sebol Napisano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Mam pytanie odnośnie opon szosowych stosowanych do roweru trekkingowego. Zastanawiam się nad kupnem opon i ma dwa modele opon do wyboru. Continental Super Sport Plus 700 x 25 oraz Pirelli P7 Sport 700 x26C. Opony głównie do jazdy po asfalcie, chodź czasem jakieś kawałki drogi gruntowej lub po szutrów mogą się trafić. Obydwa model piszą że są wzmacniane i zabezpieczone przed przebiciem. Czy ktoś na jeździł na tych oponach i może się podzielić doświadczeniem i polecić któryś model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Panie kochany - to typowe szosówki! Na nasz polski asfalt do trekinga poniżej 32 bym nie zjeżdżał - a już całkowicie zapomnij o jeździe po szutrze na 25mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebol Napisano 20 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 ja teraz używałem oponę 700x28 i przez 6 lat dawała rady i nawet po drogach z podbudową z kamienia można było jeździć ..rocznie robiłem na niej po 2000 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Lepiej mieć szerszą oponą z wysokim ciśnieniem i ewentualnie trochę obniżyć, niż 25c które trzeba pompować na kamień i nic się z tym nie zrobi. Szerokość opony nie wpływa na opory toczenia. Jedynym minusem jest wzrost wagi w stosunku do wąskich opon. Aktualnie mam w szosie oponę o realnym wymiarze 33 mm, napompowaną do 4.5 Bara. Jaki jest sens pchania do roweru Trekkingowego 25c? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 25c względem 28 nie ma żadnych zalet Poza masą oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) 8 godzin temu, sebol napisał: ja teraz używałem oponę 700x28 i przez 6 lat dawała rady i nawet po drogach z podbudową z kamienia można było jeździć ..rocznie robiłem na niej po 2000 km. Z ciekawości, jakie ciśnienie w oponach stosujesz ? Jaka szerokość obręczy ? Godzinę temu, ChuChu napisał: Jaki jest sens pchania do roweru Trekkingowego 25c? Może być przecież tak że kolega, podobnie jak @Stujumper, lata na ustawki z szosowcami. Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez KNKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebol Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 obręcz jakie mam to 622x19C. pompuje przeważnie 7,5 bara. Ogólnie z przeznaczeniem do jazdy po asfalcie czasem jedynie te 5% wyjdzie w terenach szutrowy itp wynika to z jakiego remontu drogi. Zastanawiałem się czy zmiana z 700x28 na 700 x 25 będzie miała jakieś korzyści? Ewentualnie czy ktoś jeździł na tych oponach pirelli i może podzielić się doświadczeniami i wypowie się w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Zmiana z 700x28C vs 700vs25C ? Jak dla mnie dyskusyjna korzyść. Będą odrobinę lżejsze i będą wymagały wyższego ciśnienia niż 28C. Odczujesz minimalną różnice na "twardości" ale na dodatkowe waty to się raczej nie przełoży. Jak masz iść w P7 Sport, to od razu lepiej dołożyć i kupić P Zero Road albo RACE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 19 godzin temu, sebol napisał: Mam pytanie odnośnie opon szosowych stosowanych do roweru trekkingowego. Zastanawiam się nad kupnem opon i ma dwa modele opon do wyboru. Continental Super Sport Plus 700 x 25 oraz Pirelli P7 Sport 700 x26C A tak z czystej ciekawości - co to za trekking? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebol Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 W dniu 20.04.2023 o 17:46, sebol napisał: Mam pytanie odnośnie opon szosowych stosowanych do roweru trekkingowego. Zastanawiam się nad kupnem opon i ma dwa modele opon do wyboru. Continental Super Sport Plus 700 x 25 oraz Pirelli P7 Sport 700 x26C A tak z czystej ciekawości - co to za trekking? Rower nie jest z najwyższej półki :Dynamics SuperSport. Rower do katowania asfaltu, na chwilę obecną nie posiadam środków do zakupy szosy, a jazda w terenie to jest najlepsze co może być. Wiadomo warunki pogodowe i dłuższa zima powodują że trochę więcej po asfalcie jeździło no i po 6 latach opony zaczęły lekko się rozwarstwiać i trzeba wymienić na nowy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi