chrismel Napisano 22 Kwietnia 2023 Napisano 22 Kwietnia 2023 Ritchey wprowadził do oferty nowy model kierownicy gravelowej - Corralitos. Mamy więc rekordzistę pod względem małego dropu. Drop: 67.5mm Reach: 52mm Drop flare: 24° Width: 46, 48, 50cm https://ritcheylogic.com/bike/handlebars/comp-corralitos-handlebar 1 Cytuj
ChuChu Napisano 23 Kwietnia 2023 Napisano 23 Kwietnia 2023 Ja bym zwiększył Flare z 24 do 90 stopni, a Drop z 67.5 do 0 mm. Wtedy można będzie ogłosić w końcu, że mamy nowy typ roweru... Reach też fajny, 52 mm. Jeszcze ma chyba gięciengórny które nie jest wspomniane... 1 1 Cytuj
chrismel Napisano 23 Kwietnia 2023 Autor Napisano 23 Kwietnia 2023 Próbowałem z ciekawości kierownice Beacon oraz Venture Max z flarą odpowiednio 36 i 24 stopnie. Dla mnie za szeroko. Wolę 40 cm z flarą 12 stopni. Ale na pewno znajdą się osoby którym taka kierownica będzie odpowiadać. Dobrze że jest wybór a nie wszyscy robią wszystko takie samo jak na przykład w przypadku napędów gdzie znalezienie innego stopniowania korby czy kasety jest niewykonalne. Cytuj
chrismel Napisano 24 Lutego 2024 Autor Napisano 24 Lutego 2024 Gdyby ktoś kiedyś natknął się na tego posta i zastanawiał na zakupem tej kierownicy to mam jedną uwagę. Dropy są dłuższe niż zwykle w kierownicach baranek. Kierownica ma mały reach więc na dropach odruchowo łapiemy ją w przedniej części. No i zostaje mnóstwo miejsca z tyłu nie bardzo wiem po co. Poza tym przy tak szerokiej kierownicy mamy spore możliwości manewrowania i teraz tak długie dropy są już nie tylko zbędne ale zaczynają przeszkadzać przy ciasnych skrętach. Dlatego po zakupie warto rozważyć jej obcięcie. O 2 cm jeżeli chcemy mieć wymiar zbliżony do większości kierownic szosowych/gravelowych. Ja uciąłem 2.5 cm i żałuję że nie od razu bo się tylko narobiłem przy zakładaniu, zdejmowaniu i ponownym zakładaniu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi