Skocz do zawartości

[do 5000zł] używany rower szosowy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Postanowiłem spróbować swoich sił na szosie. Po przemyśleniach, analizie za i przeciw chcę i koniec kropka. Nigdy w życiu nie jeździłem na szosie dłużej jak godzinę. 

Do rzeczy. 

Mam 175 cm wzrostu a moja waga waha się od 80 do 87 kg. Jestem mobilny i wysportowany.
Chciałbym 3-4h być w stanie komfortowo jechać. Dawno temu i nie prawda, ale jeździłem regularnie trasy 70-100 km na mtb z emerytowanymi kolarzami wiele lat z rzędu, co w razie potrzeby niejednemu młodemu ścigantowi utarli nosa.  POuki co mam dobre doświadczenie z mtb w beskidach i na nizinach " koło komina". Ponadto rower zakupiłem używany za psie pieniądze od zawodnika, był trochę zużyty ale tanim kosztem zrobiłem igłę i śmigam do dzisiaj. Jedyny minus, muszę się przyznać, że pół roku szukałem szprychy do koła mavica i finalnie znalazłem komplet w Austrii.
Udało mi się kupić górną półę osprzętu jak za takie pieniądze, co później sprowokowało mnie do spróbowania swoich sił w amatorskich wyścigach mtb. I potwierdzam, że rower sam nie jedzie.. :) Nawet ze złota.  

Mam głęboką nadzieję, że i tym razem uda się z Waszą pomocą podjąć odpowiednią decyzję tym razem z szosówką.  

Nie mam ciśnienia na rower, wolę poczekać na odpowiedni egzemplarz/okazję. Od 2 tygodni śledzę olx.
Przewijają się rowery przeróżne. Wstępnie wytypowałem Caada 10 albo 12 rozmiar 54, skłaniam się do ramy aluminiowej. Dobre opinie są również o Rose Pro SL. 

Grupa minimum 105, bardzo chciałbym mieć min 10 rzędów. Widły najlepiej full carbon. Cały serwis robie sam, nie mam z tym problemu, dlatego tego nie wliczam w cenę. 

Zdaję sobie sprawę, że mogą to być różnego typu rowery, od ok miesiąca czytam co nieco, jednakże podejrzewam, że Wy forumowicze jesteście mocniej obeznani w temacie rowerów, jesteście na bieżąco i podejrzewam, że nie ja jeden chcę kupić rower używany, więc się tego przewija. 

Zauważyłem sporo "handlarzy" na olx i domyślam się, że może być jak w przypadku samochodów. 

Zapraszam do dyskusji. 

Pozdrawiam Filip. 

Edytowane przez golczan

1. Szczęki czy tarcze. Jeśli szczęki to szukałbym karbonu

2.

Cytat

Wstępnie wytypowałem Caada 10 albo 12 rozmiar 54, skłaniam się do ramy aluminiowej.

Ramy fajne ale o dość agresywnej geometrii. Dodatkowo, biorąc pod uwagę bardzo niską masę ramy praktycznie każdy rower ma jakieś wgniotki (cienkie ścianki rur)

3.

Cytat

Dobre opinie są również o Rose Pro SL. 

Również bardzo dobra rama, łagodniejsza geometria niż caad, na pewno bardziej "neutralny" wybór na pierwszą szosę

4.

Cytat

Zauważyłem sporo "handlarzy" na olx i domyślam się, że może być jak w przypadku samochodów. 

Rower to nie prom kosmiczny, praktycznie wszystko widać na pierwszy rzut oka

https://www.olx.pl/myaccount/answer/0cf7d268-91f5-439a-8b4e-8dcd5d1e99d5/?my_ads=0

https://allegrolokalnie.pl/oferta/rower-szosowy-specialized-allez-7xf

Allez jest na pełnej ultegrze, ze zdjęć ciężko dopatrzyć się stanu, generalnie pełna ultegra 11 rzędowa, czy obręcze wg Was wyglądają na zużyte ? Zdjęcia zrobione tak, że ciężko stwierdzić. Sprzedawca twierdzi, że się nie zna i na zachęte proponuje 2500 zł ... Mam 175 km w jedną stronę. 
Drugi rower wygląda na zadbany, jednakże w gre wchodzi tylko wysyłka. Co o nich sądzicie ? Tego alleza jestem skłonny wziąć, natomiast nie wiem czy jest to opłacalne na tyle, że jeśli nie trafię z pozycją/rozmiarem to łatwo go sprzedam. Serwis od A-Z ogarniam sam. Oczywiście jak cały napęd zajechany to robią się koszty, jednakże sprzedający albo się nie zna albo udaje, że się nie zna, żeby palić jana na żywo, gdyby się okazało że rower jest zajechany