morfeusz1805 Napisano 25 Kwietnia 2023 Napisano 25 Kwietnia 2023 Witam, Szukam zabezpieczenia do roweru. Według poniższego testu sam łańcuch jak na swoją budżetową cenę jest bardzo przyzwoity i nie poddaje się ręcznym nożycom (pomijam kątówkę, bo tą i za 700 zł łańcuch się podda, wydłużając tylko kilka sekund czas kradzieży roweru). Ale z tego co wyczytałem w komentarzach na Amazonie, zamek w AXA potrafi zepsuć i nie można go otworzyć. Miał ktoś do czynienia z łańcuchem od AXA? Jeżeli tak, to są jakieś jeszcze różnice oprócz grubość ogniw? Jak z tym zamkiem, czy naprawdę potrafi sprawić problemy? Są może równie dobre, albo i lepsze łańcuchy w podobnym budżecie? Biorę jeszcze pod uwagę budżetową podkowę z tego testu U-lock Oxford Magnum, która za tę cenę wypada całkiem dobrze. Ale jak wiadomo, U-locki mają graniczenia, więc jeszcze pomyślę, dlatego chciałbym jeszcze więcej dowiedzieć się o tym łańcuchu AXA. Cytuj
morfeusz1805 Napisano 6 Maja 2023 Autor Napisano 6 Maja 2023 Nikt nie miał nic wspólnego z łańcuchem AXA? Mam jeszcze pytanie, może jednak ktoś tym razem odpowie. Wiadomo, że u-locki Abus i Kryptonite są ok, ale powalają ceną, więc szukam coś budżetowego. Z tego co wyczytałem, OneGuard, Oxford model Magnum i wyższe modele Auvray też równie dobrze zabezpieczają. Jednak opinie na amazonie są różne jeżeli chodzi o same zamki, które potrafią się zacinać. Ze stajni OneGuard opinii jest sporo i ludzie po kilku miesiącach musieli ciąć swoje ulocki. W Oxdord Magnum w poprzednim modelu z srebrną wstawką problem był podobny. W najnowszym, z żółtą plastikową wstawką nie ma opinii, bo to w sumie całkiem nowy produkt, więc nie wiem czy coś się zmieniło, czy oprócz innego koloru, nadal to samo. O zabezpieczeniach Auvray wcześniej nawet nie słyszałem, opinii też jest jak na lekarstwo. Firma z doświadczeniem, więc nie jakiś no name. Ale prezentuje się okazale, ma jakieś certyfikaty . Więc jak to jest z tymi ulockami tych 3 marek, może ktoś się wypowiedzieć? Zabezpieczenie ma być dla nastolatka, więc nie chciałbym jakieś niespodzianki w postaci takiej, że rower zostanie i będzie trzeba ciąć w centrum miasta. Sam posiadam łańcuch z wyższej półki Abusa i złego słowa na ich zamki nie mogę powiedzieć. Użytkowany w każdych warunkach, żadnych zacięć. Cytuj
Mihau_ Napisano 6 Maja 2023 Napisano 6 Maja 2023 Generalnie jesteśmy na forum rowerowym, ludzie tu jeżdżą na rowerach za ładnych kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy a takiego sprzętu się po prostu nie zostawia i nie przypina. Możesz wyjść z założenia, że jeśli kupisz coś od firmy, która specjalizuje się w "bezpieczenstwie" a nie jakiegoś nołnejma to wszystko będzie ok. Ja w garażu przypinam rower gerda contra 10v, sprawia bardzo dobre wrażenie za te pieniądze Cytuj
morfeusz1805 Napisano 7 Maja 2023 Autor Napisano 7 Maja 2023 Z całym szacunkiem, ale tyle to ja wiem bez zakładania tematu. Co do poziomu bezpieczeństwa, to wiem, że wszystkie z w/w byłyby wystarczające (oczywiście do momentu użycia kątówki z tarcza), wszystkie są także z doświadczeniem, więc żadne no name, ale przeskok jakościowy w postaci niezawodności samego zamka myślę że może być znaczny i o to się rozchodzi. Co mi z dobrego zabezpieczenia, jeżeli nie będę mógł go użyć, bo po paru użyciach zamek skoroduje i będzie trzeba ciąć, Cytuj
Mihau_ Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 Cytat Co mi z dobrego zabezpieczenia, jeżeli nie będę mógł go użyć, bo po paru użyciach zamek skoroduje i będzie trzeba ciąć, Ale tego nie jesteś w stanie zweryfikować, nie masz grupy badawczej i porównywalnych warunków Cytuj
morfeusz1805 Napisano 8 Maja 2023 Autor Napisano 8 Maja 2023 Ale tak jak z innymi produktami, każdy z nich może mieć bardziej przychylne opinie, lub więcej negatywnych. Na forum ludzie z własnego lub innych doświadczeń polecają bardziej to, niż tamo uzasadniając dlaczego. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że zamek w łańcuchu Abus GRANIT CityChain XPlus™ 1060 w różnych warunkach atmosferycznych od śniegu po deszcz przez dobre ponad 10 lat ani razu mi się nie zaciął. Cytuj
pytkum Napisano 8 Maja 2023 Napisano 8 Maja 2023 Mam łańcuch axa promoto od jakichś 5-6 lat, jedyne co mu dolega, to prująca się osnowa. Mam też u-locki onguard brute i się nie zacinają. Jeśli tak bardzo boisz się zacinających zamków, wystarczy je przesmarować co jakiś czas. 1 Cytuj
morfeusz1805 Napisano 8 Maja 2023 Autor Napisano 8 Maja 2023 Dzięki. Jaki masz model łańcucha od Axa i czym smarujesz zamek? Z tego co wiem, aby nie zawalić brudem, najlepiej jakiś z smar żelowy czy z dodatkiem teflonu. Cytuj
pytkum Napisano 8 Maja 2023 Napisano 8 Maja 2023 Axa promoto 2 100cm/9mm. Tak jak pisałem nigdy nie miałem problemów z zacinającym się zamkiem. Jeśli bym musiał, smarowałbym grafitowym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi