Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Szukam zabezpieczenia do roweru. Według poniższego  testu sam  łańcuch jak na swoją budżetową cenę jest bardzo przyzwoity i nie poddaje się ręcznym nożycom (pomijam kątówkę, bo tą i za 700 zł łańcuch się podda, wydłużając tylko kilka sekund czas kradzieży roweru).   Ale z tego co wyczytałem  w komentarzach na Amazonie, zamek w AXA potrafi zepsuć i nie można go otworzyć. Miał ktoś do czynienia z łańcuchem od AXA? Jeżeli tak, to są jakieś jeszcze różnice oprócz grubość ogniw? Jak z tym zamkiem, czy naprawdę potrafi sprawić problemy? Są może równie dobre, albo i lepsze łańcuchy w podobnym budżecie? 

Biorę jeszcze pod uwagę budżetową podkowę z tego testu U-lock Oxford Magnum,  która za tę cenę wypada całkiem dobrze. Ale jak wiadomo,  U-locki mają graniczenia, więc jeszcze pomyślę, dlatego chciałbym  jeszcze więcej dowiedzieć się o tym łańcuchu AXA. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nikt nie miał nic wspólnego z łańcuchem AXA?

Mam jeszcze pytanie, może jednak ktoś tym razem odpowie. Wiadomo, że u-locki Abus  i Kryptonite są ok, ale powalają ceną, więc szukam coś  budżetowego.

Z  tego co wyczytałem, OneGuard,  Oxford model Magnum i wyższe modele Auvray też równie dobrze zabezpieczają. Jednak opinie na amazonie są różne jeżeli chodzi o same zamki, które potrafią się zacinać.

Ze stajni OneGuard  opinii jest sporo i ludzie po kilku miesiącach musieli ciąć swoje ulocki. 

W Oxdord Magnum w poprzednim modelu z srebrną wstawką problem był podobny. W najnowszym, z żółtą plastikową wstawką nie ma opinii, bo to w sumie całkiem nowy produkt, więc nie wiem czy coś się zmieniło, czy oprócz innego koloru,  nadal to samo. 

O zabezpieczeniach Auvray wcześniej nawet nie słyszałem, opinii też jest  jak na lekarstwo. Firma z doświadczeniem, więc nie jakiś no name. Ale prezentuje się okazale, ma jakieś certyfikaty . 

Więc jak to jest z tymi ulockami tych 3 marek, może ktoś się wypowiedzieć? Zabezpieczenie ma być dla nastolatka, więc nie chciałbym jakieś niespodzianki w postaci takiej, że rower zostanie i będzie trzeba ciąć  w centrum miasta. Sam posiadam łańcuch z wyższej półki Abusa i złego słowa na ich zamki nie mogę powiedzieć.  Użytkowany w każdych warunkach, żadnych zacięć. 

Napisano

Generalnie jesteśmy na forum rowerowym, ludzie tu jeżdżą na rowerach za ładnych kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy a takiego sprzętu się po prostu nie zostawia i nie przypina. 

Możesz wyjść z założenia, że jeśli kupisz coś od firmy, która specjalizuje się w "bezpieczenstwie" a nie jakiegoś nołnejma to wszystko będzie ok. Ja w garażu przypinam rower gerda contra 10v, sprawia bardzo dobre wrażenie za te pieniądze 

Napisano

Z całym szacunkiem, ale  tyle to ja wiem bez zakładania tematu. Co do poziomu bezpieczeństwa, to wiem,  że wszystkie z w/w byłyby wystarczające (oczywiście do momentu użycia kątówki z tarcza), wszystkie  są także z doświadczeniem, więc żadne no name,  ale przeskok jakościowy w postaci niezawodności samego zamka myślę że może być znaczny i  o to się rozchodzi. Co mi z dobrego zabezpieczenia, jeżeli nie będę mógł go użyć, bo  po paru użyciach zamek skoroduje i  będzie trzeba ciąć, 

Napisano
Cytat

Co mi z dobrego zabezpieczenia, jeżeli nie będę mógł go użyć, bo  po paru użyciach zamek skoroduje i  będzie trzeba ciąć, 

Ale tego nie jesteś w stanie zweryfikować, nie masz grupy badawczej i porównywalnych warunków

Napisano

Ale tak jak z innymi produktami, każdy z nich może mieć bardziej przychylne opinie, lub  więcej negatywnych. Na forum ludzie z własnego lub innych doświadczeń polecają bardziej to, niż tamo uzasadniając dlaczego. 

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że zamek w  łańcuchu Abus GRANIT CityChain XPlus™ 1060 w różnych warunkach atmosferycznych od śniegu po deszcz przez dobre ponad 10 lat ani razu mi się nie zaciął. 

Napisano

Mam łańcuch axa promoto od jakichś 5-6 lat, jedyne co mu dolega, to prująca się osnowa. Mam też u-locki onguard brute i się nie zacinają. Jeśli tak bardzo boisz się zacinających zamków, wystarczy je przesmarować co jakiś czas.

• +1 pomógł 1
Napisano

Axa promoto 2 100cm/9mm. Tak jak pisałem nigdy nie miałem problemów z zacinającym się zamkiem.  Jeśli bym musiał, smarowałbym grafitowym.