisano 23 Czerwca Żebyśmy się źle nie zrozumieli, dobrze ułożyłem na zdjęciu poniżej? Na łożysko kładę metalową, płaską podkładkę, potem metalowy pierścień -cieńszą stroną do dołu i w środek tego pierścienia wkładam plastikowy kołnierz z wcięciem. Dalej to już wiem co robić, pytam tylko o części co są pod stożkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quak Napisano 23 Czerwca Udostępnij Napisano 23 Czerwca Okej, byłem sprawdzić jak to wyjdzie i podkładka musi być na górze. Tak jak wysłałem na zdjęciu, nie ma szans żeby działało bo jest przestrzeń między rurą a łożyskiem 🤦♂️. Czyli ułożenie z pierwszego postu jest prawidłowe, dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azor Napisano 24 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca Tak, jak w pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi