nsmarek Napisano 23 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 (edytowane) Witam Mam problem z przednią korbą w rowerze Focus JAM 6.8 zawadza ona o ramę roweru ale nie wiem kiedy ponieważ jak obracam korbą to wydaje się być wszystko w porządku jest sporo miejsca i nie powinna zawadzać. Przesyłam linka drugie zdjęcie. https://buycycle.com/pl/bike/jam-68-363f70be66524c Edytowane 23 Kwietnia 2023 przez nsmarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 Jeśli zawadza to masz w tym miejscu uszkodzenia na ramie Najbardziej wystającym elementem jest prawdopodobnie osłona trójkąta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 23 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 O dolne tylne widełki zahacza? Może taki luz w łożyskach wahacza.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nsmarek Napisano 23 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 To jest nowy rower ma dosłownie 3 miesiące i zrobione może 100 km Tak o dolne widełki tylko nie wiem kiedy bo jak go uginam to nic nie mogę zaobserwować nic nie ociera. Chyba ze przy zjazdach po terenie jakiś luzów dostaje i dlatego tak się dzieje. Nie wiem dlatego pytam może ktoś coś wie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 23 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 A korba, czy może pięta? Ja o pięty miałem widełki w jednym rowerze wytarte na lustro, ale między korbą a widełkami zwykle jest spory luz. Podokręcane wszystko? Korba, piwoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nsmarek Napisano 23 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 Sorry ale jestem trochę nie w temacie co to pięty a co piwoty, a co dokręcenia to jest wszystko dokręcone sprawdzałem kluczem dynamometrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 23 Kwietnia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 Koledze chodzi o to, że piętą ocierasz o ramę. Dla wyjaśnienia - pięta to część stopy 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 23 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 Przepraszam i potwierdzam. Pięta to część stopy. Piwoty (może nieprawidłowo) to punkty obrotu, w tym przypadku ramy. Ale jak podokręcane, to pewnie są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nsmarek Napisano 23 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 Jedno co zauważyłem w internecie oglądając inne rowery używane to w tym miejscu wszystkie maja ten sam problem są zarysowane. Tak ze podejrzewam ze to wada konstrukcyjna napisze do firmy Focus co oni na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vito288 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Cześć, czy temat rozwiązany? Ja mam to samo w Focus Jam 6,9. Najprawdopodobniej rama trojkata dobija do blatu podczas odbicia. Wg mnie to wada konstrukcyjna, napisałem maila do importera... Czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanCypis Napisano 30 Października 2023 Udostępnij Napisano 30 Października 2023 (edytowane) Podpowiem, to nie blat jest problemem a łańcuch, który wpada siłą rozpędu pomiędzy blat i ramię wahacza przy ugięciu zawieszenia... Edytowane 30 Października 2023 przez PanCypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 6 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Ja miałem ten sam problem u siebie z korbą SRAM GX aluminiową. Alu korby srama są wiotkie i przy moich 95kg i 190cm wzrostu się wyginały przy mocniejszym pedałowaniu I obierały o widełki. Nie byłem w stanie w żaden sposób tego wyeliminować. Na gwarancji kilka lat temu wymusiłem zmianę GX na SLX od Shimano i zero problemów (są sztywniejsze i mają większy qfactor) przez 2 lata. W międzyczasie wiosną tego roku wymieniłem tego SLXa na carbonowego Descendanta od SRAM i nawet przy węższym qfactorze niż aluminiowy sram nic nie obciera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz21 Napisano 29 Marca Udostępnij Napisano 29 Marca W dniu 10.08.2023 o 09:36, Vito288 napisał: Cześć, czy temat rozwiązany? Ja mam to samo w Focus Jam 6,9. Najprawdopodobniej rama trojkata dobija do blatu podczas odbicia. Wg mnie to wada konstrukcyjna, napisałem maila do importera... Czekam... Odpowiedzieli coś? Powiększa Ci się to otarcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi