adamm84 Napisano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 cześć szukam i nie potrafię wygooglać, mam frameset ze starym widelcem 15x100 z mocowaniem chyba na PM, hamulec ma być flat. Jakiego potrzebuję adapteru ? na oko to mi pasuje https://allegro.pl/oferta/adapter-cloud-perform-fm-fm-f140-f160-flat-mount-13001896477 , dodatkowo zdjęcie z internetów jak to już jest zmontowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Potrzebujesz coś takiego https://www.assolutions.ca/shop/adapters/flat-mount-brake-caliper-to-160-post-mount-frame-fork-with-160-rotor/ Generalnie chyba szybciej i taniej będzie kupić inny zacisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamm84 Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 dolne zdjęcie jest gdzieś z materiałów producenta, rondo wychodziły tylko na fm, ten "wewnętrzny" adapter jest nie do zdobycia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) https://biostern.abstore.pl/hamulce-tarcze-adaptery-smma-f-160mm-adapter-post-flat-mount,c65,p4597,pl.html Nie jest tak źle z ceną, aczkolwiek gdzie tu sens? Zacisk XT nie poprawi siły hamowania. 1 minutę temu, adamm84 napisał: ten "wewnętrzny" adapter jest nie do zdobycia Wewnętrzny adapter jest kwestią Vario Geo od Rondo, przechodząc na niższą pozycję po prostu go usuwasz. Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez marcesco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamm84 Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 mam obecnie oś wkręconą w pozycji "niższej", jak kupię ten adapter który podałem to będzie grało w hi czy lo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Te dwa adaptery są od siebie niezależne. Obecność fabrycznej "szyny" od Rondo jest zależna od pozycji Hi / Lo, zajrzyj na stronę Rondo po instrukcję, ja jeździłem w pozycji, w której nie była wymagana, ale nie pamiętam czy było to Hi czy Lo. Natomiast adapter, który Ci zalinkowałem jest niezbędny jeśli chcesz założyć zacisk PM (czyli ten XTek) na widelec Flatmount, w tym wypadku do tarczy 160mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamm84 Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) ale ja mam odwrotnie, to jest zacisk flat pierwsze foto jest moje Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez adamm84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) Rzeczywiście, przepraszam. Chyba po prostu brakuje Ci fabrycznej szyny Flatmount - występuje tylko na tył. Na dodatek odwrotnie założyłeś adapter od Rondo. https://rondo.cc/files/421/TwinTip_manual.pdf Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez marcesco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamm84 Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 no i ok, pomiędzy tym czymś fabrycznym a zaciskiem jest jeszcze dodatkowy adapter, fabrycznie one wychodziły (tak mi się wydaje) tylko z FM z przodu, co to to jest to takie płaskie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123pla Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 @adamm84 mam podobny problem co Ty - ogarnąłeś to jakoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 co tu jest do ogarniania, przedni zacisk FM siedzi na szynie, którą trzeba przykręcić do widelca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123pla Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 no ale widelec to ma mocowanie PM .... dokładnie jak na załączonych na początku wątku zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 Widelec w Rondo Ruut ma flatmount. Nie mam pod ręką lepszego zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123pla Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 nowy tak ale starszy model ma PM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 (edytowane) To jest pierwszy Ruut jaki wyszedł - model 2018. Widelec ma mocowanie FM, konfuzja może wynikać z faktu istnienia adaptera, który Rondo stosuje z powodu zmiennej geometrii. Wszystkie zdjęcia w tym wątku pokazują mocowanie flatmount, ostatnie które wrzuciłem to mój rower (dokładnie to były rower), który sam złożyłem na GRX-ie i zapewniam Cię, że widelec ma mocowanie FM. Edytowane 1 Czerwca 2023 przez marcesco 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123pla Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 aaa, to by wiele wyjaśniało... czyli ten adapter stosowany przez Rondo do obsługi TwinTip'a to jakiś ich wynalazek, niekoniecznie związany ze standardem PM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123pla Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 @marcesco tak przy okazji co to za uchwyt do licznika z mocowaniem lampki? do garmina może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi