Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To jest nowy rower ma dosłownie 3 miesiące i zrobione może 100 km

Tak o dolne widełki tylko nie wiem kiedy bo jak go uginam to nic nie mogę zaobserwować nic nie ociera. Chyba ze przy zjazdach po terenie jakiś luzów dostaje i dlatego tak się dzieje. Nie wiem dlatego pytam  może ktoś coś wie.

pozdrawiam

Napisano

A korba, czy może pięta?  Ja o pięty miałem widełki w jednym rowerze wytarte na lustro, ale między korbą a widełkami  zwykle jest spory luz. Podokręcane wszystko? Korba, piwoty?

Napisano

Sorry ale jestem trochę nie w temacie co to pięty a co piwoty, a co dokręcenia to jest wszystko dokręcone sprawdzałem kluczem dynamometrycznym 

Napisano

Jedno co zauważyłem w internecie oglądając inne rowery używane to w tym miejscu wszystkie maja ten sam problem są zarysowane. Tak ze podejrzewam ze to wada konstrukcyjna napisze do firmy Focus co oni na to.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Cześć, czy temat rozwiązany? Ja mam to samo w Focus Jam 6,9. Najprawdopodobniej rama trojkata dobija do blatu podczas odbicia. Wg mnie to wada konstrukcyjna, napisałem maila do importera... Czekam...

• 2 miesiące temu...
Napisano (edytowane)

Podpowiem, to nie blat jest problemem a łańcuch, który wpada siłą rozpędu pomiędzy blat i ramię wahacza przy ugięciu zawieszenia...

Edytowane przez PanCypis
Napisano

Ja miałem ten sam problem u siebie z korbą SRAM GX aluminiową. Alu korby srama są wiotkie i przy moich 95kg i 190cm wzrostu się wyginały przy mocniejszym pedałowaniu I obierały o widełki. Nie byłem w stanie w żaden sposób tego wyeliminować.

Na gwarancji kilka lat temu wymusiłem zmianę GX na SLX od Shimano i zero problemów (są sztywniejsze i mają większy qfactor) przez 2 lata. 

W międzyczasie wiosną tego roku wymieniłem tego SLXa na carbonowego Descendanta od SRAM i nawet przy węższym qfactorze niż aluminiowy sram nic nie obciera. 

• 4 miesiące temu...
Napisano
W dniu 10.08.2023 o 09:36, Vito288 napisał:

Cześć, czy temat rozwiązany? Ja mam to samo w Focus Jam 6,9. Najprawdopodobniej rama trojkata dobija do blatu podczas odbicia. Wg mnie to wada konstrukcyjna, napisałem maila do importera... Czekam...

Odpowiedzieli coś? Powiększa Ci się to otarcie?