PiotrWie Napisano 25 Kwietnia 2023 Napisano 25 Kwietnia 2023 Odbudowuje wnuczce stary rower na 26, chcę zmienić wolnobieg z 6 na 7 lub 8 rzędów. W ramie się zmieści, to wiem, ale czy na każdą piastę da się nakręcić 8 rzędowy czy powinna być jakaś specjalna. Rower fabrycznie miał 6 rzędów z tyłu. Drugie pytanie - chcę założyć tam moją starą przerzutkę STX-RC z końca lat 90-tych, pracowała na 28 zębach., czy ktoś się orientuje czy obsłuży 32? Cytuj
Garlock Napisano 25 Kwietnia 2023 Napisano 25 Kwietnia 2023 Jeśli piasta ma gwint do wolnobiegu Shimano 6 biegowego, to da się na nia nakręcić 8 biegowy. Najmniejsza zebatka będzie bliżej rurek trójkąta, ale zwykle nie ma z tym problemu. Zakładałem kilka razy 8 biegowe wolnobiegi do starych rowerów i udawało się wszystko wyregulować (może miałem szczęście). To czy STX-RC obsłuży wiekszą zębatkę zależy m.in. od długości wózka czyli tzw. pojemności przerzutki. Czyli różnicy miedzy najmniejszą i największą ilością zębów po jakich biegnie łańcuch przy skrajnych przełożeniach (z uwzglednieniem równiez zebatek z przodu). Wersja ze średnim wózkiem (MC) STX RC RD-MC38 ma pojemność 43 zebów. Z długim wózkiem bedzie więcej. Wg specyfikacji znalezionej w necie STX RC RD-MC38 obsłuży największą zebatkę z 32 zębami: SHIMANO STX RC RD-MC38 SIS 7/8 rear derailleur: maximum / maximum row sprocket: 11 / 32T Total capacity: 43T 1 Cytuj
bob555 Napisano 27 Kwietnia 2023 Napisano 27 Kwietnia 2023 Zanim nowy kupisz, to ja bym sprawdził, czy stary da radę odkręcić. W swoim starym rowerze, który miał pewnie koło 25 lat, klucz połamałem a wolnobieg ani drgnął. Taka natura tego rozwiązania, że każde mocniejsze depnięcie dokręca wolnobieg do piasty. Poza tym lata też swoje robią - korozja , utlenianie się aluminium Być może trzeba będzie nowe koło kupić a wtedy to już warto coś z kasetą. 1 Cytuj
PiotrWie Napisano 28 Kwietnia 2023 Autor Napisano 28 Kwietnia 2023 Mam stary porządny klucz z lat 80-tych, spokojnie daliśmy radę odkręcić - choć we dwóch i musieliśmy użyć rurki jako przedłużki. Ale rzeczywiście jak obejrzałem co sprzedają w sklepie jako klucz do wolnobiegów to jest za delikatne. W latach 80-tych nie było w sprzedaży kluczy do wolnobiegów, mój jest robiony przez znajomego ślusarza. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi