sebol Napisano 20 Kwietnia 2023 Napisano 20 Kwietnia 2023 Mam pytanie odnośnie opon szosowych stosowanych do roweru trekkingowego. Zastanawiam się nad kupnem opon i ma dwa modele opon do wyboru. Continental Super Sport Plus 700 x 25 oraz Pirelli P7 Sport 700 x26C. Opony głównie do jazdy po asfalcie, chodź czasem jakieś kawałki drogi gruntowej lub po szutrów mogą się trafić. Obydwa model piszą że są wzmacniane i zabezpieczone przed przebiciem. Czy ktoś na jeździł na tych oponach i może się podzielić doświadczeniem i polecić któryś model? Cytuj
RabbitHood Napisano 20 Kwietnia 2023 Napisano 20 Kwietnia 2023 Panie kochany - to typowe szosówki! Na nasz polski asfalt do trekinga poniżej 32 bym nie zjeżdżał - a już całkowicie zapomnij o jeździe po szutrze na 25mm. Cytuj
sebol Napisano 20 Kwietnia 2023 Autor Napisano 20 Kwietnia 2023 ja teraz używałem oponę 700x28 i przez 6 lat dawała rady i nawet po drogach z podbudową z kamienia można było jeździć ..rocznie robiłem na niej po 2000 km. Cytuj
ChuChu Napisano 21 Kwietnia 2023 Napisano 21 Kwietnia 2023 Lepiej mieć szerszą oponą z wysokim ciśnieniem i ewentualnie trochę obniżyć, niż 25c które trzeba pompować na kamień i nic się z tym nie zrobi. Szerokość opony nie wpływa na opory toczenia. Jedynym minusem jest wzrost wagi w stosunku do wąskich opon. Aktualnie mam w szosie oponę o realnym wymiarze 33 mm, napompowaną do 4.5 Bara. Jaki jest sens pchania do roweru Trekkingowego 25c? Cytuj
Mihau_ Napisano 21 Kwietnia 2023 Napisano 21 Kwietnia 2023 25c względem 28 nie ma żadnych zalet Poza masą oczywiście Cytuj
KNKS Napisano 21 Kwietnia 2023 Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) 8 godzin temu, sebol napisał: ja teraz używałem oponę 700x28 i przez 6 lat dawała rady i nawet po drogach z podbudową z kamienia można było jeździć ..rocznie robiłem na niej po 2000 km. Z ciekawości, jakie ciśnienie w oponach stosujesz ? Jaka szerokość obręczy ? Godzinę temu, ChuChu napisał: Jaki jest sens pchania do roweru Trekkingowego 25c? Może być przecież tak że kolega, podobnie jak @Stujumper, lata na ustawki z szosowcami. Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez KNKS Cytuj
sebol Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Napisano 21 Kwietnia 2023 obręcz jakie mam to 622x19C. pompuje przeważnie 7,5 bara. Ogólnie z przeznaczeniem do jazdy po asfalcie czasem jedynie te 5% wyjdzie w terenach szutrowy itp wynika to z jakiego remontu drogi. Zastanawiałem się czy zmiana z 700x28 na 700 x 25 będzie miała jakieś korzyści? Ewentualnie czy ktoś jeździł na tych oponach pirelli i może podzielić się doświadczeniami i wypowie się w temacie Cytuj
KNKS Napisano 21 Kwietnia 2023 Napisano 21 Kwietnia 2023 Zmiana z 700x28C vs 700vs25C ? Jak dla mnie dyskusyjna korzyść. Będą odrobinę lżejsze i będą wymagały wyższego ciśnienia niż 28C. Odczujesz minimalną różnice na "twardości" ale na dodatkowe waty to się raczej nie przełoży. Jak masz iść w P7 Sport, to od razu lepiej dołożyć i kupić P Zero Road albo RACE. Cytuj
chudzinki Napisano 21 Kwietnia 2023 Napisano 21 Kwietnia 2023 19 godzin temu, sebol napisał: Mam pytanie odnośnie opon szosowych stosowanych do roweru trekkingowego. Zastanawiam się nad kupnem opon i ma dwa modele opon do wyboru. Continental Super Sport Plus 700 x 25 oraz Pirelli P7 Sport 700 x26C A tak z czystej ciekawości - co to za trekking? Cytuj
sebol Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Napisano 21 Kwietnia 2023 W dniu 20.04.2023 o 17:46, sebol napisał: Mam pytanie odnośnie opon szosowych stosowanych do roweru trekkingowego. Zastanawiam się nad kupnem opon i ma dwa modele opon do wyboru. Continental Super Sport Plus 700 x 25 oraz Pirelli P7 Sport 700 x26C A tak z czystej ciekawości - co to za trekking? Rower nie jest z najwyższej półki :Dynamics SuperSport. Rower do katowania asfaltu, na chwilę obecną nie posiadam środków do zakupy szosy, a jazda w terenie to jest najlepsze co może być. Wiadomo warunki pogodowe i dłuższa zima powodują że trochę więcej po asfalcie jeździło no i po 6 latach opony zaczęły lekko się rozwarstwiać i trzeba wymienić na nowy model. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi